Kategóriák
Egyéb kategória

Sajtos-almás batyu

Nagyon jó ötleteket kaptam tegnap uzsonnacsomagolás ügyben, be is indult a fantáziám. Ma reggel már nem csak egyszerű szendvicset csomagoltam a férjemnek, de a “céghez” is ezt vittem munkareggelinek.
Attól a pillanattól kezdve, hogy elővettem a lisztet a szekrényből, pontosan egy óra telt el addig, amíg becsomagoltam a batyukat.
Persze ezt az időt nem töltöttem végig a konyhában, valódi munkám 15 perc volt vele mindössze, plusz a mosogatás. Olyan uzsonnát, amivel egész reggel szöszmötölni kell nem tudok készíteni, persze a hosszú elkészítési idő nem számít, ha este is el lehet végezni. A pékáru viszont csak frissen jó.
Mindent egyszerre öntöttem a dagasztógépbe, és hagytam, hogy 20 percig eldolgozzon magában. Közben megfőztem a kávét, felébresztettem a gyereket, és kikészítettem a ruháját, amit az apja segítségével vett fel.
Kiborítottam a tésztát a liszttel megszórt nyújtódeszkára, és kétfelé vágtam. Erre csak azért volt szükség, mert egyszerre nem fért el ekkora tésztalap a deszkán. Vékony, kb. 3 mm vastag lappá nyújtottam, és a formázó hátsó felével köröket szaggattam belőle.
Ezt a fajta “derelye” készítőt háztartási boltokban árulják általában, három méretben. Én most a középsőt használtam.
Összesen 16 batyum lett ebből a mennyiségből. Ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, de a mennyiséget lehet felezni is.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
só, bors
7 g instant élesztő
1 ek méz
2,5 dl langyos tej
0,5 dl olívaolaj
Tehát, mindent a robotgépbe tettem, és jól kidolgoztam a tésztát.

A tésztakorongokat a formázóba tettem, a szélüket körben megnedvesítettem vízzel, hogy jobban összetapadjon. A közepére egy darab sajtot, és egy cikk almát tettem, majd összenyomtam a batyut.
Szerintem a füstöltsajt-alma, és a kéksajt-körte kombináció a legfinomabb.
200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sütöttem szép pirosra.
Nem kentem meg a tetejét tojással, szerintem így is nagyon szép lett, de aki akarja, nyugodtan tegye meg, sőt, meg is szórhatja mákkal, vagy szezámmaggal.

9 hozzászólás a(z) “Sajtos-almás batyu” című bejegyzéshez

Eszter, az előzőben írtad, hogy kis rostanyag is kéne. Én ezt úgy oldom meg, hogy MINDEN liszttartalmú ételbe teszek egy kis teljes kiőrlésűt is (az ételtől függően kb a liszt negyede – max fele teljes kiőrlésű). Nem szeretjük a megaegészséges, ámde téglaszerű kenyereket, viszont egy kevés teljes kiőrlésű liszt elfér mindenben, a legfinomabb süteményben is, és így még megmarad az eredeti, finom állaga. Én ebbe a batyu-tésztába is tennék.

Saját sztori: Nálunk a reggelizés volt sarkalatos kérdés, amikor a Pasi eldöntötte, hogy végre leszokik a cigiről, de nagyon félt, hogy hízik majd egy csomót. (Szép nagy, magas és tekintélyt parancsoló férfiú amúgy is:- )

Megígértem neki, hogy ha tényleg leszokik, gondoskodom róla, hogy ne hízzon meg… Mivel édesszájú a lelkem, az esti csokivadászatot kellett elsősorban megakadályozni, ezért minden nap reggelire sütit kap (benne teljes kiőrlésű liszt, méz, barnacukor…), így azért az édességigénye legalább részben kielégül – bár elsőre bejelentette, hogy ő nem reggelizik úgyse. Aztán érdekes módon, ha süti van, akkor mindig tud reggel is enni :- )

Rávettem az ebédelésre is (azt rendel a munkahelyén), és igyekszem uzsonnát is küldeni neki. Így a napi egy, esti étkezésről (plusz csoki: -) átszokott a napi 3-4-re, és egy év alatt nem hízott egy dekát se, és a gyomrát se fájlalja azóta!

Gyönyörű lett ez a finomság is:) Le a kalappal a reggeli aktivitásodért, én ha reggel felkelek és elkészítem a gyerekek dolgait, magamra már csak fél perc jut, nemhogy még süti uzsit is csináljak. Fantasztikus vagy. Az alma a sajttal nagyon szuper ízharmónia, a körtével sem lesz rossz majd ősszel. Ügyes vagy.

Én is nagyon jó ötleteket kaptam az uzsis posztodból,többeközött rátaláltam a tortilla receptedre.Hogy az milyen finom!Én ma azt vittem uzsira,sőt ebédre is azt ettem,úgyhogy köszönöm Eszter!

Vélemény, hozzászólás?