Kategóriák
Egyéb kategória

Forró és jéghideg: whiskey krémes palacsinta

Ma itthon dolgozik a férjem. Ez két dolgot jelent: nem szabad kinyitni az ablakot, mert fázik, és mihelyt kiteszem a lábam a szobából, már ki is kapcsolja a rádiót, mert szeret csöndben koncentrálni.
Nekem ma nem volt kedvem ebédelni, úgyhogy Gábornak hagytam egy tál levest és sütöttem neki egy palacsintát, amit már hetek óta forgatok a fejemben.
A palacsinta tésztát tegnap este bekevertem, ma már csak öt kanálnyi darálatlan mákot tettem hozzá.
A palacsintákat whiskey-s Dulce de leche-el töltöttem (karamell krém), amibe egy kanálnyi nagyon jó minőségű vajat is tettem, majd megszórtam fagyasztott erdei gyümölcsökkel.

A krém:
1 l magas zsírtartalmú tej
30 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna

0,5 dl whiskey
1 ek jéghideg vaj

A tejet elkevertem a cukorral és a szódabikarbónával, majd folyamatosan kevergetve felforraltam. Ekkor alacsonyra állítottam a lángot, és vigyázva, hogy le ne égjen, tovább főztem. Tíz percenként megkevertem, így főztem két órán át, amíg sűrű, karamell krémet kaptam.
Rögtön belekevertem a whiskey-t és a kockára vágott vajat.

Vajon kisütöttem a palacsintákat, megkentem a krémmel, és már szórtam is rá a gyümölcsöt, ami fél perc alatt kiolvadt, de jó hideg maradt.

2 hozzászólás a(z) “Forró és jéghideg: whiskey krémes palacsinta” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?