Kategóriák
Egyéb kategória

Zsidó bisztró nyilik Budapesten!

199449_442283869165792_57208448_n_1.jpgBoldogan jelentem be, hogy új bisztró nyílik a régi zsidó negyed közepén, a legzsidóbb sarkon Budapesten, Macesz Huszár néven. Egy étterem, ami nem a vallás felől, hanem a gasztronómia irányából közelít a zsidósághoz. A Kazinczy és a Dob utca kereszteződése pár méterre van csupán az ortodox zsinagógától, a zsidó rituális fürdőtől a mikvétől, a kóser bolttól, de közel a zsidó gimnáziumhoz, a Dohány utcai, a Rumbach utcai és a Vasvári Pál utcai zsinagógához is. De akinek ezek a helyek nem mondanak semmit, biztosan ismerik a Szimplát, a Doblót, vagy a Mika Tivadart, csak hogy pár helyet említsek a környékről.

Disznó mentes övezet!

Az étterem nem kóser, és ennek több oka is van: nem kell megfizetni egy kósersági felügyelőt, aki egész nap ott ül, és mindent szemrevételez, nem kell az egyetlen budapesti kóser hentes választékára hagyatkozni, lehet mondjuk a töröktől is elsőosztályú bárányt vásárolni, vagy pl. libát fütöltetni megbízható helyen. Sokan keverik a zsidó és a kóser ételeket. Pedig nem ugyanaz a kettő. Tulajdonképpen szinte minden lehet kóser, ami megfelel a szabályoknak, akár egy zacskós leves is, de mondjuk egy tökéletes sólet, ami együtt sült a füstölt libacombbal és a töltött libanyakkal, mellé füstölt marhanyelvet kínálnak, az nagy valószínűség szerint nem kóser, mert nem nagyon lehet Magyarországon kóser füstöltárut kapni folyamatosan.
Betartva a kóserság elvi szabályait, az étteremben csak olyan állat húsából készülnek az ételek, amelyek elviekben kóserek lehetnének megfelelő vágás mellett: lesz liba, marha, kacsa, pisztráng, stb, de nem lesz disznó, ló, vagy harcsa. A töltött káposzta mellé adunk tejfölt külön kis tálkában, mert Magyarországon így szeretjük, de mi nem tesszük rá a gombócra, viszont nem sértődünk meg, ha valaki rákanalazza.
Az étterem házigazdája Popovits Dávid, aki pár sarokkal lejjebb a Doblo borbárt is viszi. Ebből következik, hogy ötven féle bor közül választhatunk majd. A ház borát a Kvassay Pincészet készíti Villányban, de heti ajánlatban pohárral is lehet rendelni komolyabb minőségű kézműves borokat is.
Dávid nagy- és dédszülei valamikor a Kazinczy utcában éltek, az én dédanyám pedig a Dob utcában született, majd itt is ment férjhez. Talán ismerték is egymást, minden esetre érdekes lenne, ha most ők is el tudnának jönni megkóstolni a sóletet, amit főzünk, és amibe annak ellenére került gersli, hogy a házigazda szerint tilos, mert neki így főzte a nagyanyja. Aki ugyanis annyi gerslit eszik a háború alatt, hogy megutálja azt, később nem szeretne önszántából is azt enni. Reméljük, hogy majd a vendégek is elmondják, ők hogy szeretik!

A Macesz Huszár konyhája bisztró jellegű: kis asztaloknál, nagy adag ételeket, gyors kiszolgálással lehet majd rendelni. Kb. 20 féle étel közül lehet majd választani étlapról, plusz januártól hétfőtől-péntekig menü rendszerben is lehet majd ebédelni. Hat-nyolc hetente új étlap, ami igazodik a szezonhoz, az évszakokhoz, így a zsidó ünnepek ételeihez is.
A tervek között szerepel, hogy sóletre és maceszgombóc levesre hétvégére lehessen majd rendelést leadni, amit péntek délutántól lehetne hazavinni.
Az étterem célja, hogy a Macesz Huszár komoly branddé váljon, a sóletje például legkésőbb tavasztól olyan minőségű legyen, amiért évek múlva is érdemes betérni.

282972_444956582231854_1951763964_n_1.jpgNew Yorkban mostanában több modern zsidó bisztró nyílt, Magyarországon viszont nincs olyan, ami csak zsidó gasztronómiával foglalkozna, kivéve azt a pár kóser helyet, akik viszont nem a gasztronómiára nyitott közönséget szolgálják ki, hanem a vallásos vendégeket. A Macesz Huszár mindenkit szeretettel vár, zsidókat, keresztényeket, muszlimokat vagy ateistákat, bárkit, aki szereti a hagyományos Kelet-Európai zsidó konyhát, vagy aki nem ismeri, de kíváncsi arra, hogy miként lehet a száz éves recepteket jól elkészíteni a XXI. században. Dávid már régen fantáziát látott a környékben, első között volt a Doblóval, aki tudta, hogy pár év múlva  a környék a budapesti fiatalok kedvenc éjszakai szórakozóhelyévé válik. És nem kellett sokat várni, azt beszélik, a legtöbb ember a Kazinczy utca köveit koptatja éjjelenként, ha enni, inni, vagy szórakozni szeretne Pesten.

