Kategóriák
Egyéb kategória

Az öt legfölöslegesebb konyhai kütyü

Barátnőm költözik, és segítettem neki csomagolni. Az egyik szekrény mélyéből előkerült egy hagymaaprító szerkezet, olyan, mint itt a képen a baloldali. Letagadta, hogy ő vásárolta volna, de azért jókat nevettünk a teljesen felesleges, használhatatlan, és idióta hülyeségen. Aki nem ismerné ezt a forradalmian új hagymaszeletelőt, annak leírom, miként működik:

Egy félbevágott hagymát kell a vágódeszkára tenni, majd fölé helyezni a szerkezetet, és szorgalmasan nyomkodni, így a benne lévő kés egy idő után összeaprítja a hagymát, csakhát lassú, viszonylag nagy erőkifejtés kell hozzá, és ami a legrosszabb, nem egyforma darabokat gyárt, hanem mindenféle szabálytalan vackot.

A jobboldali kicsit hasznosabb, mert legalább egyformák lesznek a kockák, de kicsit sem alternatívája a késnek…

Tojás feltörő szerkezet tojás kettéválasztó applikációval. Ez szerintem mindent visz. Egyszerűen nem is értem, hogy ki érezhette úgy, hogy a tojások feltörése embertömegeknek okozhat problémát. Mert a fehérje és a sárgája szétválasztása nem megy mindenkinek, azzal én is tisztában vagyok, de a tojás felütése még egy ötévesnek se okoz problémát. Legalábbis remélem.

Na jó, ezért a gusztustalan szétválasztóért külön elnézést kérek, de előkelő helyen hozta  a google a találatok között a témára.

Jamie shaker tojása gondolom mindenkinek megvan, egy egész sorozaton át rázta, aztán el is adott belőle több milliót, én is majdnem kaptam anyukámtól, aztán mégis sikerült lebeszélnem róla. Ez végülis nem más, mint egy mozsár, csak nem nyitott hanem zárt, és nem mozsártörő, hanem egy golyó van benne. Ugyanannyi munka vele összekeverni a fokhagymát, zöldfűszert ecetet és olajat, mint egy mozsárban, vagy egy tálban habverővel.

Bocs Jamie, különben imádlak!

Kétoldalú palacsintasütő. Nagyanyám nagy vágy volt, miután látta a teleshopban, meg is kapta, hogy aztán egyszer se próbálja ki. Nincs mit mondanom róla, a képek magukért beszélnek. Persze, a tortilla megfordításához kell egy tányér, de ez tényleg akkora probléma? Mert a palacsintánál nem.

A végére hagytam a kedvencemet a tenderizert Mr. Tenderizertől. A képen is látszik, hogy ez egy húsmángorló, vagyis egy húsklopfolót kiváltó szerkezet. Nem tudom, ki mennyit klopfol, de érdemes megnézni a videót is, ahogy tönkrevágják, meggyilkolják a húst vele, és elárulják a titkot, hogy miért is jó ez az izé: mert ha ezt használod, nem fröcsög szét a sok húscafat a konyhában, és nem kell tartanod a szalmonellaveszélytől. Tényleg. 

A FAacebook nem fölösleges, gyertek!

142 hozzászólás a(z) “Az öt legfölöslegesebb konyhai kütyü” című bejegyzéshez

Hát ez jó… nagyokat nevettem 🙂 Bár az emberfej tojásszétválasztó nekem bejön 😀
Nálam egy tupperes konyhagyöngye (minireszelő, tojásszétválasztó és citromfacsaró), egy kézi aprító és egy fésűs hagymaszeletelő,ami feleslegesen pihen és ami így elsőre eszembe jutott… Mindig filózok,hogy le kellene selejtezni, de sosem szánom rá magam…

Németországban vezetek háztartásokat, többnyire idős embereknél. Elképesztő dolgokra bukkanok néha.
Az a tapasztalatom, hogy minél kevesebbet főz valaki, annál több konyhai kisgépet vesz.

Találkoztam már originál Kitchen géppel, kettő volt belőle, nem is használták.Én használtam, akkora volt mint egy varrógép, nem volt praktikus.

Egyéb semmire sem használható ilyen-olyan sütő, torta díszítő, aprító hülyeségekkel naponta szembesülök,legutóbb egy vízforralóra szerelhető kis készülékre bukkantam, amivel a befőzésnél lehet a dunsztost gőzölni, mondanom sem kell, egyszer nem használták.
a tojásokat főzés előtt egy kis kézi készülékkel kilyukasztják. Miért? Erre nem sikerült rájönnöm.

