
Tudtam, hogy házigazdánk valódi, saját maga által készített tésztavacsorát főz, ezért egy egész napot azzal töltöttem, hogy találjak valami könnyű mákos édességet. Nem sikerült, mert a mákszufflé nem élte volna túl a szállítást, fagylaltot pedig nem volt kedvem csinálni. Úgyhogy kitaláltam egy receptet, legalábbis nagyon remélem, hogy valóban az én találmányom! Nem olyan régen ugyanis egy pisztáciás csirke ételemmel úgy jártam, hogy nagyon örültem magamnak, hogy milyen jót találtam fel, és főztem meg, erre Horasz rögtön kommentelte, hogy ezt az ételt ő is nagyon szereti. Ennyit a kreativitásomról…
A könnyű az állagára vonatkozik, mert bizony igencsak dúskál az energiában a sok máktól, rumtól, zsíros tejszíntől, és mascarpone-tól. A torta alapja egy sima bögrés sütemény volt, de egy egyszerű piskótatészta is megtette volna, egy kevés mákkal.
Hozzávalók a torta alaphoz:
1,5 dl natúr joghurt
1 dl tej
1 tojás
2,5 dl liszt
2,5 dl darált mák
2,5 dl cukor
1 zacskó sütőpor
1 dl olaj
A hozzávalókat összekevertem, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a Bacardikrémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszínből vert kemény hab
0,5 dl Bacardi
0,5 citrom reszelt héja
10 dkg fehér csokoládé megolvasztva
A csokoládét mikróban megolvasztottam, miután kihűlt, de még folyós maradt, kis adagonként kevertem a mascarponéba. Belereszeltem a citromot, és kiskanalanként adtam hozzá a rumot. A jéghideg felvert tejszínhez kevertem a masszát, 5-6 adagra osztva, nem egyszerre!
Hozzávalók a mákos habhoz:
2 dl tejszínből vert kemény hab
2 dl darált mák
cukor ízlés szerint
A tortaalapot teljesen lehűtöttem, majd rummal kevert tejjel meglocsoltam. A krémeket kanalanként tettem a tetejére, úgy hogy egy kanál mákos hab mellé kanalaztam két kanál mascarponét. Jól behűtöttem.
Az eredeti elképzelésem szerint azért használtam fehér rumot, mert nem akartam, hogy a sima rum elszínezze a krémet. Ezért is használtam citromot is, de így utólag belegondolva egy narancs is nagyon illett volna hozzá egy pár csepp narancslével együtt.
Dícsérhetem magam? Isteni lett! 🙂
Az este nagyon jól sikerült, régen voltunk olyan emberek között, akik nem nevelnek kisgyereket. Remélem csak az 50%-ban beszéltem én is a kisgyerekeseket megkeserítő gondokról. Persze csak azért, hogy ők is érezzék milyen jó társaság vagyunk. 🙂
22 hozzászólás a(z) “Bacardikrémes máktorta” című bejegyzéshez
Kipróbáltam, és nagyon jó…
Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Ugyan nem egy nagy tortaként, hanem sok pici "tortácskát" készítettem!
A fotózásra, már nem volt lehetőség, hiszem mintha sáskahad vonult volna végig a konyhán pillanatok alatt elpusztította a család! Pedig nagyon büszke voltam magamra, mikor egy kedves ismerős azt kérdezte, hogy mikor voltam a "Sugar shopban"? Nem akarta elhinni, hogy házi sütemény… Köszönöm a tippet, talán legközelebb le is tudom majd fényképezni!
Nagyon egyszerű, fél óra alatt kész, és nagyon finom!
Még kísérletezem az anti-candidas változaton, hogy legalább olyan finom legyen mint azt eredeti, ha megvan leírhatom… 🙂
Szia Eszter!