Macesz Huszár:
Zsidók közötti csipkelődés, amikor egymást macesz huszárnak szólítják, de a macesz a zsidóságra, a huszár pedig az Osztrák-Magyar Monarchia hagyományos konyhájára is utal.

Macesz Huszár: Budapest, VII. ker, Dob utca 26.

(30) 288 3782

Hétvégén már próbaüzem, mindenkit szeretettel várunk!

64 hozzászólás a(z) “Zsidó bisztró nyilik Budapesten!” című bejegyzéshez

Csak azért, mert neked már könyved is jelent meg:
pikkely az helyesen, nem pikkej.
: )

Az éttermet mindenképp kipróbálom, kíváncsian várjuk a menüt, sajnos a honlap még fejlesztés alatt, amint látom.

@Fuszeres Eszter: Az nem teljesen világos, hogy “zsidó, de nem kóser.” “Az étterem nem kóser”, írod, de akkor hogyan lehet zsidó? Ez nem tiszta.
Egyébként tök jó a kezdeményezés, remélem sokan járnak majd (és rendőrség se zárja be csendháborításra hivatkozva, lásd mai index cikket 🙂 ).

Kósersági felügyelő bazdmeg. Távol álljon tőlem a rasszizmus, komolyan, de ennyire paranoiás nép nem él a bolygón még egy.
És ő minden belépő hímneműnek megnézi a kis pöcsét, hogy vajon bőrös-e?

Időshölgy! Ha nem bírod a kritikát, az ellenvéleményt, ne írj blogot! Ráadásul, vagy mindegyik beírásom megsemmisíted (cenzorálod ami vagy fasiszta, vagy kommunista hozzáállás, esetleg mindkettő), vagy egyiket sem. Nem nagyon kaptál európai polgári nevelést ugye?

Ennyit a fajtádról!

Idozites kb jo. Emlekszem par eve csak a For Sale meg a Dionysos volt nyitva karacsonykor….

Erdekes, itt kulfoldon nyitva vannak az ettermek karacsonykor is. Bar lehet, hogy azota mar Budapesten is valtoztak a szokasok.

Mikor meseltem a kollegaknak, hogy kb kettokor megall az elet, bezarnak a boltok, nem jar a metro, ejszakai buszok jarnak neztek ram hogy WTF?

@Pdudas: Ráadásul ha még azt is elmondtad volna nekik, hogy már kommunistáéknál is így volt. Annyi, hogy ott még a kis élelmiszer üzletecskék sem voltak nyitva, mert azok akkor még nem voltak. Ha valaki nem vett kenyeret, várhatott 3 napig.

@profilo:

a csülkös bableves is lehet jó, de ha ettél igazi sóletet (a sokféle igazi közül, hehe), akkor belátod, hogy a leves csak a második helyen lehet. sólet rulez!

ezen jót röhögtem: “Az étterem célja, hogy a Macesz Huszár komoly branddé váljon, a sóletje például legkésőbb tavasztól olyan minőségű legyen, amiért évek múlva is érdemes betérni.”

nekem az otthoni sólet a brand! évek óta!
:)))

KIvalo hir, legkozelebb pesten jarunk, elviszem ide az asszonyt. Soletszeruseget evett mar itt, messze-messze is, hallani sokat hallot rola (tolem), en sutni-fozni nem tudok, most legalabb van vilagias, fiatalos hely, s nem nezik ki a svarcet.

az egy dolog, ha vki gyűlöli a zsidókat, utolsó undorító dolog, szerintem kár ilyen poszthoz írnia, tudjuk, oké, mantrázd máshol.
de miért kell tudatlanságokból hülyeséget, majd gonoszságot gyártani?
ki mondta, mire van a kósersági felügyelő? nem nagyon írták le, vki már paranoiát vizionál.
a zsiráf rituálisan tiszta állat. qhogy a szarvasmarha, csirke, liba, pulyka stb. kóser akkor lesz, ha megfelelő módon vágják le. mivel a zsiráfot nem tudják, nem szabad a vallásosoknak megenni, sehogysem.
stb.
mi lenne, ha a sületlenségeket nem váltanátok légből kapott gonoszkodásra és az amúgy is meglévő előítéletekre?

din viesel, az EU tagjaként és amúgy is, a vallásszabadság, meg amúgy felvilágosodás talaján állva, vagy csak mert mindenkinek joga van élni, elég csúnya lenne, ha kkeurópában 2012-ben olyan rendszert élnénk, hogy ne lehessen zsidószerű éttermet nyitni. csak mert van egy nyilas párt a parlamentben, attól még élünk.

