Kategóriák
Egyéb kategória

Villámgyors túrósrétes

haman.jpgNem maradt időm hámán fülét sütni idén, mondjuk szerencsére nem maradtam süti nélkül így se, hála a barátoknak! Pénteken viszont édesanyám konyhájában egy újságnak kellett négyféle ételt elkészítenem, és az egyik egy ehhez hasonló rétesháromszög volt, amit a fotós egyszerűen lehámánfülézett, úgyhogy szombat este, amikor mégse bírtuk saját süti nélkül, ezt dobtam össze, mindennel együtt huszonöt perc alatt. Jó lesz övő purimra is, de akármikor nyáron is hamar elkészül, sok gyümölccsel, kevés tésztával. Ha nem cukorral sütöm, akkor még egész diétás is, persze csak egy darab, már ha sikerül egynél megállni.

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
5 dkg vaj
25 dkg tehéntúró
1 egész tojás
4 ek porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
20 dkg lemon curd
10 dkg málna (most a fagyasztóból)

A túrót elkeverem a tojással, cukorral, vaníliával.
A lemon curd kész volt, de így készül:
4 nagy, kezeletlen citrom
30 dkg cukor
12 dkg vaj
6 tojás
A citromok héját lereszeljük, majd a levüket is kinyomjuk. Elkeverjük a cukorral, majd vízgőz felett megolvasztjuk. Kockánként belekeverjük a vajat, és egyesével az egész tojásokat. Dolgozzunk habverővel. Addig keverjük, amíg szépen besűrűsödik, majd hűtsük be.

Két réteslapot egymásra fektetek, miután megkentem az egyik felüket olvasztott vajjal. Négy egyforma széles csíkra vágom a réteslapot. Egy-egy csík végére teszek egy kiskanálnyi túrót, egy kiskanálnyi lemon curd-öt, és két szem málnát, majd felhajtom a sarkát a tetejéig. Újra hajtom, majd újra és újra, egészen addig, míg el nem fogy a tészta, és egy háromszög lesz a végeredmény. Amikor az összes tésztám elfogyott, serpenyőben kevés vajon megsütöm a háromszögeket, míg szép piros nem lesz mindkét oldaluk. Természetesen mehet a sütőbe is egyszerre.

Vélemény, hozzászólás?