Kategóriák
Egyéb kategória

Csípős, sajtkrémes újkrumpli

Imádom, ahogy jönnek a friss tavaszi zöldségek! Már megfizethető az újkrumpli is, 300 forint körül lehet megvásárolni kilóját. A borsó még brutális, de nemsokára annak is itt lesz az ideje. Addig is kihasználom a krumpli adta gyönyöröket.
Szerintem az egész apróból a legfinomabb, maximum diónyi legyen egy-egy darab, de amikor meglátta a zöldséges, hogy elkezdem válogatni a krumplit, kedvesen szólt, hogy van bent nagyobb is. Mondtam neki, hogy maradjon csak hátul a nagyobb, nekem pont a picikre van szükségem. Aki gondolja, ehet hozzá egy szelet húst, de az a furcsa helyzet állt elő, ez a krumpli bizony egy nagy tál zöldsalátával az igazi.
Hozzávalók:
1 kg apró újkrumpli
3 ek vaj
1 fej új fokhagyma (annyira új, hogy csak a legkülső héját kelljen leszedni, aztán lehessen egyben szeletelni a fejet)
2 doboz Philadelphia krémsajt
2 dl tejszín
10 szem szegfűbors
2 kk római kömény
2 kk koriander mag
2 pici chili
1 lime héja és leve
nagyszemű tengeri só
bors
Egy száraz serpenyőben megpirítom a fűszereket, majd mozsárban összetöröm. A krumplikat körömkefével alaposan megsikálom, és a legnagyobb serpenyőbe teszem a vajjal, és a nagyszemű sóval. Öntök alá egy ujjnyi vizet, majd rászeletelem a fokhagymát. Amikor már majdnem puha, ráreszelem a lime héját és belenyomom a levét, megszórom a fűszerekkel, és a vékonyan felszeletelt chilivel. Hozzákeverem a krémsajtot és a tejszínt. Elzárom alatta a lángot, és öt percig még hagyom pihenni, hogy a krumpli jól beszívhassa a krémet.

9 hozzászólás a(z) “Csípős, sajtkrémes újkrumpli” című bejegyzéshez

Kedves Eszter! Ezzel a recepttel új dimenziókat nyitottál meg az újkrumpli felhasználása terén, köszönöm szépen! Én csak nagyobb burgonyákat találtam a piacon, így esélyem sem volt válogatni az aprókat. 🙂 A víz mellett öntöttem alá egy kis fehérbort is és a fűszerezéskor egy kis szerecsendió is a kezem ügyébe akadt, így is csodás lett. A nagy krumplijaim nem főttek túl, "al dente" lett, ami kifejezetten tetszett. Egy marék rukkola valóban tökéletesen passzol hozzá, húst el sem tudnék képzelni itt.

Köszönöm Eszter, az ötletet!! Igazi ünnepi köret lett a töltött gombafej mellé. Bár -egyes hozzávalók hiánya miatt- "kissé" átalakítottam a receptedet,(nem volt friss chilim, krémsajtot apróra vágott mozarellával pótoltam, a koriandert ki kell hagynom, családfő miatt,stb. Sőt a sütőbe nyomtam be kényelmi okból:) de remekül variálható volt az alapgondolat. Felveszem a "repertoáromba", mégegyszer kösz!

Én általában tepsiben, sütőben sütöm, kis fűszerrel, vajjal.Kb.5 perc alatt el is szokott fogyni csak úgy magában.Kerülhet mellé egy kis joghurtos szósz is,ha kivárja a sáskacsapat.Ez a krémsajtos verzió is nagyon ott van, meg is fogom csinálni a 7végén.Nagycsarnokban 170 Ft/kg-ért vettem parázs újburgonyát,nagyon apró,nagyon finom! 🙂

úgy szeretem a krumplis receptjeid 🙂 szerintem sem kell hozzá hús, mi az új krumpli tiszteletére (évek óta, dédi teremtett ebből hagyományt), főleg, mikor már a saját kertünkből szedjük, akkor az első újkrumplievésnél csak magában esszük, vajasan, petrezselymesen, salátával (új ubival) de lehet most így fogjuk 🙂

Vélemény, hozzászólás?