
Sütőtök szezon van, nincs mese, mindenki sárga tökökkel a hóna alatt mászkál a piacon. Nem olyan rég azt hallottam egy amerikaitól, hogy az amerikai sütőtöknek semmi íze, bezzeg a magyar, az nagyon finom. Ezen nagyon csodálkoztam, mert a sárga tök nekem annyira amerikai, lehet, hogy csak a halloween miatt, és a nagy farmer “kinek a legnagyobb a töke?” verseny miatt, de három éve én még csak sült töknek, és nagyanyám féle nudlinak ismertem.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, már mindenfélét készítek belőle, továbbra is kedvencem a puding, de ez a csípős leveles tésztás változat is bejött nekünk.
Hozzávalók:
0,5 kg sütőtök megsütve
1 csomag leveles tészta
5 gerezd fokhagyma
4 fej hagyma
2 ágacska rozmaring
1 ek Erős Pista
só, bors
A tököt villával összetörtem, elkevertem az összezúzott fokhagymával, Erős Pistával, sóval, borssal, és a rozmaringgal. A leveles tészta kosárba halmoztam, és rákarikáztam a hagymát. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sütöttem meg. 6 darab lett belőle, ami három embernek elég.
Jó csípős lett, lángolt a szám tőle rendesen, de nagyon jól esett!
Mások sütőtök receptjei:

13 hozzászólás a(z) “Csípős sütőtök” című bejegyzéshez
Hmmm, hát ezt a blogot rossz nézni…elcseppent a nyálam a sok finomságtól. Az a hummusz! Azok a fánkok! :))))
Sütőtök és csípős?
Nyami!
Prante, tetszik, válaszolok rá, amint akad egy kis időm.
Köszönöm!
Ági válaszoltam, és bocs a késlekedésért.
Manna, megelőztelek 🙂
Két napja készítettem chilis-petrezselymes sütőtök felfújtat:) Csak még nem került rá sor a blogban.
Szia Eszter!
Továbbítottam neked egy kis feladatot, ha van kedved hozzá, megnézheted nálam…
Megkaptam ma az e-mailt 🙂 Nagyon profin csináljátok, jó a píárosod 🙂
Szia Eszter!
Írtam neked mailt a könyvvel kapcsolatban, nem tudom, hogy megkaptad-e, jó címre ment-e.
K. Ági
Persze, hogy lehet cserélni 🙂
Hű, ez nagyon felcsigázott, és a kosarat is értem. Erős Pista mivel helyettesíthető, mert én azt száműztem. Talán darált, sóval eltett erős paprikával?
Hat Eszter, le kellett volna. Sajnos kenytelen vagy megint kosarkakat sutni hamarost, hogy lefotozhasd… :p
Ok, beljebb vagyok! Szétzúzom a család ajkát a kosárkákkal, jó csípős lesz! De előtte még kiesik majd a szemük a látványtól! Kész merénylet 🙂 Na, megpróbálom rekonstruálni. Köszi Eszterke. Gyönyörű…
Ofélia
Juj, hát vele együtt természetesen. És úgy készűl, hogy egy téglalapot belülről körbevágok (vagyis majdnem kivágok belőle egy kisebb téglalapot)de a két szembelévő srkát nem metszem át teljsen. Ezután felemelem a külső tészta csíkokat, és áthúzom az átlósan szembe lévő oldalára.
Értehtő? Nem nagyon… 🙁 Le kellett volna fotóznom a fázisokat.
Na. Most már csak egy millió kétség szaggat…Világos, sőt könnyű a “tök rész”. De az a kosár…Na, az, hogy készül? Fergeteges, látványnak is!
Hmmm? Hogy tekerjem a tésztát és merre? Előre süssem, vagy együtt a töltelékkel? Hmmm?
Ofélia