Kategóriák
Egyéb kategória

Tavaszi krumplisaláta

 

Ilyen egyszerű, mégis minden ízében elképesztően finom ételekre szokták mondani, hogy jaj milyen jó is az egyszerű vidéki konyha. És tényleg! Semmi extra nincs benne, még is olyan ebédet rittyentettem fél óra alatt, hogy csak na. Tele az erdő széle turbolyával és ibolyával, ez pedig azt kell hogy jelentse, hogy valahol már a kucsmagomba is kidugja lassan a fejét.
Kaptam kétkilónyi kiflikrumplit. Ilyenkor is finom, de szerintem nyáron az igazi, amikor még egészen aprónak kikerül a földből, frissen, földszagúan, és csak kicsit meg kell sikálni, már lehet is főzni, és csak egy kanál vajjal enni a napsütésben.
Téli krumpli ide vagy oda, a turbolya, medvehagyma és hagyma teljesen feldobja, friss, tavaszi étellé teszi. Ha most nem az ötven éves diétát csinálnám, akkor biztosan olívaolajat tettem volna a salátához, és milyen rosszul tettem volna! Így kacsazsírral kevertem, mit ne mondjak, a kacsazsír Isten igazi ajándéka! Kár, hogy nem használjuk gyakrabban.
Turbolya volt ötven éve is, de medvehagymát nem ettek Észak-Magyarországon, az biztos. Mindegy, ettől még belefér szerintem, de mondjátok, ha nem! 🙂
 
Hozzávalók:
50 dkg kifliburgonya
1 pici fej hagyma apróra összevégva
10 levél medvehagyma
1 csokor turbolya
3 ek tokaji tárkonyos ecet
3 ek kacsazsír
nagy szemű só
frissen őrölt bors
 
A krumplit héjában megfőztem, és felszeleteltem. Még melegen elkevertem a többi hozzávalóval. fontos, hogy a krumpli forró legyen, így sokkal jobban magába szívja a fűszerek és az eset ízét. Jó lenne hozzá egy pohár könnyű fehérbor.

 

11 hozzászólás a(z) “Tavaszi krumplisaláta” című bejegyzéshez

Az élesztővel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy nálunk kb 15 éve még működött egy kenyérgyár, ami vlaójában egy nagyobb pékség volt. Ott előkapták a pult alól az élszető tömböt, s levágtak annyit, amennyi kellett 🙂
Igen, ebben igazatok van, ez is egy lépés lenne előre, megmutatni, hogy előre kell tervezni, s bizony megvenni az élesztőt előre, ha az kell a kenyérbe. Gondolom Eszter is tanul ezekből, azért is csinálja.
Merthogy szárított cucc sem volt 60éve, s éjjel-nappali közért sem, ami egy újabb gondolatot hoz elő, hogy igen egy ilyen akcióval, az előre gondolkodással arra is felhívhatjuk a figyelmet, milyen embertelen dolog az ott dolgozókkal szemben a 24 órás, hétvégi, ünnepi, stb. nyitvatartás. Igen, ez is ebbe a témába tartozik, gondolom egyszer ezt is kifejti Eszter.
A szárított cuccal mondjuk azért még egy baj van/lehet: 1. nem itthon gyártják, 2. sokkal nagyobb a CO2 felhasználása (előállítás, spéci csomagolás, szállítás), mint a frissnek. Ezt csak azért írom, merthogy az 50km-es diétából indult a kezdeményezés.
Jó ötletelést!
FR

Porélesztő, medvehagyma.

Meg kell jegyeznem imádom a medvehagymát. A természet egyik nagy ajándéka.

Egyébként tökéletesen egyetértek azzal, hogy a környezetünkben termelt zöldségeket,gyümölcsöket, húst stb együk,vegyük, ha van rá mód termeljük. Több szempontból is termelők, egészségünk miatt és hogy a gyerekeinknek is természetes legyen hogy nem a hiper-szuper üzletekben terem a gyümölcs, zöldség.
Üdv
Kata

Szerintem jó ez az ötlet, arról szól leginkább, hogy nézzünk magunkba, a fejünkbe, gondolkodjunk, legyenek saját elképzeléseink, védjük a környezetet, helyben=Magyarországon elérhető, Magyarországon termett élelmiszert együnk, vegyünk, főzzünk, gondoljunk az élelmiszerbiztonságra, becsüljük meg magunkat, becsüljük meg a földdel dolgozókat, a mi és az ő egészségüket. Egyáltalán gondolkodjunk, ne csak másoljunk.
Önrendelkezés!
Becsülöm Esztert és irigylem, hogy ilyen ötletei vannak 🙂
FR

Szia Eszter !

Ismét egy szuper recept tőled. Nagy rajongód vagyok és ezért ne haragduj a következő kérdésért:
Mi értelme van az 50 éves diétának, ha ez már a második recept melynek a hozzávalóiban szerepel olyan alapanyag ami nem része a diétának.?
További szép napot.
Üdv: Kata

Ja és szerintem is belefér:)

"Előfordulása: Az egész országban, minden hegyvidékén, kiváltképpen bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle."
Azért mert nem volt épp "divatos" szerintem használták:)
Kimentek az erdőbe és szedtek:)))

A krumplisalátát én is zsírral csinálom. Hogy Észak-Magyarországon a medvehagymát hogy használták fel, azt nem tudom, de ha már annak idején is csináltak eszenciát a gumójából, a levelét sem dobták ki 🙂 Nekem még a turbolya nem megszokott, de ha egyszer hozzájutok… 🙂 Zsuzsa

Eszter, belefér a medvehagyma. 🙂

És bevallom, hogy évek óta libazsírral főzök. Mármint a hagyományos dolgokat. Én sütöm, minden alkalommal kb 4-5 kilónyi bőrös libahájból. Használok olívaolajat is, szép is lenne a rukola salátám libazsírral meglocsolva.

Vélemény, hozzászólás?