A Bacardikrémes máktortádra esett a választásom múlt hétvégén, amit anyósom születésnapja alkalmából készítettem el. VALAMI ISTENI LETT! Miután felvágtuk, fél óra elteltével csak morzsák maradtak a tálcán! Köszi a receptet! 🙂
Dézi
Szia,
megkerdezhetnem, hogy mennyi rummal+tejjel itattad meg a tesztat?
illetve kb. mennyi cukrot adtal a makos habhoz?
koszi.
AM.
Pont fehér rumom nincs otthon, csak barna és citromos. Mivel amúgy is raktál citromot a krémbe, nem lehet citromos rummal felváltani?
Isteninek tűnik a recept, biztos megcsinálom…
Köszönöm, de ebben rum volt, nem breezer, és a rum eljesen színtelen, mint a víz.Abban szerencsére semmilyen szinezék nincs.
Érdemes odafigyelni a Bacardi-ra ,mert egyes típusai (szinei) E123 vagy E102 élelmiszeradalékot/színezeket tartalmaznak.
Mindkettőt az AEÁ-ban az “erősen rakkeltő élelmiszeradalék” -ok kategoriába sorolták es jónéhany éve az E123-at betiltották.
Egy kis kutakodás utan a neten a kovetkezőkre leltem:
(én az első hármat nem választanám!!!)
Bacardi
Breezer tropical Berry (E123)
Bacardi
Breezer tropical Lemon (E102,131)
Bacardi
Breezer tropical Mango (E102,131)
Bacardi
Breezer tropical Orange (carotin)
Bacardi
Rigo (E104, E131)
Blizzard Red Berry with Rum (E122)
Álomgyönyörű!!!
Hi Odete,
the tortaalap is:
1,5 dl or 0,5 cup jogurt
0,5 cup milk
1 egg
1 cup flour
1 cup grunded poppy seeds
1 cup sugar
0,3 cup oil
1 tbs baking powder
Mix well, and bake it in a preheated owen. (180 Celsius.)
Jeruzsalem turotorta will be next tomorrow.
Szia! I can’t read hungarian, just my husband,but he is to busy to translate the recipes. I would love to have the Jeruzsalem turotorta and also this one Hozzavalok torta alaphoz. If possible, can you write both in english? Thanks
Drága FÜszeres kisasszony!
julius 19! Csak igy hallkan megjegyzem a születésem napját!…….
Ettől kész vagyok!!!!!!!!!
Csók Malka
Köszönöm 😀
Édes érzés ostroma,
Nekem ez az ízcsoda,
Habos-mákos álom,
Nekem csak,
S ha látom
Nyelem vissza nyálom.
Tessék Eszter a Fűszeres. 🙂
Hejj, de olvasnám én a blogodat, de amíg diétán vagyok inkább nem. Hihhetetlen finomságokat tudsz.
Azért utállom a pasikat, mert ha én fogyókúrázom, ők meg csak gondolnak rá, én hízok két kilót, ők fogynak hármat. Nem igazság!
Te meg most adtál le egy csomót…
Beee!
na akkor az enyémnek lőttek, mert ettem jó sokat
Szupermenné, a sütés nálam is nemrég kezdődőtt. Ha rám hallgatsz, nem fogsz bele, és marad az alakod! 🙂
Eszter csak annyit, hogy: aranyba kellene foglalni a nevedet…
Na most kezdem sajnálni, hogy a sütéshez egyáltalán nem is értek:( Isteni lehet!
a papír nem jelent semmit, ezt akár egy cukrász is megirigyelhette volna… mert nem csak szép hanem finom is:)
Azt hiszem maradok is tisztelettel az olvasód:)
Szép napot kívánok!
🙂 Köszi Petya!
Zsóka, nem vgyok cukrász, sőt, nagyon messze vagyok az ilyesmitől.
köszönöm, köszönöm, még így kostolatlanul is betettem a legkedvesebb 3 süteményem közé!
Ez egy álom! biztosan megsütöm. Te cukrász vagy?
Zsóka