@Plumper_:

“a zsiráf rituálisan tiszta állat. qhogy a szarvasmarha, csirke, liba, pulyka stb. kóser akkor lesz, ha megfelelő módon vágják le. mivel a zsiráfot nem tudják, nem szabad a vallásosoknak megenni, sehogysem.”

Szerintem túlpörgeted és túlparázod a dolgokat – ráadásul (ez látszik is) még a kitett smileyból fakadó iróniára is érzéketlen vagy.

Sebaj, ez legyen a te bajod. Tőlem annyit retteghetsz itt önmagadban vagy másokkal együtt, amennyit csak akarsz.

Megj.: http://www.zootorah.com/VirtualTour/giraffe.html

Amúgy kicsit furának tartom, hogy mindjárt jön ez az adok-kapok mindkét oldalról, ha olyan téma kerül szóba, amit illetően egyesek roppant nagy idiotizmusról tesznek tanúbizonyságot, mert azonnal ekézni kezdik a másikat, míg a másik oldalról szintén roppant nagy idiotizmusról tesznek tanúbizonyságot, amikor azonnal azt vizionálják, hogy őket csak gyűlölik.

De hogy ez hogy jön a topicban említett étteremhez, azt végképp nem értem.

Ui.: Az étteremhez sok sikert! Remélhetőleg tartósan jó színvonalon tud egyfelől elégedett vendégeket, másfelől elégedett tulajokat produkálni. 🙂

Tudom,hogy ki fogtok moderálni,de mostanában jutott eszembe:Mi a zsidó dilemmája?
Ingyen disznóhús.
XD
Azért én nem irigylem azokat,akik vallási okból nem esznek/nem ehetnek valamilyen ételt,valamilyen húst.
Én alapból finnyás vagyok és sokmindent nem eszek ,de majd mindenből van valami kedvencem is.
És rossz lehetne,ha nem ehetném csak mert ez vagy az az alapanyag van benne.

Ja, ja, kérdezték már előttem is: mennyi a sólet? Meg egyáltalán milyen átlagos étel árakkal dolgoztok? Mennénk mi is, ha nem felső kategóriásak az árak…
Lehet, figyelmetlen voltam, de az étterem honlapja elérhető?

@funfun: a felesleges körök lefutása helyett: zsidó barátaim többsége nem engedhet meg magának drága éttermet, gyakori éttermezést sem. én sem. kérdésed jogos, én is az elérhető árú éttermeket szeretem.

@pocaklakó minimanó: nem nagyon szeretem a viccnek álcázott gonoszkodást. ha zsidó öniróniát akarsz olvasni, van sok magyar zsidó író, de az egyszerű zsidó emberek is egymást közt, bőven megteszik.
nem az én problémám, ha valakik gyűlölnek minket. ez az illető saját baja, tágabb értelemben a társadalom problémája.
nem vizionáltam semmit.
nem pörögtem túl semmit, csak zsidó vallásjogi választ adtam zsidó vallásjogi kérdésfeltevésre – amire. nem érkezett válasz, vagy csak ostobaság.
én sem megyek más vallások témáit érintő fórumokra, hogy félművelt rosszindulatot böfögjek fel.

Kipróbáltam, csak ajánlani tudom finom izek nagy adagok kellemes atmoszféra és kiszolgálás. Házias zsidó konyha, kisebb döccenők még akadtak, de ez betudható annak, hogy tegnap volt az első nap. Előétel zsidó tojás három féle változatban májjal tepertővel illetve hagyományos formában. Nagyon jó maceszgombócos húsleves, és a sólet – Eszter receptje alapján – fantasztikus volt. Nagy adagok, így egy kicsit túl is ettem magam máskor a levest vagy az előételt elhagyom. Biztosan visszamegyek.

@Gyuri007:
Ha hasadt körmű és kérődző, akkor tiszta a tejföl,
de állítólag csak akkor lesz kóser, ha a sakter vágja le.
Mégsem ártana ide egy kósersági felügyelő!

@Fuszeres Eszter:
Túl alacsony az ár!
Biztosan jó ez így nekünk?

@kifordított nagyanyó:
A fényevő is vallási alapon fogyaszt semmit, ill. fényt.
Viszont engem aggaszt, hogy biztosan leengedik-e a vérét, mert nagyon titokzatosan nyammogják azokat a gyanús eredetű fotonokat.
Sötét egy ügy…

Boldog új esztendőt kívánok Neked és Szeretteidnek, olvasóidnak, a bisztrónak, a bisztró vendégeinek, vendéglátóinak,
és ahogy Mózes bácsi mondaná, legyen az Úrnak jó kedve rajtatok, a kezetek munkáját tegye állandóvá nektek.

Vélemény, hozzászólás?