Kategóriák
Egyéb kategória

Csípős sütőtök


Sütőtök szezon van, nincs mese, mindenki sárga tökökkel a hóna alatt mászkál a piacon. Nem olyan rég azt hallottam egy amerikaitól, hogy az amerikai sütőtöknek semmi íze, bezzeg a magyar, az nagyon finom. Ezen nagyon csodálkoztam, mert a sárga tök nekem annyira amerikai, lehet, hogy csak a halloween miatt, és a nagy farmer “kinek a legnagyobb a töke?” verseny miatt, de három éve én még csak sült töknek, és nagyanyám féle nudlinak ismertem.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, már mindenfélét készítek belőle, továbbra is kedvencem a puding, de ez a csípős leveles tésztás változat is bejött nekünk.
Hozzávalók:
0,5 kg sütőtök megsütve
1 csomag leveles tészta
5 gerezd fokhagyma
4 fej hagyma
2 ágacska rozmaring
1 ek Erős Pista
só, bors
A tököt villával összetörtem, elkevertem az összezúzott fokhagymával, Erős Pistával, sóval, borssal, és a rozmaringgal. A leveles tészta kosárba halmoztam, és rákarikáztam a hagymát. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sütöttem meg. 6 darab lett belőle, ami három embernek elég.
Jó csípős lett, lángolt a szám tőle rendesen, de nagyon jól esett!
Mások sütőtök receptjei:
Gyömbéres sütőtökleves
Sütőtökös csokidarás muffin
Birsalmás sütőtökleves vaníliával
Nagyon parmezános sütőtökös lepény
Sütőtökös kenyér
Citrusos sütőtökkrémleves
Sütőtökkrémleves baconnel
Indonéz sütőtökcurry
Sütőtökös rizottó

13 hozzászólás a(z) “Csípős sütőtök” című bejegyzéshez

Ok, beljebb vagyok! Szétzúzom a család ajkát a kosárkákkal, jó csípős lesz! De előtte még kiesik majd a szemük a látványtól! Kész merénylet 🙂 Na, megpróbálom rekonstruálni. Köszi Eszterke. Gyönyörű…
Ofélia

Juj, hát vele együtt természetesen. És úgy készűl, hogy egy téglalapot belülről körbevágok (vagyis majdnem kivágok belőle egy kisebb téglalapot)de a két szembelévő srkát nem metszem át teljsen. Ezután felemelem a külső tészta csíkokat, és áthúzom az átlósan szembe lévő oldalára.
Értehtő? Nem nagyon… 🙁 Le kellett volna fotóznom a fázisokat.

Na. Most már csak egy millió kétség szaggat…Világos, sőt könnyű a “tök rész”. De az a kosár…Na, az, hogy készül? Fergeteges, látványnak is!
Hmmm? Hogy tekerjem a tésztát és merre? Előre süssem, vagy együtt a töltelékkel? Hmmm?
Ofélia

Vélemény, hozzászólás?