Kategóriák
Egyéb kategória

Szilveszterre, hogy rendesen megszomjazzunk

sajttorta szilveszterre09.jpgRemélem mindenki éhes! Ha másért nem, hát azért, mert pár nap alatt sikerült hozzászoktatni a szervezetet az állandó cukortúladagoláshoz. Majd januárban korrigáljuk ezt a problémát, ok? Addig viszont itt a szilveszter, amikor kicsit talán jobban elengedi magát az ember, már ami a napi alkoholegységet illeti, én legalábbis biztosan megiszom majd két pohár pezsgőt az éjszaka folyamán. Márpedig, ha iszok, akkor meg is éhezek, azokról nem is beszélve, akik nem szoptatnak mostanában, úgyhogy ihatnak bátrabban az év utolsó napján.
Nem tudom, hogy csak nekem vannak-e szép emlékeim az Ibolya presszóról, de az biztos, hogy ott mindig volt sajttorta gyerekkoromban. És nem az a fajta, amit manapság lefordítottunk cheesecake-ről sajttortának, hanem a klasszik, hidegkonyhai. Körözöttes, kéksajtos, és valamilyen spenótos réteg, sajtszeletekkel, amihez zsömlét lehetett kérni. Imádtam. Aztán édesapám talált egy receptet, ahol egy kerek rozskenyeret kellett keresztben vékonyan felszeletelni, majd megtölteni a krémekkel. Évekig ez volt a szilveszteri fogás mifelénk, de mára már feledésbe merült. Most, hogy már mi is szülők lettünk, furcsa szilvesztereink vannak. Idén pl. Dávid osztálytársának a szülinapját tartjuk, de azért az újesztendőt is köszöntjük. Oda találtam ki ezt a receptet, de rájöttem, ezt bizony utálni fogják a gyerekek. Kéksajt, fokhagyma, juhtúró, olajbogyó, kapri, hogy csak pár dolgot említsek, amik külön is megérdemelnek egy hangos nem kéreket egy harmadikostól, hát még együtt. Azért a torta meglehetősen finom, ajánlom minden felnőttnek szeretettel!

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás szétválasztva
3 ek liszt
1 púpos ek darált dió

A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a sóval, liszttel és a dióval. Klasszikus piskótát sütünk belőle 180 fokon, majd miután kihűlt, óvatosan négy felé vágjuk. Megtöltjük a krémekkel, az oldalát a kéksajtos maradékával kenjük meg, és megszórjuk a dióval. Egy éjszakára behűtjük szeletelés előtt.

Körözött:
10 dkg juhtúró
2 ek sör
1 kk mustár
2 szál újhagyma
bors, őrölt kömény, piros paprika

Kéksajt krém:
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)
10 dkg kéksajt
10 dkg darált dió
4 ek tejföl
2 gerezd lereszelt fokhagyma

Sonkás krém:
10 dkg füstölt sonka robotgéppel apróra vágva
10 dkg fekete olajbogyó robotgéppel apróra vágva
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)

Uborkás krém:
Philadelphia krémsajt (zöldfűszeres)
2 csemegeuborka nagyon apróra vágva
1 ek kapri apróra vágva
1 kk kapor
1 kk konzerv zöldbors nagyon apróra vágva

sajttorta szilveszterre13.jpg

6 ek darált dió a torta szélének díszítésére
1 csokor petrezselyem a torta tetjére

11 hozzászólás a(z) “Szilveszterre, hogy rendesen megszomjazzunk” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?