-volt azonban egy: egy kis kézi daráló, amivel gyönyörűen lehetett petrezselymet aprítani. Egy 100 éves nénié volt, hát még ifjú asszony korában vette, rajta volt az ára birodalmi márkában. Tettem rá finom célzásokat, de nem adta nekem, nos azt nagyon szerettem volna.

otthon anyám 40 éves kis kézi dió darálója a nyerő, sajtot is reszel, de a mosogató gépet nem bírja.

A főiskolán a gépteremben minden hazánkban fellelhető gép meg volt, aszaló, kukorica pattogtatóval bezárólag. Megkérdeztem a tanáromat, nekik ebből mi van meg otthon: egy bot mixer, az elég is.
Kíváncsian várom, hogy mások milyen legfeleslegesebbel rukkolnak elő.

@Frengi: azt hiszem szerencsés vagyok: nincs túl sok konyhai kütyüm, amim van, azokra nagyon vágytam és használom is őket: szendvicssütő, botmixer, kenyérpirító, vízforraló, mikró, ami grillezni is tud, ennyi, semmi másra nincs is szükségem…

Hasznos eszkoz: tojas szeletelo, fokhagyma-nyomo.

Haszontalan eszkoz: tobbszaz fajta konyhakes. Kell egy nagy mindenhez, egy kicsi hamozashoz, szeleteleshez, meg egy keneshez

Gepek: Flavour-wave Turbo??? Na, kinek van meg? Krumplisutesen kivul mire hasznalhato? :-)))

Szerintem a fritőz is teljesen felesleges. Ha bő olajban/zsírban kell sütni, akkor nagy lábast veszek elő, és kész. Általában szériatartozék egy fedő, és lehet kapni kosarasat is, ha valaki egyszerre akarja a tartalmat kiemelni. Gázon a hőmérséklet azonnal szabályozható.

@Toll: nem értek egyet veled, szerintem kellenek a jó kések, mert pl a kenyérvágáshoz az egyenes élű nem jó, oda a hullámos-recés kell, hogy ne morzsázzon, könnyen vigye a kenyeret
húshoz más, zöldséghez más, hámozáshoz, stb stb
kell vagy 5-6 féle

Anyuéknak a második hagymadarabolóból van. Régi darab, emlékszem már ovis koromban is megvolt nekik. Csak az sötét sárga színű. Egyszer láttam apámat, hogy használja, hangos volt, elég sok energiát bele kellett adni. Anyu utána csak annyit mondott, hogy most moshatja is el… és máskor inkább elő se vegye. Hogy honnan került a házba nem tudom, gyanítom, hogy valamelyik lüke nagynéném hozta ajándékba.

“és nem kell tartanod a szalmonellaveszélytől”. Elnézve a készüléket szerintem meg PONT attól lehet tartani. Ki fogja ezt körömkefével alaposan megtisztítani minden használat után?! Annyi idő alatt egy egyszerűbb ebédet el lehet készíteni, nemhogy húst klopfolni… Ez a baj ezekkel a kütyükkel, hogy mivel sok helyet fognak, ezért mind ott pihen a kamrában, tehát ha használni akarom, elő kell venni, leöblíteni-letörölgetni, konnektorba be (amelyik meg nem villanyos, azt biztos össze kell rakni), és csak utána lehet használni. Ha pedig egynél több cuccot akarok használni, akkor előzőt elmosni, áttörölni, radiátoron kiszárítani, hogy ne telepedjen meg a nedves felületen a gomba stb. A kés meg ott van és szinte mindenre jó. Amúgy a leghaszontalanabb szerintem a szeletelőgép.

Egy kellemes némi műhibával hosszabbított kartörés után nem is tűnik akkora baromságnak az a két egykezes hagymavágó. Bő negyed évig kieset az életemből a magyar konyha 90%-a.
“két fej apróra vágott hagymát kevés olajon…”

Sziasztok!

Vicces bejegyzés, tetszik 😉

Ha már belefutottam ebbe a blogba, hadd kérdezzek: Kedvesem odáig lenne, ha vennék egy sütőt végre (elektromosat, mert csak arra van mód). Egyrészt: Hol vegyem Budapesten, hogy jól járjak.
Másrészt: Kedvesem úgy gondolja, hogy csak a légkeveréses sütők sütik meg a cuccot mindenhol rendesen. Mennyi ebben az igazság?

