Kategóriák
Egyéb kategória

Tökéletes Baguette

Nem nagyképűségből írom, de megsütöttem a tökéletes bagettet.
Előző próbálkozásomnál Madeimoselle a következőket írta:
“Arra gondolsz, aminek fényes aranyszínű, ropogós héja van, belül pedig, langyos, hófehér, és puha mint a vaj? Azt hiszem az az, amit francia baguette-nek mondanak a nemfranciák.”
Igen, arra gondoltam 🙂
Kaptam is hozzá egy francia receptet, élesztőt, és egy videót.
Mindent a leírás szerint csináltam, és valóban, igazi bagettet sütöttem.
Mikor az élesztőt meghozta a postás, édesanyámmal közölte valami okostojás, hogy Magyarországon is kapható mindenféle élesztő. Nem tudom ki mondta ezt a bődületes butaságot, de innen üzenem neki, aki valószínűleg még soha nem sütött egy normális kenyeret sem, hogy többek között tökéletes minőségű élesztő SEM kapható itt. Nagyon feldühített ez a beszólás, látva a végeredményt 🙂
A recept:
“500g T65-ös liszt
340g langyos víz
1,5 kávéskanál szárított élesztő (a recept a Francine levure boulangére nevű speckó szárítottélesztőt ajánlja.)
2 kávéskanál só
A vizet és lisztet keverd össze, és dagaszd össze egy egyenletes, pofás kis labdaformára, takard le, és hagyd pihenni másfél órát (a film csak 15 percet mond).
Utána add hozzá a szárított élesztőt, és dagaszd a filmen látható módon, közben pedig adagold hozzá a sót is. Kasia azt mondta, hogy nagyon fontos, hogy minél kevesebb lisztet használjunk a dagasztásnál, épp mindig csak egy csipetkét, és nem muszáj ám nyolcszázvalamennyiszer odavágni, elég úgy ötszázszor is 😉
Ezután újra le kell takarni, és 2 órát pihentetni. Ha kész, a filmen látható módon hajtogasd ide-oda, és újabb 20 percig pihentesd, majd oszd három részre és formázd meg a baguetteket. Szuper a mód, ahogy a filmen csinálja a hölgy, és melegen javaslom, hogy próbáld ki azt az ollóval bevagdosós formát, mert írtó finom lesz, én a boltban is mindig ilyet veszek, nem bírok annak a sokcsúcsos baguette-nek ellenállni 🙂 Egy barátunk azt mondta, hogy ezt a sokcsúcsosat azért találták ki, mert a franciák legjobban a kenyérhéjat szeretik, és azon belül is a baguette-véget, de mivel egy normális baguette-nek csak két vége van, ki kellett találni valamit, amivel egy baguettnek is lehet sok vége, hogy jusson az egész családnak :-)Nem tudom pontosan hogy csináltad a kicsit gőzös sütőt, de ezt is abban kell sütni (tök jópofa a kisfilmben, ahogy a hölgy becsűri a vizet a sütőbe, mi?) méghozzá 220 fokon kb 25 percig.”
Mivel 65-ös számú lisztet nem kaptam, a BL50 és a BL80-as liszt keverékét használtam. Tettem még bele egy kiskanálnyi sikért, ugyanis a magyar lisztekben sem bízom igazán.
Gőzős sütőt én is vízbeöntéses módszerrel csináltam.
Videó 1
Videó 2
Másik bagette receptem, amihez nem franci élesztőt használtam.

20 hozzászólás a(z) “Tökéletes Baguette” című bejegyzéshez

Az élesztő-témához szeretném hozzáfűzni, hogy Kugler Géza a Legújabb és legteljesebb budapesti szakácskönyv (Jeles magyar és francia szakácsok nyomán) c. művében háromféle élesztő otthoni készítési módját is leírja, amelyeket kenyerekhez és süteményekhez ajánl. Lehet, hogy érdemes lenne próbálkozni vele.

meir, az az öreg néni a világ leghíresebb, sőt, tudtommal az első tévészakácsa, Julia Child. Szegény tényleg elég rozzant már ezeken a videókon (4 éve főz másik világban). Régebben letorrentkedtem sok-sok főzőműsorát fiatalabb éveiből (“The French Chef”), hihetetlen egy harsány imádnivaló stílusa volt, és nagyon érdekes kordokumentumok is a filmjei a hatvanas-hetvenes évek Amerikájából, ajánlom.

hát én is meg neztem.
Öreg néni idegesítő volt nekem kicsit. A beöntést értem:) azt, hogy szaladjak el a praktikerbe már nem annyira.
De a 800x oda csapni:) hát , a nesze, nesze,nesze jutott eszembe róla. NA meg az is, hogy adom be a szomszédnak, hogy nem vagyok szado.

Most sikerült megnézni a videót. A béna “cuki” szó jutott róla eszembe, de tényleg az. Sajnos realizáltam villámgyorsan, hogy nagyképűen gondoltam, ünnepek környékén való kipróbálást. Még rá kell hangolódnom, de óriási a motiváció!

LepkePillangó

Sikér tetszőleges bioboltban.

Valami állatin néz ki!!!
Videó működik, csak várni kell, eleinte kicsit leakasztja a böngészőt.

Én még sosem tudtam rávenni magam, hogy vizet öntsek a forró sütőmbe, mert aztán önthetek utána egy liter ecetet, hogy leszedjem a vízkövet :))

Tényleg gyönyörű, azonnal hozzákezdek a dagasztáshoz. Valakinek van ötlete, hogy hol lehet ilyen kis helyes fém-pék-kaparó-spatulát kapni, amilyet ez a lenyűgözően profi nőci használ? És mi a neve? Lehet, hogy említette a videón, de nálam sajnos nincs hangja.

A másik kérdésem, hogy sikért hol szoktál venni? Tuti, hogy leírtad már, de nem találom sehol.

Köszi,

M.Kata, egy nagyon lelekes olvasód

Jáj, ha tudtam volna, hogy szó szerint nyivánosság elé kerül a receptfordításom, akkor normálisabban fogalmazok. Elvégre fordító vagyok, vagy mi a szösz 🙂

Azért írtam, hogy ezt nevezik francia baguette-nek, mert Franciaországban ennek Baguette Parisienne a hivatalos neve.

Vélemény, hozzászólás?