
Szerintem az egész apróból a legfinomabb, maximum diónyi legyen egy-egy darab, de amikor meglátta a zöldséges, hogy elkezdem válogatni a krumplit, kedvesen szólt, hogy van bent nagyobb is. Mondtam neki, hogy maradjon csak hátul a nagyobb, nekem pont a picikre van szükségem. Aki gondolja, ehet hozzá egy szelet húst, de az a furcsa helyzet állt elő, ez a krumpli bizony egy nagy tál zöldsalátával az igazi.
Hozzávalók:
1 kg apró újkrumpli
3 ek vaj
1 fej új fokhagyma (annyira új, hogy csak a legkülső héját kelljen leszedni, aztán lehessen egyben szeletelni a fejet)
2 doboz Philadelphia krémsajt
2 dl tejszín
10 szem szegfűbors
2 kk római kömény
2 kk koriander mag
2 pici chili
1 lime héja és leve
nagyszemű tengeri só
bors
Egy száraz serpenyőben megpirítom a fűszereket, majd mozsárban összetöröm. A krumplikat körömkefével alaposan megsikálom, és a legnagyobb serpenyőbe teszem a vajjal, és a nagyszemű sóval. Öntök alá egy ujjnyi vizet, majd rászeletelem a fokhagymát. Amikor már majdnem puha, ráreszelem a lime héját és belenyomom a levét, megszórom a fűszerekkel, és a vékonyan felszeletelt chilivel. Hozzákeverem a krémsajtot és a tejszínt. Elzárom alatta a lángot, és öt percig még hagyom pihenni, hogy a krumpli jól beszívhassa a krémet.
9 hozzászólás a(z) “Csípős, sajtkrémes újkrumpli” című bejegyzéshez
Kedves Eszter! Ezzel a recepttel új dimenziókat nyitottál meg az újkrumpli felhasználása terén, köszönöm szépen! Én csak nagyobb burgonyákat találtam a piacon, így esélyem sem volt válogatni az aprókat. 🙂 A víz mellett öntöttem alá egy kis fehérbort is és a fűszerezéskor egy kis szerecsendió is a kezem ügyébe akadt, így is csodás lett. A nagy krumplijaim nem főttek túl, "al dente" lett, ami kifejezetten tetszett. Egy marék rukkola valóban tökéletesen passzol hozzá, húst el sem tudnék képzelni itt.
uhhdejó… újkrumpli, ráadásul sajtos – chilis – fűszeres… jujj, alig várom, h. legyen időm piacra menni 🙂
Örülök, hogy tetszik! 🙂
A tányérok nem régiek, hanem a Butlersben lehet őket kapni, van egy gyönyörű vizeskancsó is a sorozatban, most arra fáj nagyon a fogam! 🙂
Köszönöm Eszter, az ötletet!! Igazi ünnepi köret lett a töltött gombafej mellé. Bár -egyes hozzávalók hiánya miatt- "kissé" átalakítottam a receptedet,(nem volt friss chilim, krémsajtot apróra vágott mozarellával pótoltam, a koriandert ki kell hagynom, családfő miatt,stb. Sőt a sütőbe nyomtam be kényelmi okból:) de remekül variálható volt az alapgondolat. Felveszem a "repertoáromba", mégegyszer kösz!
Szenzációs! 🙂 meg kell főznöm valamikor! 🙂
Engem is fura pillantásokkal szoktak méregetni, amikor a legapráját válogatom gondosan, hosszasan 🙂
Ne áruljuk el senkinek, hogy az a legfinomabb! 😉
Én általában tepsiben, sütőben sütöm, kis fűszerrel, vajjal.Kb.5 perc alatt el is szokott fogyni csak úgy magában.Kerülhet mellé egy kis joghurtos szósz is,ha kivárja a sáskacsapat.Ez a krémsajtos verzió is nagyon ott van, meg is fogom csinálni a 7végén.Nagycsarnokban 170 Ft/kg-ért vettem parázs újburgonyát,nagyon apró,nagyon finom! 🙂
Jaj de gyönyörűek ezek a tálkák! Ecseri?
úgy szeretem a krumplis receptjeid 🙂 szerintem sem kell hozzá hús, mi az új krumpli tiszteletére (évek óta, dédi teremtett ebből hagyományt), főleg, mikor már a saját kertünkből szedjük, akkor az első újkrumplievésnél csak magában esszük, vajasan, petrezselymesen, salátával (új ubival) de lehet most így fogjuk 🙂