Magyarán mit vegyek egy kis háztartásba, ahol mondjuk heti egyszer menne átlag a sütő két ember részére, és nem szánok rá nagy pénzeket.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Szerintem a 2. nem felesleges: nekem például nincs mozsaram, de kaptam egy ilyet karácsonyra és mozsár helyett használom…
Kétoldalú palacsintasütő is van otthon, nem is emlékszem, hogy került hozzánk, de még sosem használtuk. Nem lehet, hogy a vastag palacsintákra találták ki? Bár azt is simán meg lehet fordítani egy falapáttal.
Ha már felesleges konyhai eszköz, akkor én is a fritőzre és a többi olajsütőre szavazok.

@Krajcs: A z elektromos sütők mindig sokkal jobbak a gázos sütőnél. Sajnos a hol és a milyenre nem tudok válaszolni, de pár tippem azért van a vásárlás előtt.
A légkeveréses sütővel alacsonyabb hőfokon tudsz nagyobb teljesítményt elérni, ez egy süteménynél mondjuk 180 helyett 160 fok, de igazából arra jó, hogy egyszerre 2 tepsi étel is készülhet a sütőben, mert mindenhol ugyanannyi a hőmérséklete.
Nagyon praktikus ha van rajta turbó előmelegítő funkció, így 5 perc alatt felmelegedik a sütő 15-20 helyett, és ha szoktatok kenyeret vagy pizzát sütni, akkor jó ha nem csak max. 240 fokot, hanem 300-at tud.
Aztán persze árban is határ a csillagos ég, én örülnék ha az enyém tudna gőzösen sütni mondjuk.

megvettük, de minek: fritőz (nagyon kevés sok olajban sült cuccot eszünk), kenyérsütőgép (inkább a sütő, dagasztani se vagyok lusta. egyszer örültem neki igazán, mikor este 11-kor frissen sült kakaós kalácsot ehettem. az egy olyanra sikerült nap volt:), fokhagymanyomó (szeletelem, reszelem), tekerős sajtreszelő (nagyanyám régi szögletese jobb), tojásszeletelő (egy éles késsel helyettesítve), tölcséres nokedliszaggató (káposztagyalu+szedőlapát), hasábkrumpli készítő, az a nyomós, amit max fekete laci tud használni (sztem nem igényel magyarázatot. öcsémtől ajándékba, de ő 90kg, én alig 50).
ami nem volt felesleges: turmixgép, botturmix (jóval több gyümölcsös turmixot és krémleveset eszünk, mióta megvannak)
tefal (marhadrága) palacsintasütő, szinte olaj nélkül. imádom!
tekerős mákdaráló, az a régi fajta. leírhatatlan a különbség közte és a kávédaráló között.

Tetszik a bejegyzés, de azért halkan megjegyezném, hogy egy rakás, manapság elfogadott konyhai cucc, ha jobban belegondolunk, teljesen értelmetlen.

Pl: fritőz, fokhagyma passzírozó, kenyérsütőgép, főt tojás szeletelő, teflon, meg ilyen-olyan tapadás mentes edények (az öntöttvas cuccok megfelelő törődés mellett ugyan azt tudják, persze jóval nehezebbek is), és még tudnám sorolni. Én speciel a római tálat sem kultiválom, mert ahhoz képest, hogy mindent bele alapon tényleg klassz kajákat lehet benne csinálni, a sütést megelőző beáztatással, és magának az edénynek a tökéletes kipucolásával számomra egy igen csak haszontalan és időt rabló konyhai eszköz. Viszont k.rva jó sóletet lehet benne csinálni (talán ebben a legjobb), ezért nincsen még véglegesen száműzve a háztartásból.

Bocsi, most látom csak, hogy egy részét már megemlítették előttem

@Darkcomet: tökéletesen egyetértek! Ha a friss háztartásoknak lenne arra pénze, hogy megvegyen mondjuk egy garnitúra jó minőségű öntöttvas edényt, akkor soha többet nem kéne edényre költeniük.

A római tálnak is van egy nagyon drága, de szuper alternatívája, az Emil Henry kőedény. Nem kell beáztatni, könnyen el lehet mosogatni, és jobb ízű benne a sólet, mint a hatalmas vasfazekamban, de mindig attól rettegek, hogy ha elejtem eltörik, és akkor a Dunának megyek, az biztos!
http://www.emilehenry.com/ien/collections/gammes-et-sous-gammes/bamix/collections/food-service/stewpots-hot

@Fuszeres Eszter:
Ez nem igaz.

