Kategóriák
Egyéb kategória

A vaj csodát tesz

A vaj imádóknak nem kell mondani, hogy micsoda illata, íze van az igazi vajnak, hogy mennyire jobb ízű lesz minden, ami vajban sül, de egy igazi finom kenyérre is a jó vaj teszi fel a koronát. 
Pár éve a barna vajnak is nagy slágere lett, én kicsit csodálkoztam is, mert nagyanyám Erdőbényén mindig barna vajjal készítette a túrós tésztát, és a tejbegrízt. Bárdos Sacival beszélgettünk nemrég és azt mondja, hogy náluk Bodrogkeresztúrban barna vajjal készül a sztrapacska, nem szalonnával. 
Jaj, nem kéne ilyeneket mondani nekem, alig vártam, hogy megfőzzem, de valahogy akármilyen rossz krumpliból nem akartam nekiállni, így egy hónapot váratott magára a recept, mire sikerült igazán jó krumplit szereznem.
Alapvetés, de sokan nem tudják, hogy a sztrapacska akkor jó, ha  azon a reszelőn reszelik le a krumplit, ami olyan kis négyszögletű, rücskös, mintha a másik oldaláról egy szöget ütöttek volna a lemezbe, ami négy részre szakadva nyílt ki. Vagyis a krumplireszelőn, és nem a sajtreszelőn. (Érthető, ugye? Ha nem, akkor itt egy kép 🙂 Az igazi sztrapacskában nincs tojás! Néha én is teszek bele, de sokkal finomabb tojás nélkül, így viszont érdemes szaggatás előtt egy próbafőzést végezni, és ha szétesik a galuska, tenni még bele lisztet.
Hozzávalók:
70 dkg krumpli lereszelve
35-40 dkg liszt
esetleg bors
10 dkg vaj
20 dkg juhtúró de tehéntúróval is finom
Felteszek főni sós vizet egy tíz literes fazékban. A vajat egy serpenyőben addig hevítem alacsony lángon, amíg aranybarna lesz. Fontos, hogy nem szabad megégetni! Lereszelem a krumplit, gyorsan dolgozok, mert hamar megbarnul. Hozzáadom a lisztet , sózom, és borsozom, majd nokedliszaggatóval kiszaggatom. Miután feljött a víz tetejére, tulajdonképpen már kész is van. Szűrőkanállal kiszedem, gyorsan leöblítem és mehet a vajra. Akkor az igazi, ha a galuska közepén a krumpli picit ress. Van, aki a serpenyőben keveri el a juhtúróval, mi csak az asztalnál szoktuk rámorzsolni.

10 hozzászólás a(z) “A vaj csodát tesz” című bejegyzéshez

Jaj, nálunk is sztrapacska volt a hétvégén. És hiába csináltuk több, mint 2 kiló krumpliból, a másnapot minimális mennyiség érte meg. Én sok juhtúróval, tejföllel nyakonöntve szeretem, tehéntúróval meg nem eszem. Nagymamám anno dinsztelt savanyúkáposztával is csinálta, gyerekkoromban csak úgy vagy pucéran ettem meg 🙂

:)) Mi is nagyon szeretjük. Én részemről előre be szoktam kötni mind az öt újjvégemet ragtapasszal. Előtte mindig lereszeltem, azóta a tapasz megvéd! 🙂

Én legjobban jól lesütött savanyúkáposztába forgatva szeretem a sztrapacskát.

Én egy ideje gyümölcscentrifugán nyomom le a krumplit, aztán újra összekeverem a levével. Véráldozat nélküli, tutibiztos módszer. Nekem a gyalulással van bajom; most is hiányzik egy szelet a hüvelykujjamból.

Vélemény, hozzászólás?