
Csak az alapgondolatot mentettem át a saját változatomba, ugyanis a levest őrölt tökmaggal sűrítettem.
A könyv szerint pár évtizede rengeteg tököt termeltek a Bodrogközben, és a magjából olajat ütöttek. Természetesen ezer módon igyekeztek felhasználni a magot még, így zöldséglevesek sűrítésére is.
Én még annyit csavartam a dolgon, hogy főzetem bele egy sajtgaluskát, amit dióval dúsítottam, ha már olajos magvakat kértek tőlünk, akkor legyen több féle.
Hozzávalók a leveshez:
50 dkg zöldbab
4 ek tökmag porrá őrölve
1 fej hagyma
olaj
tökmagolaj
pirospaprika
só, bors
1 csokor kapor
2 babérlevél
1 ek méz
1 ek ecet
3 dl tejföl
Hozzávalók a diós sajtgaluskához:
5 dkg füstölt sajt lereszelve
2 ek megpirított, majd megdarált dió
4 ek liszt
2 tojás
1 szál pici, lereszelt sárgarépa
só, bors
petrezselyem
A leveshez a hagymát felkockáztam, az olajon kevés sóval üvegesre fonnyasztottam. Rászórtam a paprikát, majd a zöldbabot, és pár percig pároltam. Felöntöttem vízzel, mézzel, és a babérlevéllel fűszereztem, majd puhára főztem.
A kaprot felaprítottam, és elkevertem a tejföllel amibe az őrőlt tökmagot szórtam. A tejfölt a levesbe csorgattam, sóztam, borsoztam.
A sajtgaluskához összekevertem a hozzávalókat, és 30 percig pihentettem. Kiskanállal galuskákat szaggattam belőle a gyöngyözve forró levesbe.
Érdemes próbát végezni a galuskával, ha szétfő, akkor tenni bele még egy kevés lisztet!
Mikor a galuskák megfőttek, még ízesítettem a levest egy kevés ecettel és tökmagolajjal.
Mikor a galuskák megfőttek, még ízesítettem a levest egy kevés ecettel és tökmagolajjal.
Én eszperente nyelven nem tudok beszélni, de egy pár anagrammát ideírok a Bodrogközi zöldpaszulylevesből:
abodi drog ezek lösz ölyv plusz
abodi drog keze lösz ölyv plusz
abodi egek ölyv plusz rozs zöld
abodi egek ölyv plusz szor zöld
abodi elköp szesz völgy zordul
abodi ergo kezd lösz ölyv plusz
abodi eszel korpusz völgy zöld
abodi öklöz roll vegyed zsupsz
abodi okul pedz szel ször völgy
abodi ölyv pedz szögel szurkol
9 hozzászólás a(z) “Bodrogközi zöldpaszulyleves” című bejegyzéshez
Kijavítottam a receptet 🙂
Jól sejtetted, a tejfölbe kell. Ezek szerint sajtfüggő a galuska.
Érdemes próbát végezni a galuskával, ha szétfő, akkor tenni bele még egy kevés lisztet!
Ezt is beleírtam.
Azért örülök, hogy ízlett!
Szia Eszter!
Kinyomtattam a receptet, megcsináltam, és ott maradt az őrölt tökmag. :-))) A végén belekevertem, gondolom, a tejfölhöz kellett volna a kaporral együtt.
Meg nekem szétestek a gombócok, így egy sűrű, nem túl szép leves lett, aminek fantasztikus íze van. Számítottam rá, hogy savanyúleves lesz belőle (erdélyi anyósom sokszor csinál savanyúkat).
Nagyon finom. Köszönjük
…és ha méz helyett egy pupek ek házi sárgabarack lekvárt keverek bele ?…
Üdv: spajzcetli
Ezzel a levessel nagyon felizgattad a fantáziámat! Egyénként is imádom a zöldbabot, meg a tökmagot is. A sajtgaluska meg már csak a korona a tetején! 🙂
nagyon jo lenne ha a leves illata is atjönne az interneten.
szia, rita
Finom is, bár a férjem szerint túl kapros 🙂
Aaaaaaaaaah, ez a leves fantasztikusan néz ki!!!
plusz ez is királyság:
“abodi öklöz roll vegyed zsupsz”
😀
Hú, ez tök jó ötlet! Mindig vadászom a jó tökmagos recepteket. Köszi!