

Az, hogy mennyire kristályosodik ki, “ikrásodik” a méz, a szőlő- és gyümölcscukor egymáshoz viszonyított arányától függ. A méz 79 százalékban cukrot tartalmaz, 20 % víz és 1 % az egyéb anyag. Az a méz, ami ikrásodik, biztosan nem hamisított! A mézet ugyanis izocukorral hamisítják, ami folyékony. A mézet 60 foknál magasabb hőnek nem szabad kitenni. Ugyanakkor a méz soha nem romlik meg, mert baktériumölő hatással rendelkezik. Akár a fáraók sírhelyén talált mézet is meg lehetne enni. A kaptár sterilitását a propolisz is biztosítja, ami gyulladásgátló balzsam. A méhpempő a fejmirigy váladéka, hormonális hatású. A nőnemű méhekből ennek hatására fejlődik királynő. A méhpempőt nem fogyasztók pedig dolgozókká válnak.
– A mézhamisítás legegyszerűbb módja a vizezés. Vásárláskor zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévő buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínű, hogy hamisított. Ellenőrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehűtött mézben a buborékok mozgása lelassul, s így már nehezebb megállapítani a vizezést.
– Ritkábban, de kapható az úgynevezett “éretlen méz” is. Ilyen mézet se vegyünk, mert ez is jóval hígabb a szokásosnál, bár nem számit hamisítványnak. Ilyenkor is érdemes rákérdezni a méz eredetére, minőségére.
– A virágmézként árult “műméz” invertcukorból aromás anyagok (néha zamatos méz) hozzákeverésével és festékanyagok színezésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkező esetben homályos lesz és rövid idő múlva a belekevert anyag leülepedik.
– Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitől, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínű, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!
Régóta közszájon forog néhány mézkereskedő cég, vállalkozó neve, akikről többen tudni vélték, hogy hamisítják a termelőktől megvásárolt mézet. Fogyasztóvédővel, közjegyzővel felszerelkezve 15 gyártó mézéből vettek mintát és küldték el a brémai laboratóriumba. A válasz megdöbbentő. A három legnagyobb kiszerelő egyik mintáját sem lehet méznek nevezni. A másik tizenkettő is hagy kivetnivalót. A vizsgálat után pár hónappal megismételték a tesztet. Az eredmény ugyanaz. A hazai piacon a három cég ontja a minőségileg nem megfelelő árut a multik polcaira. Nem azért végezték a vizsgálatot, hogy titokban maradjanak a nevek, a méhészek többsége tudja, hogy kik ők. Magyarországon a hatályos jogszabályok azonban a bűnözőket védik. A méhészek a törvényesség kereteit betartják azzal a reménnyel, hogy „mézbotrány” nélkül, törvényes úton nyerik el büntetésüket a csalók.
Én szerencsére „lefoglaltam” az éves méz mennyiségünket egy gasztroblogger kolleginánál már jó előre, és ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon találni egy termelőt a közelében. Mint a fentiekből is kiderült, nem ők, hanem a forgalmazók a csalók.
Régóta közszájon forog néhány mézkereskedő cég, vállalkozó neve, akikről többen tudni vélték, hogy hamisítják a termelőktől megvásárolt mézet. Fogyasztóvédővel, közjegyzővel felszerelkezve 15 gyártó mézéből vettek mintát és küldték el a brémai laboratóriumba. A válasz megdöbbentő. A három legnagyobb kiszerelő egyik mintáját sem lehet méznek nevezni. A másik tizenkettő is hagy kivetnivalót. A vizsgálat után pár hónappal megismételték a tesztet. Az eredmény ugyanaz. A hazai piacon a három cég ontja a minőségileg nem megfelelő árut a multik polcaira. Nem azért végezték a vizsgálatot, hogy titokban maradjanak a nevek, a méhészek többsége tudja, hogy kik ők. Magyarországon a hatályos jogszabályok azonban a bűnözőket védik. A méhészek a törvényesség kereteit betartják azzal a reménnyel, hogy „mézbotrány” nélkül, törvényes úton nyerik el büntetésüket a csalók.
Én szerencsére „lefoglaltam” az éves méz mennyiségünket egy gasztroblogger kolleginánál már jó előre, és ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon találni egy termelőt a közelében. Mint a fentiekből is kiderült, nem ők, hanem a forgalmazók a csalók.
