
Szárítással, és füstöléssel tartósítják, ettől más nevet is kapnak ezek a paprikák: chipotle.
Azt az ételt készítettem belőle, amit Anna javasolt, de utána néztem a dolognak, és rengeteg mindenre lehet használni egy ilyen füstös, csípős paprikát. Én nem dohányzom, de ennek olyan kellemesen dohányos illata volt, hogy alig vártam, hogy elkészüljön!
Készítenek belőle mártást, BBQ fűszert, sőt édességeket is. Lehet egészben kapni, és paradicsommártásban eltéve is.
Szerintem a magyar fűszerpaprika és a kápia is alkalmas lenne ilyesmire, kár hogy már lekéstem róla, jövőre mindenképp kipróbálom.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók 4 személyre12 db chipotle paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olívaolaj
20 dkg mazsola
2 doboz felaprított paradicsom konzerv
1 kk fahéj
só, bors
0,5 kk koriander mag
30 dkg cheddar sajt
A paprikákat egy éjszakára húslevesbe áztattam. Másnap óvatosan felvágtam hosszában a paprikát, és kikapartam a magokat. Mindegyikbe egy darab cheddar sajtot rejtettem.
A hagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rádobtam a mazsolát. Végül felöntöttem a paradicsommal. Fűszereztem, és picit rotyogtattam.
Végül óvatosan beletettem a sajttal töltött paprikákat, lefedtem, és addig pároltam, míg a sajt megolvadt a paprikában.
Nem volt otthon, de mehetett volna bele friss koriander is, és egy kanálka tejföl se rontotta volna el talán. Kuszkusszal ettük, ami egyáltalán nem autentikus 🙂
12 hozzászólás a(z) “Chipotle” című bejegyzéshez
Ámerikában, Virginia államban van egy Chipotle Mexican Grill nevű étteremlánc. Nagyon finom mexikói kajájuk van, nem nagy a választék, de pl. odafigyelnek arra, hogy csak a környékbeli gazdaságok húsait vásárolják, ráadásul olyan húsokat, amelyek organikusak… Tehát egy szimpatikus étterempolitika és még szimpatikusabb ételek. Ha valaki arra jár, próbálja ki! 🙂
Hogyan füstölik a paprikát?
Üdv: medvedr
Pappito, ha jót akarsz :-), akkor szitára teríted az hideg vízzel leöntött kuszkuszt, és a fővő hús felett meggőzőlöd, néha megkeverd.
Hát így én évente egyszer készítem.
Különben fél kiló kuszkuszt elkeverek 6-7 dl vízzel, 10 dkg vajjal, némi sóval, és 200 fokos sütőben meggőzölöm olyan 20 percig.
Lidi: Nem lehet, hogy a Safarid régi? Mert nekem is és páromnak is Mac-je van , Safarit használunk de egyiken se jön hang..
Eszter, a kuszkuszt hogy kell klasszra csinálni? Van nekem egy dobozzal, egy gyenge pillanatomban vettem, azóta meg csak nézem, ahelyett, hogy enném.
jó,tudom, guglizhatnék is, de authentikus infóra vágyom 🙂
Mac a gép. Safarinál azonnal jön a hang és nincs ellenszer. Megpróbáltam Firefox-al, azzal tényleg semmi. Ha muszáj, átállok.
Finom lehetett! Füstös ízről jut eszembe: Eszter, ismered a lengyel füstölt aszalt szilvát? Az ám a rusztikus csemege! Ők a káposztába, a bigosba is tesznek ilyet. És itt elindulhat a fantáziánk…
Köszönt: Podruzsik
Na de miért? ;-D
Lidi, milyen böngésződ van? Mert elvileg se explorerben se mozzilában nem szól. Ha mégis, akkor írd meg légyszi!
Eszter, kedves. Hogy lehetne az erdőbényei tévéadás hangját kikapcsolni? Imádlak olvasni, de a Pálfy már nem érdekel. Ha a gépemen kapcsolom le a hangot, mindig elfelejtem visszakapcsolni.
A fűszerpaprika tölteni szerintem nem lenne alkalmas, de ragukba biztosan. Viszont a kápiából tényleg lehetne hasonlót, mint ez a recept. Nagyon jól hangzik!
Állitólag a Culinárisban kapható.
És hol lehet ezt a csodát kapni? Nagyon felkeltetted az érdeklődésemet, úgy érezem imádnám ezt a paprikát!