Kategóriák
Egyéb kategória

Álcázott brokkoli

Biztosan valamilyen genetikai adottság, de a gyerekek általában nem hajlandóak megenni a brokkolit. (Ez alól egyedül az a kislány kivétel, aki abba az óvodába jár, ahol a barátnőm dolgozik, és feltett szándéka, hogyha felnő, brokkoli lesz.) Hiába mondogatja az ember, hogy mennyire finom, milyen egészséges, apa is megeszi, legalább kóstold meg, mielőtt azt mondod, hogy nem! Semmi sem számít. Én is csak olyan húsz éves korom körül jöttem rá, hogy a brokkoli bizony az egyik legfinomabb zöldség. Akkor viszont villámcsapásként ért a felismerés. Hónapokig ettem, minden formában kipróbáltam. Egyetlen rövid mosolyszünet volt a szerelmünkben, és pedig a terhességem, és az azt követő pár hónap. Valamikor a nyolcadik hét környékén főztem egy jó kis gorgonzolás, brokkolis pennét, és amikor felemeltem a fedőt a lábosról, megcsapott a szag… Így utólag visszagondolva egyszerűen nem értem! Egy szó mint száz, utána elég volt csak kiejteni előttem a brokkoli szót, már kész voltam. Aztán egyszercsak elmúlt. Szép fokozatosan újra egymásba szerettünk: a brokkoli és én. A férjem tartózkodó vele szemben, de a kedvemért megeszi, sőt azt állítja, hogy a brokkoli krémlevest határozottan szereti. De a fiammal nem tudok mit kezdeni. Nem, és nem! Így született ez az ötlet, hogy botmixerrel felismerhetetlenné teszem ezt a kedves kis keresztesvirágút, beleütök egy tojást, sajtot reszelek bele, majd különböző képen fűszerezem, és végül megsütöm. Bejött! Mi rántott sajt mellé ettük köretnek.
Hozzávalók:
50 dkg megpárolt brokkoli
15 dkg reszelt sajt (füstölt sajt illik hozzá a legjobban)
Szerecsendió
Só, bors
Egy tojás
A hozzávalókat összedolgoztam, majd két részre osztottam:

Egyikbe piros paprikát és chilit tettem, jó fűszeresre, csípősre készítettem. A másikba fokhagymát és egy kis petrezselyem zöldjét tettem. Habzsákkal rózsákat nyomtam egy sütőlemezre, és negyed óra alatt pirosra sütöttem.
Nagyon kell figyelni a brokkoli tisztításánál, hogy nem maradjon a rózsákban bogár.(Ennek nem az az oka, hogy a bogár nem épp egy gusztusos eledel, hanem, hogy egy bizonyos sáskát kivéve minden bogár tréfli, azaz tikos a fogyasztásuk. Én a sáskát is kihagyom inkább!) Ha kóser sajtot használunk, akkor ez egy jó kis tejes kóser étel.

2 hozzászólás a(z) “Álcázott brokkoli” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?