Csak épp figyelembe kell tudni venni, hogy a gázos sütőnek a füstgáza bent kereng a sütőtérban, és ez elég nagy vízgőztartalommal jár (gyk: a gázban lévő hidrogén vízzé ég el), és ezért másképp kell használni. De ezen segít a megfelelő samott lap, vagy cserépdarab, mert az nemcsak a hőt teríti, hanem az agyagtartalma révén a füstgáz vízgőztartalmát is kezeli.

Ugyanolyan jó, csak másképp kell használni,

Mindkettőhöz kell tapasztalat.
Erről min édesanyám, mind a nejem sokat tudna mesélni. Én meg az eredményről.

Én is vettem sokféle csodaeszközt a konyhába régen. Most úgy gondolom, hogy megfelelő késeket kell tartani (egy jó kézikés + egy takumi + egy kenyérvágó kés).
Egy kenyérsütő, egy mindenféle daráló, egy botturmix és egy turmixgép még itt van a kamrában, de ebből csak a botturmixot és ritkán a turmixgépet használom.
Manapság meg kaphatunk a boltban mindent a kívánt nagyságra darabolva, darálva. Amit meg nem, késsel össze lehet vágni.

Nekem az első képen látható tartályos aprító svéd áruházas változata van meg, ott zöldségaprító néven fut. Bennem fel sem merült eddig, hogy az kifejezetten hagyma darabolására lenne kitalálva. Mi babakaját gyártottunk vele. Spagettit, húst, zöldségeket, gyümölcsöt, illetve ezek kombinációit tökéletes babaétellé lehet aprítani benne, és az alja tárolóként is funkcionál. Szóval szerintem igenis hasznos, nálunk maximumra volt járatva.

ajándékba jött elektromos szeletelőgép (sok helyet foglal, macerás pucolni, rettegnék hogy levágja az ujjam) elektromos grillezőlap (nem fűt fel eléggé, használhatatlan) római cseréptál (lásd feljebb, ki áztatgatja/sikálja?). viszont esküszöm működésben láttam a hentesnél húsmángorlót, persze nem ezt a vacakot, hanem masszív ipari kiadásban, valakinek tolták át rajta a csirkemellet, így talán nem is hülyeség készen hazavinni.

@Zsírfeka:
Nem találkoztál még éles késsel szerintem.
Egy tényleg éles késsel, egy-két húzásra leszelek egy kenyeret, te meg “reszelsz” másodpercekig a recéssel.
Eleve egy recés kés logikailag/fizikailag is több morzsát eredményez.

Húshoz, zöldséghez mehet a szakácskés, vagy a japán, zöldséget vagy hámozóval, vagy hámozó késsel.
Filézéshez jól jön egy filézőkés.
Ha tölteni akarsz, arra igazából a szakácskés is jó.

@Fuszeres Eszter: “A z elektromos sütők mindig sokkal jobbak a gázos sütőnél.”

Ez így van, és kifelejtetted, hogy elektromosba be tudom dobni reggel a libacombot/pulykát/egybeakármit 70-80 fokra, majd rápirítok a végén, amikor közelednek a vendégek ebédre.
A gázos 160-180 alatt nem tud sütni.

@Phoebe Buffay: “(sok helyet foglal, macerás pucolni, rettegnék hogy levágja az ujjam)”

Pedig az alap. 🙂
Nélküle nem tudnál szeletelve venni semmilyen felvágottat.
De sajtot, uborkát, almát, répát, bármit pillanatok alatt egyenletesen leszeletelsz vele.
Persze nem a legalapabb full műanyag akármivel.

Otthoni környezetben meg nem kell megijedni és agyontakarítani mindent.
Én naponta szelek együtt kenyeret, zöldséget, sajtot, kolbászt, akármit, és nem takarítom naponta. Mégis élek, milyen érdekes.

@utcai_arcos:
Ha erőspista jellegű cuccot akarsz gyártani, arra ott a botmixer, vagy az aprító (a pörgőkéses), esetleg nagy mennyiségben a turmix.

