Kategóriák
Egyéb kategória

Vica képe, nagyanyám keze…

Látjátok azt a gyönyörű kezet, aki a tésztát nyújtja? Fél karomat odaadnám, ha újra láthatnám nagyanyám, amikor ugyanezt csinálta. Igaz, húsz éve neki még nem volt gépe, késsel vágta a cérnametéltkét. De ez a kép bearanyozta a napomat. Gratulálok, Vica!

15 hozzászólás a(z) “Vica képe, nagyanyám keze…” című bejegyzéshez

És mindezek tetejébe ráadásnak az a forma, hogy “könyörgöm”, teljességgel helytelen, helyesen “könyörgök”, még akkor is, ha az amerikaiak egyáltalán nem használják így… Arra lennék még kíváncsi, hogy aki jobbító szándékkal jön kritizálni, mért bújik a névtelenség mögé? Vagy ezt is az amerikaiaknál tanulja?

névtelen nyelvészkedőnek:
az “aki” védelmében:
– van mikor stílusértéke van a helyesirási szabálytól eltérő alaknak – itt is pl.

(meg az egybeírás eseteire is van mentség, sokszor én is annak ellenére írok egybe két szót, hogy tudom, nem szabályos, de/mert már igenis összetartozik, csak a nyelvhasználattól mindig elmaradó “elmélet” (akademikus szabályrendszer) – MÉG nem konstatálta!

Könyörgöm, te névtelen önkéntesrendőr, okádd már máshova a nyelvész baromságaidat, és ne rontsd el mások örömét. Látom, Eszter nagyon türelmes veled, de én szertnék örülni az írásoknak, és nem a te folyamatos, névetelenségbe burkolózott okoskodásaidat olani hetente. Vannak nyelvészblogok, próbálkozz ott, hátha ott vevők rád. Annyira szép írás ez, a nagyikámra gondolok, és rajtad kívül mindenki, de neked muszáj itt elrontani az örömünket.

N. Dóri

Könyörgöm, ügyeljünk már egy kicsit a nyelvhelyességre és helyesírásra! A kéz nem aki, és furcsa ebben a vonatkoztásban, hogy odaadnád a fél karodat, hogy újra láthasd, még akkor is, ha a hülye amerikaiak így mondják. Jókat írsz, jók a receptjeid, de olvasd át a soraidat, mert sok az elírás, egybeírás, különírás, tévedés-sokat levon a tartalom értékébôl.

Az jut sokszor eszembe, hogy most már sosem tudom megtanulni tőle azokat a dolgokat, amikre anno kamaszként vállat rántottam. Miért nem ült le velem senki, hogy elmagyarázza, ezt tanuld meg, mert ez ÉRTÉK. S most baromira bánt. Most, amikor már késő…

A Teremtő vigyázza a nagyanyákat!
A én Palóc Istennő mamikámnak is ilyen gyönyörű keze volt!Örülök,hogy osztjuk a véleményünket a szép dolgos kezek esztétikáján!
Késő este is ér picsogni a gép előtt?

Mielőtt benyitottam a blogba, Cserkénél jártam, ahol egy videón egy néni tésztát tölt, és arra gondoltam, istenem, mintha nagyanyám kezét látnám, és hogy a fél karomat odaadnám, ha még egyszer az életben… És akkor idejövök, és azt olvasom, amit írtál, Eszter. Kora reggel nem ér sírni a gépnél…

Vélemény, hozzászólás?