Kategóriák
Egyéb kategória

Turbolyás sárgarépakrémleves


A turbolyát tavaly fedeztem fel, akkor sok mindent írtam róla.
Ez a leves nagyon intenzív ízű, igazi különlegesség. A címbe bele kellett volna írnom, hogy gyömbéres, furmintos, de ilyen hosszú ételneveket nem lehet megjegyezni. Pedig a turbolya, a gyömbér, és a furmint ugyanolyan fontos alkotórésze, mint a sárgarépa, sőt
Aktualitását két dolog adta, először is tele az erdőszéle friss, zsenge zamatos turbolyával.
Másodszor pedig szerdán reggel találkoztam egy kedves olvasómmal “Zempléni Pistával”, aki mint kiderült nem csak a Zemplén szerelmese, hanem a szép boroké is. 

A leves szerintem nem a gyerek kedvence, ugyanis a sok gyömbértől csípős.

Sokan nem kedvelik a zamatos turbolyát, mert erősen ánizs illata van. Az íze csak enyhén ánizsos, és a gyömbérrel és a furminttal nagyon szépen harmonizál a krémes, vajas sárgarépa levesben. Egy szó, mint száz, bátran ajánlom a bort is, és a levest is.

Hozzávalók:
5 szép szál sárgarépa
1 közepes fej hagyma
5 dkg vaj
5 cm gyömbér a vastagabb részéből
zamatos turbolya (kb. 2 csokor petrezselyemnek megfelő mennyiség
só, bors
1,5 dl száraz furmint
A hagymát apró kockákra vágtam, a gyömbért megpucoltam, és a nagylyukú reszelőn lereszeltem. Egyszerre dobtam a vajra, kicsit megsóztam, és megpároltam
Vékony karikákra vágtam a sárgarépát, és a hagymán megdinszteltem
Felöntöttem vízzel, puhára főztem. Sóztam, borsoztam
Mikor megfőtt leturmixoltam. Felöntöttem a borral, pár percig alacsony lángon főztem, majd elzártam a lángot
A turbolyát apróra vágtam, mintha petrezselyem lenne, és belekevertem a levesbe
Langyosan a legfinomabb!
Pista, köszönjük a bort! Vannak varázslatos pillanatok az életben amik szép borokhoz köthetőek, és megmagyarázhatatlanok.

6 hozzászólás a(z) “Turbolyás sárgarépakrémleves” című bejegyzéshez

Timi,

Az Andrássy Kúria jelenleg az egyik legnívósabb szálloda a környéken. A boraikra azért érdemes figyelni, mert a borászuk az egyik legtehetségesebb hegyaljai fiatal szakember (asszem két éve maguk közül(!) a borászok választották az év legjobbjának).

Furmint tekintetében ugyanakkor érdemes még szétnézni, ui. Homonna, Szepsy, Nobilis, Patricius, Degenfeld… csupa-csupa finom gasztrobort állítanak elő, azaz étellel együtt élvezetes borokat.

Ha van Tokaj-Hegyaljának fajtabora, mely a hazai gasztronómia (és borágazat) reménysége, jövője lehet, az mindenképpen a furmint.

Eszter,
Köszönöm a megemlékezést. 🙂 csak azt bánom, hogy én nem tudom megfőzni ezt a levest, legfeljebb a kedvesemmel együtt vállalok konyhai innovációt (főzőtudásom a rakottkrumplinál megkered). 🙂

szép tavaszt mindenkinek,
zp

Megcsináltam!
Sajnos turbolyát most hirtelen nem tudtam szedni, snidlinget szórtam bele, hogy legyen hozzá valami karakteres, és Disznókő féle furmintot kaptam hozzá.
Nagyon finom, azt hiszem gyakran fogjuk ismételni!

Köszi,
Tami

Na, ezt tuti kipróbálom! Már csak turbolyát kell szedni, ugyanis decemberben voltunk az Andrássy kúriában, és bevásároltunk borokból, még ez van meg, és egy aszú!
Isteni lehet, érzem az illatát!
Eszter, mi a véleményed egyébként a kúriáról?

Vélemény, hozzászólás?