Kategóriák
Egyéb kategória

Savanyú házivajat keresek!

Ha esetleg valaki, aki olvassa a blogomat, tudja hol lelhető fel savanyú vaj, kérem jelentkezzen! (Valaki esetleg Tokaj-hegyaljáról?)
Köszönöm: Eszter

9 hozzászólás a(z) “Savanyú házivajat keresek!” című bejegyzéshez

Fűszer és Léle!
Nem tudom aktuális-e még a savanyú vaj, ha igen akkor a bűvösszakácson volt egy vajról szóló poszt, amiből kiderül, hogy az édes vaj tejszínből, a savanyú vaj tejfölből készül(het).

A posztból egy link: http://www.test.de/themen/essen-trinken/test/-Ungesalzene-Butter/23814/23814/122387/

Tehát van bolti forgalomban is (igaz német.) A köpülés pedig nem ördöngősség.

Üdv. vero

ps. Nálunk is inkább pirított vajjal és/vagy tejföllel készítik a túróstésztát és a sztapacskát. Mert a az úgy jó. :o)

na, kérem: kipróbáltam a savanyú vaj készítését és szerintem működik. a lehelen vettem házi tejszínt (a boltiak mind homogénezettek, tehát nem tud belőlük kicsapódni a zsiradék, pedig a vajhoz pont az kell) és ugyanott vettem hozzá nagggyon zsírdús, nagyon savanykás házi tejfölt is. kétféle vajat csináltam: egyrészt a szokásos enyhén sósat, csak tejszínből + kevés sóból; másrészt tejföllel kevert tejszínből + pici sóból – és ez lett az igazi! nem igazán savanyú, inkább csak nem édes, de ezen az arányok változtatásával lehet segíteni (nyilván bizonyos határok között, mert azért csak tejfölből szerintem nem lehet vajat köpülni:).
ez most kb 2 rész tejszín, 1 rész tejfölből készült, érdemes próbálgatni.

Vettem vajat 🙂 Nagyon finom, de sajnos nem savanyú. 200 Ft/15 dkg. Vettem jó kis 3,6-os tejet is, aminek a tetején ott áll a tejszín, és joghurtot is. Köszönöm a tippet!
Az a baj, hogy semmit nem találok a Neten, arról, hogy az a vaj mitől volt savanyú? Tényleg létezik, hogy attól csak, hogy megsavanyodott a tejszín?
Véletlen már én is csináltam vajat, de az édes lett a tejszínben lévő cukortól. Azért sütni jó volt.

Azt sajnos nem tudom, hogy kóser-e, de a Cserpes műhelyben lehet bizony joghurtot is kapni, meg sajtkrémet, mindkettő nagyon finom, én mindenkinek ajánlom, minden hétvégén alaposan bevásárolok náluk. 🙂

én csináltam már párszor vajat piaci, házi tejszínből. igazán egyszerű volt és nagyon finom! el lehetne gondolkodni azon, hogy mitől lesz a vaj savanyú… esetleg a tejszínhez adnék pár kanál házi tejfölt is és úgy verném fel, ill. “verném túl”, hogy kicsapódjanak a vajgömbök.
a héten megpróbálom, hogy működik-e a dolog és tudósítok. bár nem tudom, milyennek is kéne lennie, még csak sós és sima vajat csináltam, ill. ettem.:)

más: nem a cserpes műhely gyárt kóser gyümölcsös joghurtot is? vagy összekeverem valamivel?

Vélemény, hozzászólás?