Kategóriák
Egyéb kategória

Ajvár padlizsánnal

Ha már muhammarát csináltam, akkor nem hagyhatom ki az ajvárt se. Ez az eredetileg szerb paprikakrém az egyik kedvencem. Van, aki padlizsán nélkül készíti, de kár belőle kihagyni, ugyanis pont egyszerre van a szezonjuk.

Nagyon jól eltehető télire is befőttes üvegekbe zárva, kidunsztolva. Néha előkapva egy-egy vacsorához, egy kis napfényt kölcsönöz a szürkeségbe. Van, amikor beleaprítok egy jó adag lila olajbogyót, és petrezselymet is.
Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán, tűz fölött meggrillezve, majd meghámozva

3 db piroshúsú paprika, tűz fölött meggrillezve, majd meghámozva
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve

Só, bors
Olívaolaj
A padlizsánt és a paprikát miután megpucoltam pépesítem. Hozzákeverem az apróra vágott hagymát és fokhagymát, fűszerezem, és szép lassan csorgatva keverem bele az olívaolajat.
Egy másik változata az, amikor a hagymát az olajon előtte megdinsztelem. Egész más, de nagyon finom.

6 hozzászólás a(z) “Ajvár padlizsánnal” című bejegyzéshez

Bocsánat, már írom is. Szóval, csak úgy, mint a lecsót. Forró ajvár bele az üvegbe, ami forró vizes nagy fazékban áll. Majd az üvegre kerül a tető, fejjel lefelé fordítani, paplanok között szép lassan kíhűteni. Tavaszig eláll.

Vélemény, hozzászólás?