Kategóriák
Egyéb kategória

Tejszínben sült krumpli

A hétvégére tervezett csokoládé-krémtorta elmaradt, mert a fiam kiharcolta édesanyámnál, hogy ő süthessen tortát az apjának a szülinapjára. (Egyébként nagyon finom diós-bögrés süteményt sütöttek, sok-sok beledobált meggyel, amiből persze Dávid nem evett, mert ki hallott már olyat, hogy egy süteménybe meggy is kerüljön? 🙂
Viszont ha az én tortám elmaradt, akkor valamit kezdeni kell a megvásárolt tejszínnel.
Nem mondom, hogy a legjobb receptem, de nagyon jól esett ez az egyszerű, szinte francia rakott krumpli. Egy kevés salátát ettem mellé, és maradt belőle egy adag vacsorára is. Majd töltök hozzá egy pohár fehérbort, és akkor a férjem se keresi majd a húst…
Hozzávalók:
8 szem közepes krumpli
2 marinált paprika lecsepegtetve (vagy egy fél kaliforniai paprika, esetleg mindkettő, vagy egyik se)
2 dl tejszín
1 ek vaj
só, bors
szerecsendió
majoránna
1 tojás sárgája
2 ek parmezán
A krumplit uborkagyalun lereszeltem.
Vajjal kikentem egy tűzálló tálat, és ebbe fektettem soronként rakva a krumplit.
Mikor a krumplinak a fele elfogyott, kicsit megsóztam, és tettem rá egy sor marinélt paprikát.
Befedtem a maradék krumplival, és felöntöttem a tejszínnel.
A tejszínbe reszeltem egy kevés parmezánt, sóztam, borsoztam, megszórtam majoránnával, majd belekevertem a tojás sárgáját is.
Ráöntöttem a krumplira, majd lefedve sütöttem 20 percig. Utána levettem az alufóliát, és szép pirosra pirítottam a tetejét.
Az egyszerűség gyönyörködtet! 🙂

7 hozzászólás a(z) “Tejszínben sült krumpli” című bejegyzéshez

Zsófi, én néha Nógrádiéktól kapok parve “tejszínt” 🙂 Azért ha tudsz, inkább szerezz te is, mert egész más, mint tejföllel.
A tejföl nem rossz megoldás, ha nem sikerül kóser tejszínt szerezned, de szerintem nem kell felhigítanod vízzel, annak ugyanis magas a víztartalma, csak keverd csomoómentesre, mielőtt használod.

vajon mivel lehetne a tejszínt helyettesíteni? lehet kapni tejfölt, kefirt, joghurtot meg tejet. Simán vizezzem fel a tejfölt? Húsos kajákban hígított majonézzel szoktam, de az azért elég barbár megoldás.

Szia Eszter!
Látom, hogy Te használod a pite formát. Ezt az edényt én mindig félve használom, nem tudom, hogy mit bír ki. Lehet-e előmelegített sütőbe tenni, vagy csak hidegbe?
üdvözlettel Anikó

Nem fogod elhinni, de PONT EZT akartam én is megfőzni ma este. 🙂 Én sonkás-pórés rakott krumplinak hívom, annyiban különbözik, hogy a marinált paprika helyett főtt császárt rakok bele 😀

Nagyon szeretem ezt a receptet, tényleg egyszerű és mennyei finom!

Vélemény, hozzászólás?