Okosságokat innen ollózatm.

25 hozzászólás a(z) “A mézek hamisak, pedig a méhek már dolgoznak” című bejegyzéshez
Olvasom, hogy:
“mézes írta…
Tévedések a szövegben:
NEM igaz!”
Nos, nem vagyok ebben annyira biztos, ugyanis:
http://www.jotudni.hu/tippek/mezhamisitas.html
Tehát, én a fetieket figyelmbe véve óvatosabb lennék a “NEM igaz!” kijelentésekkel 🙂
Mert, aki keres az talál, és lehet, hogy még van más hasonló, vagy meggyőzőbb infó is a weben!
Sajnos a helyzet azóta sem javult, ugyanis nemrégiben vettem az Auchanban egy üveg kissé kesernyés-savanykás, sárgásbarna színű, híg és nyúlós “valamit” amelynek az üvegén az volt felírva, hogy “Klenáncz Méhészet Virágméz”.
Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a “márkát” amelyről az MNO is írt “ajánlást”
http://www.mno.hu/portal/569427
“A lapban található vizsgálati eredmények újságunkhoz is eljutottak. E szerint a viszszaesők között találhatjuk a Klenáncz Méhészetet…”
Tévedések a szövegben:
1. Az a méz, ami ikrásodik, biztosan nem hamisított!
NEM igaz! Egyrészt, az akácméz csak évek múlva kristályosodhat, másrészt nagyon több olyan típusú izocukor van, ami gyorsabban kristályosodik, mint a repceméz. Így az azzal hamisított vegyesméz is gyorsan fog kristályosodni.
2. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkező esetben homályos lesz és rövid idő múlva a belekevert anyag leülepedik.
NEM igaz! Ezzel a módszerrel a hamisított mézek 1%-át lehet kiszűrni és az is csak metilalkohollal működik, etilalkohollal nem!
3. Magyarországon a hatályos jogszabályok azonban a bűnözőket védik. A méhészek a törvényesség kereteit betartják azzal a reménnyel, hogy „mézbotrány” nélkül, törvényes úton nyerik el büntetésüket a csalók.
A hatályos jogszabályok nem védik a hamisítót. A hatályos jogszabály ilyen. A hamisítók megtalálták a kiskaput. Be kell zárni, de az pedig beleütközik a nagy magyar bürokratikus falba…
Csak ennyi bajom van…
Kedves kolléga! 9 éve méhészkedem. Megkérdezhetem mi a hiba a cikkben? Én nem olvastam ilyet.
Szerintme egy felkészült, körültekintő mézfogyasztó alapos írása. Ha mindenki ilyen lenne, jobban kereshetnénk mindnyájan.
Várom válaszát.
Tóth L.
Azon kívül, hogy van néhány tárgyi tévedés a bejegyzésben, érdemes hozzáolvasni az április 17-i HVG-t…
Bebukott az Aranynektár, szirupgyártás körben állított be a hatóság… 🙁
Kellemetlen…
Sziasztok, én is Boronyák-fan vagyok, évek óta tőle vásárolunk az újpesti biopiacon. Ami fantasztikus benne, az az, hogy folyamatosan aromás, tiszta méze van és nem csak a klasszik akác és virágméz, hanem medvehagyma, propoliszos, virágporos, gesztenye, stb., plusz egy igazi különlegesség, az aranyvessző méz, amit a virágporallergiás férjem is lelkesen fogyaszt minden reggel a teájában:-). Örülök, hogy Eszter leírta a kristályosodás üzenetét, sokan azért nem vesznek mézet, mert azt gondolják, hogy kristályosság=rossz minőség, pedig nem éppen…
A képek gyönyörűek!Gratulálok a fotósnak!Az iráshoz annyit,hogy a melegítésnél a 4O fok a szakmailag megengedett,e fölött néhány alkotó tönkremegy.
A mézfogyasztás nálunk magyarországon rettentően alacsony,mondhatnám siralmas.
Késöbb bővebben chiliitöl…
A titokzatos méhész.
a cikket átküldtem a méhésznek :)! sajnos sok tévhit is kering a méh-cukor-méz fúzióról, erről majd részletes ismertetést kérek a szakembertől!
