Kategóriák
Egyéb kategória

Zsenge sült retek


Tavasz van, tavasz van, tavasz van! 🙂
Még sajnos várni kell a valódi tavaszi zöldségekre, de engem már nem érdekel, ha fóliás az újhagyma és a hónapos retek. Harsogóak amikor beléjük harapok, roppannak, zsengék, és azért már van ízük.
Sült retek salátát étteremben ettem először köretként, és nekem annyira ízlett, hogy alig vártam, hogy friss zöldségekhez jutva én magam is elkészíthessem.
Nem köretként ettem, hanem ma reggel reggelire, egy szelet rozskenyérrel, miközben besütött a nap az ablakon. Annyira jó érzés!
Barátnőm szerint két hét múlva már tud bio retket hozni nekem, alig várom, akkor elkészítenm a tavalyi reteklevél pesztót is, az is bejött retekből az egész családnak!

Hozzávalók a sült retekhez:
2 csomó apró hónapos retek
2 csomó újhagyma
0,5 citrom leve
0,5 citrom reszelt héja
3 ek olívaolaj
1 ek vaj
2 ek apróra vágott mogyoró
frissen őrölt bors
nagy szemű tengeri só

A retket és az újhagymát alaposan megmostam. A mogyorónyi nagyságú retkeket egészben hagytam, a többit félbe vágtam. Fontos, hogy tényleg csak apró retkek jók sütni.
Az újhagymát 5-6 cm hosszú darabokra vágtam, az egészen puha zöld szárát dobtam csak el.
Forró serpenyőbe öntöttem az olajat és a vajat, majd rászórtam a zöldségeket és a citrom reszelt héját. Két percig pirítottam, majd elzártam alatta a lángot. Megszórtam mogyoróval, rányomtam a citromlevet, sóztam borsoztam, és már ettem is. Na jó, előbb lefotóztam 🙂
További szép, napsütéses, madárcsicsergős tavaszi napot! Halljátok ahogy rügyet bontanak a fák?

8 hozzászólás a(z) “Zsenge sült retek” című bejegyzéshez

ez mekkora ötlet!:)) vajretket sokat sütöttem már, se a hónapos retek nem jutott eszembe… pont tegnap vettem egy csomag ilyen apró retket. ki is fogom próbálni köretnek, úgy is van a hűtőmben egy szép darab kacsamell:))
a retek levelét én egybéként salátába szoktam tenni, sokan nem tudják, hogy ehető és finom, ezért kidobják, vagy már a boltban letépik róla…

Vélemény, hozzászólás?