Remélem mindenki éhes! Ha másért nem, hát azért, mert pár nap alatt sikerült hozzászoktatni a szervezetet az állandó cukortúladagoláshoz. Majd januárban korrigáljuk ezt a problémát, ok? Addig viszont itt a szilveszter, amikor kicsit talán jobban elengedi magát az ember, már ami a napi alkoholegységet illeti, én legalábbis biztosan megiszom majd két pohár pezsgőt az éjszaka folyamán. Márpedig, ha iszok, akkor meg is éhezek, azokról nem is beszélve, akik nem szoptatnak mostanában, úgyhogy ihatnak bátrabban az év utolsó napján.
Nem tudom, hogy csak nekem vannak-e szép emlékeim az Ibolya presszóról, de az biztos, hogy ott mindig volt sajttorta gyerekkoromban. És nem az a fajta, amit manapság lefordítottunk cheesecake-ről sajttortának, hanem a klasszik, hidegkonyhai. Körözöttes, kéksajtos, és valamilyen spenótos réteg, sajtszeletekkel, amihez zsömlét lehetett kérni. Imádtam. Aztán édesapám talált egy receptet, ahol egy kerek rozskenyeret kellett keresztben vékonyan felszeletelni, majd megtölteni a krémekkel. Évekig ez volt a szilveszteri fogás mifelénk, de mára már feledésbe merült. Most, hogy már mi is szülők lettünk, furcsa szilvesztereink vannak. Idén pl. Dávid osztálytársának a szülinapját tartjuk, de azért az újesztendőt is köszöntjük. Oda találtam ki ezt a receptet, de rájöttem, ezt bizony utálni fogják a gyerekek. Kéksajt, fokhagyma, juhtúró, olajbogyó, kapri, hogy csak pár dolgot említsek, amik külön is megérdemelnek egy hangos nem kéreket egy harmadikostól, hát még együtt. Azért a torta meglehetősen finom, ajánlom minden felnőttnek szeretettel!
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás szétválasztva
3 ek liszt
1 púpos ek darált dió
só
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a sóval, liszttel és a dióval. Klasszikus piskótát sütünk belőle 180 fokon, majd miután kihűlt, óvatosan négy felé vágjuk. Megtöltjük a krémekkel, az oldalát a kéksajtos maradékával kenjük meg, és megszórjuk a dióval. Egy éjszakára behűtjük szeletelés előtt.
Körözött:
10 dkg juhtúró
2 ek sör
1 kk mustár
2 szál újhagyma
bors, őrölt kömény, piros paprika
Kéksajt krém:
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)
10 dkg kéksajt
10 dkg darált dió
4 ek tejföl
2 gerezd lereszelt fokhagyma
Sonkás krém:
10 dkg füstölt sonka robotgéppel apróra vágva
10 dkg fekete olajbogyó robotgéppel apróra vágva
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)
Uborkás krém:
Philadelphia krémsajt (zöldfűszeres)
2 csemegeuborka nagyon apróra vágva
1 ek kapri apróra vágva
1 kk kapor
1 kk konzerv zöldbors nagyon apróra vágva
6 ek darált dió a torta szélének díszítésére
1 csokor petrezselyem a torta tetjére
11 hozzászólás a(z) “Szilveszterre, hogy rendesen megszomjazzunk” című bejegyzéshez
Jó recept,ki fogom próbálni de nekem most az Ibolya presszó ragadt meg. A nénikém férje ott volt pincér vagy 20 évig legalább, jaj olyan sokat mesélt róla. 🙂
És akkor mit kapnak a gyerekek? 🙂
@MINE: fogalmam sincs 🙂 Sósat ígértem, úgyhogy lehet, hogy mini pizzát (azt imádják) vagy valami levelestésztás dolgot. Csinálok lencsét is, szerintem a levest megeszik majd a torta után.
nekem ez bejonne, de az olivabogyora azt mondanam, mit a harmadikos, szoval azt nem kerem
@Fuszeres Eszter: pizza, minihotdog, sajtosteszta
@hagyma: ó, Mac ‘n’ Cheese! Imádom! A fiam utálja, de nem az ő szülinapja lesz! 😀
@Fuszeres Eszter: jaja, jo is az
egy atlag amerikai harmadikos menusora az, amit irtam
/de idosebbek is elkezdhetik:)/
es termeszetesen cookies
szigoru szuloknel orange juice vagy ice tee, megengedobbeknel diet coke
ja es percsee kihagytam az aduaszt a chicken tendert:)
Koszonom a tavalyi recepteket, kepeket es csodaszep uj evet kivanok nektek, tele szerelemmel, almokkal, egeszseggel es mindazzal, amit ti kivantok magatoknak!
Az Ibolyában emlékeim szerint nyújtott főtt trapista választotta el kőrözöttes sima meg a hagymás részeket ha igaz? Lehet, hogy rosszul emlékszem. Boldog Újévet!
Ó, Ibolya presszó, diákéveink és lógásaink kísérője 😀 Imádtuk 🙂 A recept izgalmas, elkészítjük, a “malac pogácsa” mellé 🙂
Szia!
Mekkora tortaformában sütötted?