ÁÁ, dehogy. A Rugelach pl. tarolt nálunk. Csak az a baj vele, hogy kvázi kihűlni sem nagyon volt ideje. R.I.P. :))
Azért remélem nem nagyon keserítenek el a posztjaim! 😉
Szuper ez a rittbergert nyomó méhecskés fotó! És ismét egy elkeserítő cikk. Már csak abban reménykedem, hogy ha egyre több lesz a tudatos vásárló, talán a minőség is nő…
Anyu háztetejébe beköltözött jó rár méhraj. Egy apa-fia vándorméhész csapat halált megvető bátorsággal fölmászott, kézzel! egy sortban nyáron, kiemelték a királynőt és betették a hozott kaptárba. Utána várni kellett. Kicsit rásegítettek sajnos kénnel(?) ha jól emlékszem, mert másnap utaztak a méheikhez, így az a nagyjából 40 kilónyi méz sajnos kárba ment, ami a tető alatt volt. Így is egy nap volt a művelet. Mi is ismerős méhészektől vesszük a mézet, ez a bál sajnos évek óta áll már a méz körül. Én betiltanám a forgamazási jogát minden olyan ellátónak, akinek a méze nem kifogástalan. Persze én mézet mézzel, mert imádom, de nemcsak ezért, hanem mert esélyünk lenne valóban méz nagyhatalommá válnunk, nem értem miért baltázzuk el ezt is. Lehetne kuriózum, mint a Tokaji.
Nagyon szívesen 🙂 Én a cukrot próbálom mézzel helyettesíteni, mindenhol ahol lehet, ezért nem mindegy mennyibe kerül… én a plus-ban szoktam az amiel mézet venni (táblázatban azt hiszem az utolsó, és természetes), ami azt hiszem 250 gramm, és 389 Ft volt amikor utoljára vettem.
Eszter főleg az ilyen írásaidért (is) imádlak. Istentelen mennyiségű mézet tudok megenni, megnéztem és az enyém Hungaronectar, akkor most nyugodtan alhatok?:)
De a miskolci embered nevét is nagyon szívesen venném, lévén mézből sose elég…:)
http://www.goldennectar.hu/
http://www.hungaronektar.hu/
Nyurga, ez nagyon hasznos link, köszönöm!
És akkor a táblázatnak nézzük a pozitívumait is:
Az ARANYNEKTÁR és a HUNGARONEKTÁR Kft mézei a vizsgálaton mind valódinak bizonyultak.
Sziasztok! Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület független vizsgálatának eredménye itt: http://www.omme.hu/portal/download/egyeb/bolti_mezek_vizsgalata_tablazat.pdf
A kapcsolodó cikk pedig itt: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/596
Nekem pl az jön le, hogy a CBA láncot mindenhol ellátó Klenáncz méhészet mindent (!!!) hamisít…
Kedves nevtelen, ha a mehecskek nem kapnanak antibiotikumot meghalnanak. Akkor pedig mez sem lenne. A meheket is fenyegetik a bakterialis fertozesek.
Szombaton beszélgettem a piacon Boronyák József méhésszel, akitől az utóbbi évben veszem a mézet. Ők nem etetnek csak akkor, ha nagyon muszáj, lehet olyan, hogy hirtelen lefagy minden és éhen halnának a méhek egyébként. Isteni a méze (mondom én, aki csak feldolgozva szereti)és ahogy elnéztem a bolti árakat, nem is megfizethetetlen.
Még azok is 20%-ot? 🙁
Még az is probléma, hogy fehér cukrot etetnek a méhekkel, ebből következőleg megveszed a méreg drága mézet, ami tele van cukorral 🙁 A bio méhek is ehetnek cukrot, de a táplálékuknak asszem csak a 20%-a lehet az, így ott jobb az arány. Én ebből mindig bio-t veszek emiatt.
Itt nem esik szó róla, de úgy tudom, hogy a termelőkkel is van gond (nem a méhekkel 🙂 mert antibiotikumokkal kezelik a méheket, ami persze belekerül a mézbe 🙁
Persze, a képeket én fotóztam.
Miskolci a mézes kollegina, nem pesti. Nem titkolom a kilétét, de ide nem akarom beírni, ha ő sem teszi.
Megkérdezhetem ki az a titokzatos mézárus? Nekem is kéne valaki a közelben.
Vacsa
Juj de nagyon gyönyörű képek. Te csináltad? Bocs, hogy nem a témához, de soha nem eszünk mézet.