Kategóriák
Egyéb kategória

Túrógombóc aszalt meggyel

Kaptam ajándékba egy kis házi túrót, egy nagyon kedves kolléganőmtől. Ettem belőle egy csipetnyit, és rögtön tudtam, hogy túrógombóc lesz belőle. Nagyon finom túró volt! Szeretem a túrógombócot, és olyan helyeken, ahol jó gombócot nézek ki a konyhából, szívesen rendelek. Egyszer a Centrál kávéházban is kértem, ahol harminc perc után sem érkezett meg. Mikor megkérdeztem mi történt, közölték, hogy bocsánat, de elfelejtették, rögtön hozzák. Harminc perc múlva meg is érkezett tejföllel a tetején, pedig én eper szószosat szerettem volna, még soha nem kóstoltam előtte ilyen gyönyörűséget. Valószínű már soha nem fogom megtudni hogyan készítik ezt a jó kis nyalánkságot Centrálék. Megsértődtem.
Nem tudom miért, de most rögtön az aszalt meggy villant az eszembe a gombóchoz, nem a tejföl. Még soha nem csináltam ilyet, úgyhogy rá is kerestem a gugliban, hogy biztosan nem-e valamelyik nap olvastam egy ilyen receptet, most meg sajátomként akarom bemutatni, de nem találtam ilyet. Szerintem nagyon jól sikerült. Összesen kilenc darab lett a negyed kiló túróból, amiből reggelire benyomtunk kettőt-kettőt, aztán délután is, amikor hazaértünk munkából. Még a férjemnek is ízlett, pedig sajnos ő sem és a fiam sem édes szájúak. Lehet, hogy a vörösboros meggy miatt?
Ha sütök valami süteményt, amire nem jönnek vendégek, akkor legtöbbször ránk romlik, mert bár én egyedül is el tudnék pusztítani egy tortát egy hétvége alatt, szégyellném magam miatta 🙂 Ez alól egyedül a morzsasütik fagyival, vagy vanília sodóval a kivételek, szóval én utazom a kicsiben is elkészíthető édességekre!
Kóser az a túró, ami kóser állat tejéből készül. A fejést kell felügyelni, nehogy valamilyen más állat tejével keveredhessen a tej. Azt hallottam, hogy nemsokára Magyarországon is gyártani fog a Sole Mizo kóser tejtermékeket. Jó lenne!!!
Hozzávalók a 9 db gombóchoz:
25 dkg túró
Egy egész tojás, a fehérje habbá verve
1 dl búzadara (ha van akkor durumbúza dara, az sokkal jobb)
Cukor

A gombócok közepébe öt-öt szem aszalt meggy
Hozzávalók a sodóhoz:
2 evőkanál aszalt meggy
1,5 dl száraz vörösbor
Méz
Fahéj

2 hozzászólás a(z) “Túrógombóc aszalt meggyel” című bejegyzéshez

nagyon tetszik a blogod, hihetetlen jó a stílusérzéked, és nagyon szeretem ezt a kidolgozottságot, és a törtnelmi, vallási háttérmagyarázatokat.
A túrógombócot – ha szeretitek, próbád ki eperrel, vagy sárgabarackkal.

Vélemény, hozzászólás?