Kategóriák
Egyéb kategória

Ropogós karfiol

Vannak olyan szerencsés szülők, akiknek a gyereke megeszik minden gyümölcsöt és zöldséget, nem válogat, sőt, vannak kedvencei is. Nekünk nem volt ilyen szerencsénk Dáviddal, volt egy olyan év kiscsoportos óvodás korában, amikor csak főtt tésztát volt hajlandó enni az oviban olívaolajjal, esetleg üres rizst ünnepnapokon, de itthon se akart sok mindent magához venni a húslevesen és zsömlén kívül, külön bosszantva minket azzal, hogy a bolti zsömlét jobban szerette, mint a házit.
Ilyenkor a nagyszülők se könnyítik meg az ember életét, az ugyanis nem segítség, hogy minden nap elmondják, hogy te kislányom mindent megettél ennyi idős korodban, és szegény gyereknek pont most lenne szüksége mindenféle vitaminokra. Pont most, és máskor is természetesen.
Szerencsére a háziorvos nem ijedt meg túlságosan, csak türelemre intett minket.Akkor jöttünk rá, hogy ha Dáviddal főzünk együtt, akkor már csak tisztességből is megkóstolja, amit főzött. Így sokszor pont addigra készült el a vacsora, mire fürdeni kellett menni, de mégy gyorsan evett belőle legalább pár falatot, és nekünk is jó lecke volt, hogy nem szabad siettetni a dolgokat, ha éppen elcsodálkozik azon a gyerek, hogy milyen csodálatos is egy karfiol, hiába van fél nyolc.
Lassan, napról-napra, egyre több mindent hajlandó volt megkóstolni, mostanra pedig, a hatodik születésnapjára olyan ételekről is komoly kiselőadást tud tartani, amiket még soha nem kóstolt.
Egyik nagy kedvencünk a sajtos-petrezselymes karfiol lett annak ellenére, hogy se a karfiolt, se a sajtot nem hajlandó más formában megkóstolni.
Tovább a receptre.
Hetente más-más kisgyerekes anyuka receptjét olvashatjátok az oldalon, akik gyerekkel együtt főznek. (Lila Füge, Kicsi Vú, Mai Móni). Sőt feltölthetitek a saját receptjeiteket is két kategóriában.
Heti nyeremény mindkét kategóriában – 5 000 Ft értékű könyvutalvány
Fődíj mindkét kategóriában – 100 000 Ft értékű Media Markt utalvány
„Apa főz” különdíj – 50 000 Ft értékű Media Markt utalvány
Hajrá!

7 hozzászólás a(z) “Ropogós karfiol” című bejegyzéshez

Igen, az első "élmények",de talán majd jobb dolgok is jönnek.
Ami tényleg fontos, hogy 4-5 havonta, ha teheted, vidd el ellenőrzésre, ahol valszeg nem is kell mindig beavatkozás, de beszélgetés, jó tanácsok biztos lesz.
Szóval szokni kell ezt a helyet is, és akkor halványulnak a rossz emlékek.Ami a szénhidrátot, édességet illeti, én mindig azt mondom, senki nem nőhet föl csoki, édesség nélkül, de mindig főétkezések után kapja és utána fogmosás.
Tehát a nassolás, az egész napos rágcsálás a rossz.
Meg a különböző 'nyálak', ezeket mi csak nemes egyszerűséggel hívjuk így:bolti rostos, dobozos, szűrt levek,még ha 100%-os gyüm. tartalommal is írják, sajna tudjuk,mik vannak ezekben…..
Most direkt nem írom a szénsavas lötyiket, abban -olvasva a blogodat-nagyon biztos vagyok, hogy a Kisfiad ilyeneket nem kap.
De: otthon facsart friss levek,tej, ha nem allergiás bármely összetevőjére,nem zsíros, és hát bizony jó minőségű házi tej, sok tejtermék,télen-nyáron tejes-gyümölcsös turmixok,JA és a TEA!
Szörnyű, ami megy, cukros-mézes plusz citromos tea, totál savas közeg, de van még sok dolog.
Amit most nagyon fontosnak tartanék, ELMEX zselé,ami heti egyszer, igaz fluorid, de a szervezetbe nem épül be, a szuvasodás ellen szuper.
Nincs mellék-,csak jó hatása!!
Ha érdekel, majd még folyt. köv, de most dolgozni kell….

Jaj, jaj, a fogtéma.
Na igen…
Tehát, van négy rossz foga is, méghozzá nagyon rossz, hátul. Bevallom, a mi hibánk is, mert annak ellenére, hogy naponta 3X mos fogat (monjuk a déli, óvodai fogmosást nem felügyeljük)az első lyukas ogával, amikor elvittük a fogorvoshoz, minden kérdés nélkül felvett az ujjára egy vasgyűrűt a fogorvos, és már ki is fúrta agyerek fogát, aki felsikoltott, elfehérdedett, és majdnem elájult a fájdalomtól. Olyan gyorsan történt minden, hogy még tiltakozni se tudtam. Utána, kicsit lazult a fegyelem, most voltunk egy hónapja megint.
🙁
Nagyon kíváncsi vagyok mit írsz, tudom, hogy a sok szénhidrát nem fogbarát, de szerencsére az édességfogyasztást befolyásolni tudjuk 🙂

Eszter, csak azért írok, mert annyira jó olvasni minden témádat.
Melegség,család, finomság/lelki/, szóval mindig öröm,de most ehhez a témához csak annyit, hogy 28 éves a Lányom,aki 1 éves kora után a bölcsis kaján kezdett el pendülni, és a többiek, barátok gyerekei, akik közt nem egy volt, aki egy évig csak párizsit meg némi édességet evett, ma már 25 éves, szuper nőcik…szóval aggódni nem kell, hiánybetegségek egészséges gyerekekben nem alakulnak ki, pláne akik jó körülmények között élnek, de ha mégis hiányozna valami, azt ők "ösztönösen" pótolják.
De esetleg a későbbi duciság alapjait aggódó szülőként lerakhatja az ember, tehát én úgy tudom és gondolom, hogy mindenből egy kicsi, néha eltolódnak az arányok, de hogy áll a fiatalember a fogaival?
Fogorvos vagyok,mit eszik-iszik?Már ha nem veszed tolakodásnak, ez a téma nagyon közel áll hozzám.
Erről tudok is egyet s mást, ha érdekel.

Hát mi is így vagyunk az étkezéssel. ! éves fiam nagyon válogatós, ha ez még az a kategória. Nálunk is az üres tészta, üres kenyér, üres rizs megy. De ha együtt főzünk akkor valóban hajlandó enni belőle. Ez nagy ötlet. Olyan mintha nem bízna abban hogy mi is van pontosan az ételben. Látványra eszik.

Csodalatos a "Pokember is szereti a karfiolt" foto! Hasonlo cipöben jarok a fiammal, mint leirtad, igy felcsillant a remeny, hogy megvaltozik a helyzet, marmint mast is fog majd enni a szenhidraton kivül. Ujabban mindig velem akar fözni, amit batoritok is, es azota megette egyszer mar a borsolevest (ö pucolta es vagta a repat) es a borsofözeleket is. Szilvi

Vélemény, hozzászólás?