Szárítottat meg kávédarálóval lehet feldolgozni, mint minden más szárított fűszert, beleértve a borsot is. A borsdaráló csak instant felhasználásra való, esetleg “rusztikusra” (darabos) darálásnál tesz jó szolgálatot, bár arra a célra én a mozsarat preferálom. 🙂

@különvélemény: az a baj,hogy a mennyiség nem javasolja a botmixert (a legolcsóbb saját tárolós az kb 5-5,5 ezer, csak arra nem akarok egy ilyet venni), kicsit nagyobb tételben dolgozó ismerőseim azt mondják, utána azzal már semmi mást nem lehet,csak paprikát. Ezért kellene nekem akár egy ilyen nyomkodós 1-2 ezer forintos vicik vacak is :).( na ja,mozsáron én is gondolkodtam a száraz cuccnál, de nem merem elgondolni, mennyibe kerülhet egy olyan igazi békebeli.)

@utcai_arcos:

Bírja az, de inkább egy divathóbort.
Egy jó minőségű acél szakács, vagy japán kés nem egy nagy kiadás, pár ezer forint. (évtizedekig tart egy otthoni háztartásban)
Kell hozzá egy jó minőségű fenőacél, és minden problémád meg van oldva.

A fenőacélt rendesen megfogod, majd az ügyesebbik kezeddel 10-15 fokos szögben tartva a kést az acélhoz képest, húzol rajta párat, pengével lefelé, magad felé húzva, lefelé mozgatva az acélon: egyik oldal – másik oldal.
Ezt csak 6-8 szor kell megcsinálni minden főzés után.

Ami a lényeg:
Mosogatógép NO
Üvegen / fémen szeletelés: NO
(csak fa vágódeszkát szabad használni, csak folyóvízben körömkefével tisztítva, mosószer nélkül, a fa megvédi saját magát és kiírtja a bacikat)
Kés bedobása a többi kés közé: NO
Savas cucc szeletelése után: azonnali öblítés

De leginkább:
Tartsd a konyhapulton, vagy ha gyerek van, akkor magasabban, mindig azonnal mosd el kézzel, mindig azonnal töröld szárazra, mindig élezz rajta pár húzást.

@utcai_arcos: “utána azzal már semmi mást nem lehet,csak paprikát”

Ez hülyeség, fémet “fémtisztára” lehet takarítani, nem véletlenül terjedt el ez a kifejezés. Üveget szintén tökéletesen le lehet takarítani.

És van üveg kelyhű fém pengés turmix és aprító is.
Valamint a mosogatógép minden mgép kompatibilis cuccot tisztára takarít, még a curry szagát is kiveszi a műanyagból, ha az nem a leggagyibb műanyag.

@Phoebe Buffay:
A svájci henteseknél (merthogy itt lakom) alapfelszerelés a húsmángorló, ha szeletben vásárolsz húst, mindig megkérdezik, átküldjék-e a mángorlón,mit akarsz belőle csinálni. Én rendszeresen visszautasítom, imádom a rántott húsnak valót itthon “szétverni” a kloffolóval, a hentesek, ahova járok, meg is jegyezték, biztosan nagyon jó szakács lehetek..hihihi, itt ez ennyire alap.

@Fuszeres Eszter:
A mozsár lényege a méret.
Egy háziasszonynak semmiképp sem ajánlanék egy kis méretű mozsarat, mert beleizzad, mire pár szemes fűszert értelmes méretűre tör.
Viszont egy nagyobb mozsárhoz, nagyobb, így nehezebb mozsártörőt szállítanak, ami saját tömegénél fogva sokkal hatékonyabb lesz egy gyengébb kézben is.

Szertem ezt amikor a háziasszonyok ősszevásárolnak mindenféle konyhai gépet, de egy JÓ kés nincs otthon.Miért nem lehet egyszer az életben kiadni 20-30000 Ft-t egy jó minösegü német vagy japán késért, 20-25cm méretben. és még a dédunoka is azzal fog szeletelni, és nem kell 43 kés egy háztartásba.

