Kategóriák
Egyéb kategória

A szajhák kenyere

Eredeti nevén erényes kenyér, de az nem írja olyan jól le az igazságot, miszerint:
“A salamancai férfiak számára a böjt egykor valóban szigorú volt, nem csak kulináris dolgokban követeltek ugyanis önmegtartóztatást: II. Fülöp, a 16. század jámbor királya elrendelte, hogy bojt idején az összes örömlány hagyja el a városokat. így nagyhéten Salamancából is elküldték Őket, és csak a húsvét utáni hétfőn térhettek vissza. Ezen a napon a bűnös hölgyeknek szigorúan megtiltották, hogy a hídon át lépjenek a városba a megelevenedett bűnnel való találkozás a jámbor polgárok lelkére beláthatatlan következményekkel járt volna. A diákok tehát a bűnös életért felelős tanácsnokkal akit a nép lakonikusan padreputasnak (‘szajhapap’) nevezett virágokkal feldíszített csónakokon hajóztak el a folyón és hozták vissza a könnyűvérű lányokat. A folyóparton bőséges borral és hornazosszal, hússal és tojással töltött tésztabatyuval ünnepelték meg az eseményt. A szokás hasonló formában máig fennmaradt, mindenesetre már a vallásos spanyolok sem bánják a lunes de aquas (vízparti hétfő) megünneplését. Ezen a napon sok család kirándul vidékre, és a pikniken régi szokás szerint hornazost fogyasztanak. Ehhez a kenyértésztát sovány sertéshússal, sonkával, paprikás kolbásszal és kemény tojással töltik meg, majd megsütik.”

Ez a recept egy kasztíliai kenyér receptje, persze egyáltalán nem autentikus, csak ahogy én gondoltam az elkészítését. Az eredeti lepény helyett egy kis kerek cipóformát készítettem, két-két fős adagnak, de ha tényleg piknikre vittem volna, akkor maradtam volna az ereti formánál. A Pan Candeal, vagyis a kasztíliai kerek kenyér alapreceptjét vettem a tésztához:
50 dkg liszt
2 dl víz
1 dkg só
1,5 dkg élesztő
olívaolaj a kenyér megkenéséhez
Egyszerűen tésztát gyúrtam, majd dgasztottam, végül kétszer kelesztettem.
Három felé osztottam, és kör alakúra nyújtottam. A közepére halmoztam egy négyfelé vágott főtt tojást, pár szelet füstölt kolbászt, szalonnát, és néhány, zsíron megpirított húskockát. Az eredeti recept nem ír hagymát, de nekem valahogy muszáj volt bele tennem, tudom, itt rontottam el az autentiukus spanyol receptet 🙂 Bevagdostam a kenyértészta kilógó széleit, és felhajtottam a töltelékre. Jól összenyomkodtam, hogy sütés közben ne nyíljon szét. 220 fokon sütöttem szép pirosra, kb 30 perc alatt.

Az ötletet és az idézetet a Spanyol kulinária c. könyvből kölcsönöztem.

9 hozzászólás a(z) “A szajhák kenyere” című bejegyzéshez

Eszter köszönöm!
Szerintem a nagyanyám ilyen mini kenyereket sütött nekem főtt tojással a belsejében anno. Mindenféle spanyol kulináris tudomány nélkül kemencébe.
Ezért most nagyon szeretlek !
🙂

Vélemény, hozzászólás?