
Van, aki tejföl helyett tejszínnel készíti, sőt láttam már a receptet sóskával is. Na az még nem akármi lehet 🙂
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
2 marék félig főtt rizs
Majoránna
Só, bors
Kb. 15 leforrázott szőlőlevél
Hozzávalók a mártáshoz:
20 dkg egres
2 dl tejföl
1 ek liszt
Piros paprika
Só, bors
Cukor ízlés szerint
Nagy csokor kapor
A szőlőleveleket megtöltöm az összedolgozott töltelékkel, és szorosan feltekerem. Akkora lábosba rakosgatom egymás mellé, hogy épp beleférjenek. Ráöntök annyi vizet, amennyi ellepi, és 20-25 percig épp csak gyöngyöztetve főzöm. Ekkor beleszórom az egrest, fűszerezem. Mikor az egres már puhul, de még nem főtt szét, behebarom a tejföllel és a liszttel. A cukrot a végén teszem hozzá. Tálalásnál jól megszórom a tetejét az apróra vágott kaporral.
17 hozzászólás a(z) “Töltike: ez savanyú!” című bejegyzéshez
Sajnos nem tudom, én mindig zsenge, friss leveleket használok, azokat elég leforrázni. Ki tudja a konzerv miből készült, lehet, hogy ősz levelek?
mitől kellene a konzerv levélnek megpuhulnia? én vettem pocsék minőséget, vagy van valami trükk a főzésen kívül? kuktába kellett volna tennem?
Örülök, hogy rátaláltam a blogodra! A töltike nálunk családi kedvenc! Néha ha nincs szölölevél, zsenge karalábélevéllel is nagyon jó! Réka
A tejfölhöz szoktam keverni, mert abban van egy kis zsír, amiben kioldódik a színe. Örülök, hogy izlett! 🙂
A pirospaprika mikor kerül bele?
Nagyon jó ötletet adtál, megcsináltam hús nélkül, tényleg nagyon savanyú de isteni finom! Igazi nyári íz, ismétlés lesz még.
Gondolom savanyú káposztába. Úgy látszik, a töltikére is igaz: töltike az, amit annak hívok 🙂
jaj de jó, azt hittem, ez az egreses töltike csak nálunk vmi családi dolog:) mi láposztába töltjük
Azoknak, akik nem tudnak szőlőlevelet vadászni: létezik konzerv változatban, üvegben pácolva,valószínűleg görög import. Ez is nagyon jó tekercselésre!
Akkor jó, valamit majd levadászok 🙂
Köszi!
Én most Furmintba töltöttem, de szerintem édesmindegy! Eddig a Furminton kívül Csabagyöngye szőlőlevéllel csináltam, pont ilyen volt az is 🙂
De jó, hogy eszembe juttattad, már nagyon régi vágyam a töltött szőlőlevél, és a konzervhez eddig még nem volt bizodalmam.
Szerinted bármelyik fajta levele megteszi, vagy az mindegy?
Próbáld a kisebb leveleket leszedni. Ha félbe tudod hajtani, és még nem törik, akkor szerintem még jó. Ami törik az nagyon vastag, és már nem puhul meg, elrághatatlan. Szerintem Júl. közepe még jó lehet.
Meddig jó ilyesmire a szőlőlevél? Most igazi indíttatást érzek az elkészítésére, bár már vagy 10 éve játszom a gondolattal. De július közepe előtt már nem lesz rá időm, lehet, hogy el kell halasztanom jövőre? 🙁
Igen, mert így sokkal könnyebb feltekerni.
Szia! Köszi a receptet, a szőlőleveleket leforrázod mielőtt megtöltöd?
A gersli megvan, de mángoldba még soha nem töltöttem. Jól hangzik!
Imádom ezeket a töltikéket! Én néha szőlőlevél helyett mángolddal, rizs helyett árpagyönggyel készítem.