
Nem gyerekkorom régi kedves étele ez, sőt már férjnél voltam, mikor először olvastam róla, és kipróbáltuk. A receptből tudható volt, hogy fantasztikus lesz, azóta rajongói vagyunk, legalább annyiszor elkészítjük, mint a vörösboros marhapörköltet. Mindig puliszka mellé a köret, mert egyszer mikor nem volt itthon kukoricadara, sokat levont az élvezeti értékéből a főttkrumpli. Ha olyan helyen járunk, ahol régi tornácos házakat látunk, mindig eszünkbe jut a vetrece. Valahogy olyan jó régi, parasztházas íze van. Ezért van egy olyan sejtésem, hogy vagy nem is annyira régi, vagy nem marhából készült valaha, vagy citrom helyett ecetet használtak. Vagy mind a három egyszerre. 🙂 (ja, mondhatni, hogy nem “annyira” kóser)
Hozzávalók:
1 kg marha fehérpecsenye
20 dkg füstölt szalonna (húsos)
3 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 citrom lehámozott héja (krumpli hámozóval)
1 citrom leve
1/2 l száraz fehérbor
4-5 babérlevél
2 ek mustár
Só, bors
5 dl tejföl
1ek liszt
A puliszkához:
Kukoricadara
Só, bors
Hagyma
Olaj
Az apróra vágott szalonnát kisütöm, rádobom a hagymát, majd a vékony csíkokra vágott húst. Mikor a hús kifehéredett, borsozom, rádobom a babérlevelet, és hozzáadom a mustárt, majd ráöntöm a bor felét, és egy deci vizet. Egy órát párolom alacsony lángon, belekeverem a többi bort, sózom, hozzáadom a fokhagymát is. Teljesen puhára főzőm. Mikor elkészült, kiszedem a babérlevelet, és a citrom héját, majd behabarom a lisztes tejföllel.
A puliszkához felforralom a vizet, sózóm, borsozom, és annyi kukoricadarát keverek bele, hogy nagyon sűrű masszát kapjak. Kiterítem egy tálcára, amíg megdermed, majd felvágom kockákra. Olajban dinsztelt hagymára szedem.
10 hozzászólás a(z) “Savanyú vetrece puliszkával” című bejegyzéshez
bocs, Lilla voltam
Kedves Eszter! Lenne pár gyakorlati kérdésem: a citromhéjat, -levet a babérlevéllel stb. egyidőben teszed bele? És a fokhagymát egyben, vagy préselve? Bocs az amatőr kérdésekért…
Az lesz, nem mondom, idő kellett neki, de ha közben el kell menned otthonról, akkor tedd be a sütőbe, ott nem ég le.
Megint megenném 🙂
Nekem a fotó így is megfelelt és már be van tervezve a jövő hétre. Már csak fehérpecsenye kell hozzá.(Ez idáig még ugyanis nem főztem fehérpecsenyével, de biztosan jó omlós husirész lehet!)
Marmalade:
sajnos nem vagyok fotós, ezért erről a nehezen fotózható témáról nem tudtam jó fotót készíteni, pedig ha látnád, amit én éreztem, holnap ez lenne a vacsorátok!
A kérdés remek 🙂
Szerintem 4 és 6 deci víz között volt, és kb. olyan 25 dkg kukoricadara mehetett bele. De lassan kell önteni, és amikor már nagyon sűrű, akkor jó. Kiborítottam egy tálcára, elkentem egy késsel, és fél óra alatt vághatóra dermedt. Lehet víz helyett tejet is használni, és tehetsz a tetejére juhtúrót.
Óh! Excuse me! Természetesen: KUKORICADARA !
Megint Ofélia, csak elfelejtettem a bejelentkező kódjaimat…
Mégis mennyi kukoricaliszttel számoljak? Mennyi vízben? Ennyire egyszerű lenne a puliszka? Még sosem mertem belevágni…Ezt, hogy “megvárom, hogy megdermedjen”, ezt meg végképp nem hallottam, de rém egyszerűen hangzik. Feltétlenül kipróbálom!
Köszi : Ofélia
Jaj, annyira gusztán írtad le ezt a savanyú vetrecét, hogy csak nyelek nagyokat!
Úgy tudom, a vetrece erdélyi kaja. De msot elgondolkoztam, lehet, hogy csak 100 éves lehet valóban? Mondjuk Váncsa óta tudjuk, marha nem nagyon került egy átlegember tányérjára.