Kategóriák
Egyéb kategória

Vacsora 250 forintból

Gábor receptje: Megettük az összes kóstolót, a saját magunk hagyta maradékot is az év végéről, úgyhogy ideje kicsit belenézni a pénztárcánkba, és konstatálni, hogy ma bizony nem pezsgő lesz kaviárral vacsorára. Ma sem. Vacsora 1 dollárból.

Azt mondta egy ismerősöm, hogy őt a hús mentes olcsó receptek nem érdeklik, mert olyat mindenki tud, de olyat amiben hús is van, na az művészet. Nem akartam leállni vitázni, hogy a zöldségek is meglehetősen drágák szerintem, abban igaza van, hogy mondjuk krumplit és hagymát viszonylag olcsón lehet vásárolni, a káposztáról ne is beszéljünk.

Úgyhogy tegnap kimentem a piacra reggel, és vittem magammal összesen 1000 forintot, nehogy kísértésbe essek. Ha azt is számolom, amit otthon használtam fel, de nem most kellett megvenni, akkor pont elfogyott az ezresem.  Ebből három felnőtt és egy gyerek lakott jól. Elégedett vagyok.

A hentesnél kezdtem, a hús a legnagyobb tétel. Kértem negyven deka combot ledarálva, fizettem érte 450 forintot. Vettem egy nagyobbacska zellert és két petrezselymet az egyik zöldségesnél, összesen 140 forintért, egy másiknál egy citromot és két csomag újhagymát 280-ért. Ez eddig 870 forint. Egy zeller elképesztően kiadós, egy négytagú család simán jóllakik vele. Mi imádjuk levesbe, salátába, de chipsnek megsütve is.

Otthon felhasználtam egy tojást, amit 35 forintért vettem, és másfél deci étolajat, ami 75 forintra jön ki. A fűszerek, 1 gerezd fokhagyma, illetve egy szikkadt zsömle fele, az a maradék húszas.

Wokban sült zeller húsgombóccal

A húsgombóchoz:

40 dkg darálthús

1 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, felkarikázva

1 gerezd fokhagyma lereszelve

1 citrom reszelt héja

pár csepp citromlé

½ zsömle, beáztatva, kinyomkodva vagy gluténérzékenyeknek 1 ek csicseriborsó liszt

1 tojás

A sütéshez kevés étolaj

 

A zellerhez

1 zeller

1 kk cukor

1 ek étolaj

1 csomó újhagyma a zöld szárával együtt

2 csomó petrezselyem

1 citrom leve

chili, só, bors ízlés szerint

 

A húsgombócokhoz mindent összegyúrtam, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formáltam belőle. Serpenyőben kevés olajon, folyamatosan forgatva a gombócokat szép pirosra sütöttem.

A zellert legyalultam, elkevertem a cukorral, majd egy wokban megforrósítottam az olajat. Több részletben sütöttem meg benne a zellert, egy adagot csak 1,5 percig rázogatva, amíg a pici cukor színt nem adott neki. Végül az összes kész zellerre nyomtam a citrom levét, majd elkevertem a petrezselyemmel és az újhagymával. Sóztam, borsoztam, és szórtam rá kevés chilit is.

 

26 hozzászólás a(z) “Vacsora 250 forintból” című bejegyzéshez

Tök jó, tegnap én is épp ezen agyaltam és nekem is sikerült 1000-ből kihoznom a vacsit (véreshurka, tepsiskrumpli, fűszeres tejföl, savanyúkáposzta). Persze mindent a Bosnyákon vettem, nem boltban.

Én ezek szerint sokkal jobb helyzetben vagyok piacügyileg, nekem 450 forintba 75 deka comb is belefér, de ha megdaráltatom, akkoris 60 dekányi. És szép a hús és friss és pesti a piac…

Ha a köret lencse-, bab- borsó, vagy sárgaborsó, netán répafőzelék, még olcsóbbak vagyunk, bár vacsira egy kicsit nehéz a többség.
A fejenként egy tábla csoki is megoldás lehet:-)

Puding, olajosmagvakkal

Paradicsomos sprotni rizzsel

fahéjas (egyéb fűszerrel is behelyettesíthető) tejberizs

hagymás darált hús, mint fent, tejfölös-vizes krumplipürével.

Vagy ez utóbbiba keverve a hagyma, egy kis főtt zöldborsó, mustár, (és/vagy egyéb ízlés szerint) és az egészet réteslapba betekerni, megsütni

3 deci 20 százalékos tejszín langyosítva – (600 kalória, bőven elég vacsira:-)

Tudom, sok a húsmentes…:-)

@Fuszeres Eszter: Bevallom, fogalmam sincs, hogy melyik a Hunyadi téri, én csak hét éve vagyok pesti és piaci viszonylatban lehel – kispest – pestlőrinc -szentháromságban mozgok. Ezek így egyre olcsóbbak ebben a sorrendben, és aláncon kb. 30-35 százalékot lehet nyerni, ami a húsárut illeti, és biz. a szezonban sincs semmi a lehelen, amin ne lehetne kint 20 százalékot spórolni…lőrincre sok vidéki jár fel, akinek a pesti árusítás maga a világpláza…

@Fuszeres Eszter: Háát igen, gondoltam, ez egy nagyon nyomós ok, nekem tömegközlekedés van háztól házig 15 perc, bicajjal még annyi se, a kispesti meg egy gránátalmaszemnyivel van messzebb befelé a városba… (nem mellesleg az ország egyik leggyönyörűbb gránátalmája és 390 egy kiló…)

Egyébként megnéztem a Hunyadi téri piacot, szoktam arra menni a munkából haza bicajjal ( a munkahelyem van a Lehet csarnok közelében)csak a nevével nem azonosítottam:-) Így akkor azt is tudom mondani, hogy lőrinci neked két átszállás és kb. másfél óra oda-vissza utazás szombat késő délelőtt:-)

Én sem vagyok egy zabagép,de elég aprócska adagok(4!) jönnek ki ennyi mennyiségű nyersanyagból.Persze nem tudom, mekkora volt a zeller?Egyszer a Lidl-ben 99 forintért akcióztak:a zellergumó volt vagy 80 dekás,a zöldje mint egy nagy virágcsokor.Minden kosárból lengedezett legalább egy bokréta.Szerintem az is vett, aki nem szereti.

@Fuszeres Eszter:

Nekem elképesztő viszketést és dagadást.
Először az ajkaim, majd a lágy szájpadlásom (nyelvvel vakarózni, nincs is annál jobb :)), aztán a tenyerek, a talpak, a hónalj, a hasi lágyrész, a belső comb bevörösödik, viszket, és “karfiolosodik”.
Ügyelet, kalciuminjekció hatására 1-2 óra alatt elmúlik, nélküle akár 2-3 napig tart.

Vélemény, hozzászólás?