Kategóriák
Egyéb kategória

A világközepén jártam, vegát ettem


Tegnap egy nagyon különleges helyen ebédeltem.
A történet úgy kezdődött, hogy kaptam egy levelet, amiben arról érdeklődött Viktor, hogy egy teljesen vega étterem kóser-e? Mondtam, hogy Amerikában lenne egy jó szó az éttermére, méghozzá a kosher style, de sajnos ennek ellenére az étterem nem kóser, mert egyszerűen kóser étterem az, amire egy rabbi azt mondja, hogy az, és valaki folyamatosan felügyeli.
Levél levelet követett, aztán abban maradtunk, hogy Viktor meghív ebédelni, bár az étterme csak két hónap múlva nyit (Üdezöld lesz a neve, és a Pannónia utcában nyílik majd), addig is váltunk pár szót. Úgy tervezik, hogy az elkészített ételről a termőföldtől a tányérig gondoskodnak, ehhez olyan termelőt keresnek, akit valóban érdekel az a zöldség, gyümölcs, amit termeszt (megjegyzem, ilyet én is keresek! 🙂
Az étteremben ugyanis megpróbálják majd megmutatni a vendégnek milyen jó az, ha teljes lényével azt cselekedi, amit éppen csinál, vagyis amikor eszik, akkor csak az evéssel foglalkozik, váljon eggyé az étkezéssel, figyeljen oda minden egyes falatra, amivel megajándékozza a testét. Szerintem jópofa lesz a belváros nyüzsgésében egy hely, ahol húsz percig egy kicsit kiszállhatunk a taposómalomból, önmagunk lehetünk.
Volt a vendéglátómnak egy nagyon jó mondata, miszerint ő nem vega, hanem növényevő. A vegaság ugyanis arról szól, hogy valamit megvonsz magadtól, a növényevés viszont többet ad. Tetszik.
A Világközepe központban találkoztunk, és ott Szavita főztjét kaptam, ami nagyon meglepett, ugyanis nem tudták, hogy megyek, tehát a saját ebédjüket osztották meg velem, és mégis maceszgombóc leves volt 🙂 Utána kaptam egy gabonapehely fasírtot, amitől leesett az állam. Az az igazság, hogy eddig nem ettem ilyesmit, és azt hittem, hogy fűrészpor íze lesz.
Hát nem az volt! Sőt! Nagyon finom, fűszeres, magyaros íze volt, el is kértem a receptjét.
Szavita magyaros laktovega főzőtanfolyamot is tart: Június 28, Július 5, 12, 19-én, alkalmanként 5000 forintért. Első nap előételek és levesek, második nap vasárnapi ételek, vagyis mit készítsünk rántott hús helyett. A harmadik alkalom a rakott ételeké, negyedik alkalom pedig a süteményeké tojás nélkül.
Tessék csak tessék!

8 hozzászólás a(z) “A világközepén jártam, vegát ettem” című bejegyzéshez

Köszönjük az infókat, nagyon hasznos volt!:-) Hát igen, többször elgondolkodtam rajta, hogy ha egy ilyen fotósom lehetne, mint Fűszeres Eszter, netalán én is így tudnék fotózni, akkor sokkal nagyobb teret hódíthatnának az én vegás étkeim is.:-)) (na most nem panaszkodtam, csak úgy vágyakoztam:-)

Most látom, hogy az oldalukon vannak fent receptek is, és itt a fasírt is:
20 dkg gabonapehely, 10 dkg sárgaborsóliszt, só, bors, pirospaprika, 4 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa
A gabonapelyhet megfőzzük, kihűtjük, hozzáadjuk a sárgaborsólisztet, befűszerezzük (mindenki úgy, ahogy egyébként is ízesítené a fasírtot), ha túl lágy, akkor zsemlemorzsát keverünk bele. Vizes kézzel hagyományos alakú pehelypogácsákat készítünk, és forró olajban kisütjük.

Nagyvonalakban:
3 komponensű pehelymix (de hülyén hangzik!)
szokásos magyaros fűszerezés, hagyma, fokhagyma, ilyenek.
sárgaborsóliszt
A pelyheket előbb megfőzte, és utána fűszerezte, keverte össze a sárgaborsó liszttel, ami összefogta,majd olajban sütötte. Komolyan mondom, nagyon jó volt!

Vélemény, hozzászólás?