
Egy nagyon kedves fiatal párnak most hétvégén volt az esküvője, és csináltam nekik az asztalra pár fogást. Sok-sok boldogságot kívánok itt is!!! 🙂
Többek között ezt a sütőtökös kosárkát, amit ki akartam próbálni mielőtt nekik megsütöm, nehogy akkor derüljön ki, hogy nem finom. Kacsacomb mellé készítettem köretnek, majd a kacsacombot is felteszem, és ezzel akkor is elbúcsúzok a téltől, ha még hetekig fagyni fog. Sütőtököt és kacsacombot is októberben szeretnék legközelebb látni, most jöjjenek végre a zöldek, ropogós, lédús, illatos gyümölcsök.
A kosárka egy régebben készült sütőtökös kosár utóda.
A kosárka egy régebben készült sütőtökös kosár utóda.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
30 dkg sütőtök
0,5 kk fahéj
0,5 kk őrölt kömény
0,5 kk oregánó
1 kk édes paprika
1 ek méz (el is maradhat)
1 pici fej hagyma
3 ek olívaolaj
só
bors
Én a Lidl-ben kapható leveles tésztát használtam, az már ki van nyújtva, fel van tekerve egy sütőpapírra, és meglehetősen jó minőségű. A hűtőpultban tartják, nem a fagyasztóban.
Sütőben krémesen édesre sütöttem a tököt. Közben a hagymát apróra vágtam és olívaolajon megfonnyasztottam. Mikor a tök megsült, kikapartam a húsát és egy tálban hozzá kevertem a fűszereket, mézet és a hagymát. Botmixerrel pépesítettem.
Előmelegítettem a sütőt 220 fokra. A leveles tésztákat süteményszaggatóval kiszúrtam, és minden tészta közepére tettem egy kanálka sütőtök krémet. 20 perc alatt szép pirosa sütöttem.
A képen látható tészta úgy készült, hogy két “virágot” szúrtam ki, az egyiknek pedig kiszúrtam a közepét is, mintha linzer karikát készítettem volna. Egymásra raktam a két tésztát, és a közepébe tettem a tököt. Persze bármilyen csónakformába, vagy táskába is tölthető a krém, annak akinek nincs kedve a virágokkal sokat bíbelődni.
1 csomag leveles tészta
30 dkg sütőtök
0,5 kk fahéj
0,5 kk őrölt kömény
0,5 kk oregánó
1 kk édes paprika
1 ek méz (el is maradhat)
1 pici fej hagyma
3 ek olívaolaj
só
bors
Én a Lidl-ben kapható leveles tésztát használtam, az már ki van nyújtva, fel van tekerve egy sütőpapírra, és meglehetősen jó minőségű. A hűtőpultban tartják, nem a fagyasztóban.
Sütőben krémesen édesre sütöttem a tököt. Közben a hagymát apróra vágtam és olívaolajon megfonnyasztottam. Mikor a tök megsült, kikapartam a húsát és egy tálban hozzá kevertem a fűszereket, mézet és a hagymát. Botmixerrel pépesítettem.
Előmelegítettem a sütőt 220 fokra. A leveles tésztákat süteményszaggatóval kiszúrtam, és minden tészta közepére tettem egy kanálka sütőtök krémet. 20 perc alatt szép pirosa sütöttem.
A képen látható tészta úgy készült, hogy két “virágot” szúrtam ki, az egyiknek pedig kiszúrtam a közepét is, mintha linzer karikát készítettem volna. Egymásra raktam a két tésztát, és a közepébe tettem a tököt. Persze bármilyen csónakformába, vagy táskába is tölthető a krém, annak akinek nincs kedve a virágokkal sokat bíbelődni.
11 hozzászólás a(z) “Télbúcsúztató” című bejegyzéshez
A kosarak pazarul festenek, szívesen ennék egy falatot.
Ősszel meg még több falatot is!:) 🙂
Ez aztán az amuse bouche! Ki is próbálom a vasárnapi vendégeken 🙂
Én se akarom már látni őszig! 🙂
A fejlécben szereplő télbúcsúztató saláta kedvenc piknikező salátánk, de mi is annyira várjuk már a tavaszt, hogy tegnap este is ezt ettük vacsorára. A kosárkák is gyönyörűek, de már gondolni se bírok a sütőtökre.
Akkor rosszúl írtam. Két kört szúrok ki, és a felsőnek kiszúrom a közepét is. Abba megy a töltelék. Igen, az ennyire felemelkedik egyébként.
Eszter!
Talán bután hangzik a kérdés, de csak szimplán kiszúrod, beleteszed a tölteléket és így felemelkedik az oldala, szóval kosárka lesz??
Móni 🙂
Gyönyörű
Jaj, de szép!
Szia Eszter!
Nagyon tetszik a fűszerezés. 🙂
A paprikától lett olyan piros, azért tettem belem, mert szerintem a fahéj és kömény jó vele.
Én igazából pont háromszor ennyit készítettem belőle, de egy csomag tésztából olyan 15 darab kosárka lesz.
Szia Eszter!
Szuperul néznek ki a kis kosárkák először azt gondoltam, hogy paradicsomos töltelékkel készítetted,de a sütőtököt is imádjuk. A kérdésem az lenne ebből a mennyiségből hány darab kosárka lett?