Kategóriák
Egyéb kategória

Káposzta savanyítás

Eljött a káposzta savanyítás ideje.
Sokan német ételnek tartják, de valójában Kínában “találták” fel a káposzta savanyítással történő tartósítását.
Szerencsés vagyok, édesanyámék minden évben taposnak káposztát, mióta az eszemet tudom. Most nincs nehéz dolguk, mert Üllőn laknak, Vecsés szomszédságában, ahol minden évben megveszik a legyalult káposztát, így a gyalulással nem kell bajlódniuk. Vecsésen a káposzta kilója 60 forint, de a gyalult káposztát is mindössze 70 forintért árulják, egyszerűen nem éri meg bajlódni vele. Nem kell sokat keresgélni, ha valaki kocsival végighajt a falun, rengeteg helyen van kint az ajtó előtt káposzta, ezeken a helyeken árulnak is, és általában le is gyalulják, de szinte bármelyik járókelőnek van tuti tippje, hogy hol lehet gyalult káposztát venni. Vecsés pedig Ferihegy mellett található, szinte egybeépült Budapesttel.
Nemrég ettem bolti savanyú káposztát, és teljesen ledöbbentem, hogy mennyire rosszabb minőségű az ún. “Házi vecsési káposzta” amit a piacon árulnak, mint a valódi házi. Gondolom gyorsítják a savanyodást, vagy ki tudja mit tesznek vele.
Minden esetre édesanyám káposztájában nem csak dísznek van erős paprika és babérlevél. De teszünk bele birsalma szeleteket, sőt pár szem kukoricát is, babérlevelet, esetleg köményt, mások szoktak tormát is.
A káposzta savanyítás igazán nem bonyolult feladat. Tulajdonképpen csak káposzta és só szükséges hozzá, az összes többi csak extra.
Lehet kapni kerámia káposztasavanyító edényeket is, ebbe annyi káposzta fér, ami egy négy fős családnak bőven elég télire C vitamin és rost forrásként is.
Anyuék nem csak maguknak, hanem az egész nagy családnak taposnak, sőt decemberben ki is szállítják a káposztát, annyira rendesek. Pedig savanyú káposztával telerakni az autót nem éppen illatos cselekedet 🙂
A káposztát a sóval addig kell taposni, amíg annyi levet ereszt, hogy feljön a káposzta tetejére. 100 kiló káposztához kb. 1,2 kg sót használunk. A só kivonja a nedvességet a káposztából és a káposztában természetesen is megtalálható baktériumok megsavanyítják előbb a levet, majd magát a káposztát is.
Fával leszorítjuk, majd arra valódi macskakövet teszünk, mert a gránitnak tényleg van súlya, és a káposztának fontos, hogy le legyen szorítva.
Mi kint tartjuk a garázsban, ahol elég hideg van, így a káposzta 3-4 hét alatt készül el.

22 hozzászólás a(z) “Káposzta savanyítás” című bejegyzéshez

Anyukám valamikor szinte minden héten savanyított otthon egy ebédrevaló káposztát.Ötliteres uborkásüvegbe tette a gyalult káposztát,leöntöte enyhén sós langyos vízzel,tett bele babérlevelet,feketeborsot,a tetejére pirított kenyeret.3-4napig érlelődött a konyhában,a kenyeret ledobva róla még 1-2napig a spájzban.Igen fínom töltött káposztákra emlékszem, ma is megoldható megoldás azt hiszem…))

🙂 hmm.. savanyú káposzta! Az bizony nálunk is készül minden évben. Mi teszünk bele tormát, birsalmát is, viszont szigorúan fa hordóban érleljük. Persze, a hordót előtte be kell áztatni. Mi nem tapossuk, hanem az egyes rétegeket rakva ledöngöljük, majd fa lapokkal, nehezékkel leszorítjuk, míg a leve fel nem jön. Nálunk is van káposzta osztás karácsony előtt :)! Sok-sok házi készítésű, tartósított C-vitamint mindenkinek ezekben az influenzás időkben! 🙂

Eszter,
a vecsési káposztafeszten voltál már?
Az is remek, és baráti társaságok is nevezhetnek a főzőversenyen.
Pár év alatt kinőtte magát az Epresben, a főút mellett,idén már mozdulni sem lehetett, ez volt az egyetlen hátránya.

Bea

De mééénem pénteken írtad ezt??? Ugyanis szombaton vettem – ugyancsak Vecsésen – 80 Ft/kg áron 15 kg gyalult káposztát. Akkor engem most átvertek???
Na mindegy, jövőre jobban szétnézek, mert én csak ezt az egy helyet tudom.
Zsanett

Mi is savanyítunk minden éveben, de tavaly előtt történt egy kis baki. Az egész hordónyi megbarnult, megpuhult, ki kellett dobni. Akor jóanyám körbe érdeklődött a piacon, és az mondták neki a "szakik", hogy biztosan nyári káposztát sóztak rá, és hogy mindenszentek előtt nem vegyen még káposztát savanyítani. Úgyhogy nálunk csak a jövőhéten fog elkészüni.

Erről Magyar Elek az Ínyesmester jut eszembe. A könyvében leírja, hogy a századfordulón ők bizony a belvárosban taposták a káposztát a gangos házban. Annyira jól írja le az egészet. Egyébként tényleg nem is tűnik bonyolultnak elkészíteni.

Az a káposzta, ami inkább fehér, és vagy túl puha vagy túl kemény, és csak a leve savanyú, az bizony hamis. Szerintem az üzletben kapható káposzták 90% sajnos.
Tényleg érdemes savanyítani, és mennyire olcsó csemege! Nem utolsó sorban jó hatással van az emésztésre 🙂

Nálunk szerencsére a piacon rendes savanyított káposztát kapni, igaz 300 Ft körül van kilója. Ha több fogyna nálunk, talán én is kipróbálnám a savanyítást, a saját még jobb lehet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?