Kategóriák
Egyéb kategória

A legjobb, amivel decemberben hízhatunk

rugelac15.jpgA december fénypontja a konyhában egyértelműen a rugelach sütés. Hanukától karácsonyig jó pár alkalommal elkészül, akkor vagyunk szomorúak, ha a két ünnep egyszerre van, mert akkor rövid a rugelach szezon. Ez a mostanra szinte amerikaivá lett sütemény, ami persze főleg New Yorkban divatos, eredetileg román és lengyel zsidók étele volt. Manapság krémsajttal készül a tésztája, de régen tejfölt használtak hozzá. Kipróbáltam egy tejölös változatot is, de azt kell mondjam, semmivel se könnyebb azzal a változattal dolgozni, és a végeredmény menthetetlenűl ellaposodik, az íze viszont hasonlóan finom. Hogy mennyire kedvelt a rugelach, mi sem mutatja jobban, mint hogy New York legjobb rugelachját állítólag Alvin Lee Smalls, egy fekete fickó készíti Harlemben.
Sajnos Magyarországon még jó rugelachot nem ettem (természetesen házit igen, a boltira gondolok), sok helyen azt gondolják, hogyha valami hasonlít egy rugelachra, de más a tésztája, az is jó lesz. Pedig a tészta a lényeg. Igen, macerás vele dolgozni, nagyon ragadós, és sietni kell, nehogy a vaj kiolvadjon belőle, de ha kimarad belőle a krémsajt, amitől annyira lágy, akkor az csak egy édes tekercs lesz, de semmiképp nem rugelach.
Kedvencünk mostanában a karamellás-marcipános-mandulás változat, de azért továbbra se vetjük meg a baracklekváros, csokis alapművet sem. Vigyázat, tömény, addiktív, és elképesztően finom kalóriabomba következik. Majd januárban diétázunk.
alg-alvin-lee-smalls-jpg_1.jpg
Karamellás, marcipános rugelach

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg Philadelphia krémsajt
30 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
15 dkg porcukor
37 dkg liszt
csipetnyi só

A tésztát robotgéppel gyorsan összedolgoztam, majd fóliába csomagolva egy éjszakát pihentettem a hűtőben.

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg natúr marcipánmassza
20 dkg tejkaramella (puha)
20 dkg mandulaforgács
1/2 narancs reszelt héja

2 tojás enyhén felverve
5 ek fahéjas-vaníliás porcukor
rugelac02.jpg
A tésztát négy egyenlő cipóra osztottam, majd erősen lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam. Nagylukú reszelőn lereszeltem a marcipánt, és késes robotgéppel felaprítottam a karamella cukrokat. Egyenlően meghintettem vele a tésztát, majd az előzőleg enyhén megpirított mandulával is megszórtam. Pizza vágóval (sokkal jobban lehet vele dolgozni, mint a késsel), nyolcfelé vágtam a köröket, úgy, hogy egyenlő háromszögeket kapjak. Feltekertem őket kifliszerűen. A tetejüket megkentem tojás, és tej keverékével, majd azt is megszórtam fahéjas cukorral. Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt sütöttem meg. Kicsit kifolyt a megolvadt karamel, de ez nem probléma, sőt, az is nagyon finom!

9 hozzászólás a(z) “A legjobb, amivel decemberben hízhatunk” című bejegyzéshez

Én nem találtam meggyőző philadephiát, ez nyilván az én hibám. Mascarpónéval csinálom, s a család már majdnem jobb szereti a “zsidó bejglit”, mint a régit. Ámde ennek csak finomodik az íze az állástól (holott eredetileg is roppant finom).

Vélemény, hozzászólás?