Kategóriák
Egyéb kategória

Lakodalmi étel a múltból

858011_5.jpgElképesztően igényes könyvet jelent meg a napokban, Az ínyenc polgár asztalánál címmel, 100 korabeli recepttel. Nem egyszerű szakácskönyvről van szó, hanem egy már-már album kategóriát súroló gasztronómiai műről, ami több régi szakácskönyvből szemezget, gyönyörű tipográfiával és grafikákkal kiegészítve. Remélem nem csak az olyan könyvmániások szívét dobogtatja meg, ha egy könyvben még a belívről is megemlítik, hogy 150 grammos, Arctic fajta. Vagyis szép, vastag papír, olyan, amire érdemes korabeli grafikákat, hirdetéseket és recepteket is nyomtatni. Ebből következik, hogy a könyv nem csak gasztrománoknak kitűnő ajándék, de szinte mindenki örömmel forgatja majd, azok is, akik a fakanalat soha nem vennék a kezükbe, méghozzá az érdekes nyelvezet, a különleges képei, és izgalmas témái miatt.
Hétvégén ki is próbáltam belőle egy receptet, a debreceni mazsolás csirkét. Igazán izgalmas, ugyanis egy 120 éve íródott könyvben egy ilyen mai szemmel mediterránnak mondott receptről azt állítják, hogy nem létezett nélküle lakodalom Debrecenben. Megkérdeztem 19 debreceni ismerősömet a dologgal kapcsolatban, és senki nem találkozott az étellel sajnos. Sőt, volt akitől ezt az üzenetet kaptam: “Kérdezősködtem vendéglátós ismerősöktől, akik rendszeresen részt vesznek lagzikon. Nem hallottak még erről az ételről. Itt is a szokásos húsleves, sült hús, töltött káposzta, pörkölt a menü.” Ez azt jelenti, hogy ez is, mint annyi minden más remek magyar recept, valahol elveszett az idők folyamán. Nagyon finom lett, úgyhogy remélem, jövőre újra minden debreceni pár ezzel a fogással kínálja majd először a vendégeket a lakodalmán!
A recepten nem változtattam, csupán az egész csirkét cseréltem csirkecombokra. A borecetem cider ecet, igazán édes fajta, de szerintem egy sima borecetből sok lenne a két deci.
Illene bele kevés fokhagyma, talán friss bazsalikom, és kakukkfű is, de olajbogyóval vagy kaprival is el tudom képzelni!
mazsolás cs1.jpg
DEBRECENI MAZSOLÁS CSIRKE
Debrecenbe nem történhet cívislakodalom a mazsolás csirke nélkül; e gazdag, pikáns étel  egészen debreceni és évszázadok óta hagyományosan lakodalmi eledel. Nagy mennyiségben szokták ott ezt a csirkét készíteni; de természetesen kis háztartásban készíthetjük egy-két csirkéből is — írja Zilahy Ágnes asszony.
Egy nagy kinőtt csirkét megtisztítva, fel kell vagdalni apró darabokra, és fazékban két liter vízben kevés sóval tűzhöz kell tenni, Hogy főjjön, azután egy kis új cserépedénybe tegyünk egy egész citromot hajával együtt karikákba felvágva. E citromra öntsünk két deci borecetet, két deci vizet és főzzük meg a citromot jól ebben az ecetes vízben. A citrommal és csirkével egyidejűleg tegyünk még főni egy harmadik kis edénybe 12 deka megmosott mazsolát, 12 deka cukorral, jó borban. Ha a csirke, a citrom és a mazsola megfőtt, öntsük a csirkére a levével együtt; a citromot leve nélkül; csak a citromszeleteket tegyük a csirkéhez. Készítsünk e csirkéhez egy nagy fakanál zsírból és egy nagy fakanál lisztből jó zsíros piros rántást; kevés hideg vizet öntsünk a rántásba, s úgy fordítsuk a csirkére; a rántással együtt forraljuk fel vagy három percig. Tálalás előtt meg kell kóstolni, s ha nem elég jó az íze, kell még hozzá egy kevés bort és kevés cukrot tenni. Ezt a debreceni lakodalmak alkalmával első ételnek szokták adni.
12993.jpg

2 hozzászólás a(z) “Lakodalmi étel a múltból” című bejegyzéshez

Én is kutattam már a (híres debreczeni) mazsolás csirke után, de nagyobb mintaszámmal. Én sem akadtam olyanra, aki egyáltalán hallott már róla.
Nagyon csodálkoztam, hogy akkoriban egy cívis lagziban az ételsort nem levessel nyitották.

Én is tervbe vettem már az elkészítését, majd valamikor a jövő év elején kerül rá sor. Nemrég beszélgettem a debreceni Olíva Bisztró fiatal, kreatív séfjével, a figyelmébe ajánlottam ezt az ételt. Látott benne fantáziát. 🙂

Vélemény, hozzászólás?