A jó kés alap 🙂
Szerintem a legfeleslegesebb vacak a fokhagymanyomó, amit mindenki alapcuccnak tart, meg a magyar háztartások szent tehene, a fritőz. Cserébe imádom a hagymafésűt (mióta van, sokkal szebbre vágom a hagymát) és hetente legalább kétszer használjuk a kenyérsütőt, de mostanában már dagasztani is abban szoktam. Gyors, egyszerű 🙂

@Krajcs: A légkeveréses sütővel vigyázni kell, mert van nekünk is, és próbáltuk sokszor, de a tapasztalat az, hogy a gyorsan áramló forró levegő nagyon csúnyán ki tudja szárítani az ételt. Cserépedényben sütésnél vagy hőálló üvegtálban (jénai), jól műxik, de ha nincs teteje, akkor használhatatlan funkció. Messze nem annyira jól használható, mint azt próbálják a gyártók elhitetni.Például a pizza, csülök pékné módra, tepsis burgonya, túrós csusza készítése esetén használhatatlan. A piskótatésztát például teljesen hazavágta, miközben anélkül jó lett.

Kedveseim, próbált már valaki elektromos szeletelő kést használni??, Na az, igazán tuti baromság. A hetvenes években kaptunk Németországból rögtön kettőt is, azóta is csak nosztalgiából nyiszálunk vele egy szelet kenyeret, ha be akarjuk mutatni, mi a dekadencia:)

@Darkcomet: Nekem van római tálam, nem is egy… Valóban, az első néhány használatig áztatgatni kell, de utána nem. Úgy használható, mint bármely fedeles sütőedény. Pár tucat főzés után egy sima, sötétebbre barnult felületet látsz majd, ami nem igényel különösebb gondozást. (nagyanyám negyven éves római tálja pont olyan tökéletes, mint a néhány tucatnyi használatú Pataki tálam, szóval igazából egy idő után állandósult minőséget kapsz)

@colizoli: Sose adnék ennyi pénzt egy késkészletért…

Jó késeimet csináltattam egy jó késessel, illetve a SPAR Zwilling akciójában vettem, és egy kerámia görgős Fiskars élezővel tartom őket karban. Összesen is feléből kijöttem, igaz ehhez kellett a késes nagyon jó árfekvése. (ipari acélból – kutterkésből csinált az öreg életre szóló késeket)

@Zsírfeka: “nem értek egyet veled, szerintem kellenek a jó kések, mert pl a kenyérvágáshoz az egyenes élű nem jó, oda a hullámos-recés kell, hogy ne morzsázzon, könnyen vigye a kenyeret
húshoz más, zöldséghez más, hámozáshoz, stb stb
kell vagy 5-6 féle”

Szia,
(hosszú ideig) volt barátném is pontosan ugyanezt vallotta (plusz, a legalább 5-6 féle lábas és 4-5 féle pohár fontosságát) – egész addig, amíg albérletbe nem költöztünk, ahol aztán fura módon kiderült, hogy nem is annyira nélkülözhetetlenek… 😉

bio

@colizoli:
Én a 20-30e Ft-ot egy kicsit soknak tartom egy átlag háztartás késének.
Pár ezer forintért már igen jó minőségű kést lehet venni, ha rendesen megfenik minden alkalommal, akkor nem lesz gond.

Nagyapáink egy jó pengét csutkára fentek, mire kidobták, és az nem került egy kisebb vagyonba.

Persze lehet japán akármilyen pengét is venni, de az közel sem lesz olyan pár használat után, mivel azt az élezési technikát otthon nem lehet alkalmazni.

Láttunk már szamurájfilmet, ahol röptében elvágják a hernyóselymet, de azt szigorúan csak bőrrel lehet olyanra élezni, amit otthoni körülmények között nem lehet gazdaságosan kivitelezni.
És nincs is szükség rá. Egy fenőacéllal élezett kés is bőven megfelel általános használatra. Arra is rácsodálkozna bárki, aki nem találkozott még igazán éles késsel.

A fritőztől kb. 10 éve megszabadultunk a mikro meg -hál’istennek – 2 éve elromlott, így a nejem végre rájött, hogy mennyire felesleges volt (plusz baromi sok helyet elfoglal.

A kenyérszeletelő kés témában csak annyit, hogy sokan csak recéssel tudják elképzelni. Nos el kell menni egyszer egy pékségbe (vagy bármely boltba) és kérni kell egy félkiló kenyeret s lám, szinte mindenütt egy nagyon hosszú, vékony, nem keskenyedő egyenesélű kést használnak. (Hülyék ezek, amikor csak a recéssel lehet vágni??) :-)))

Egyebekben minden relatív, egy hagyományos kézi foghagymazúzó nálam szinte mindennapos használatú, miként a spagettifőző is…másnál meg minden bizonnyal haszontalan. A legfeleslegesebb konyhai eszközök végső soron azok, melyeket nem használunk, legyen az akár egy 6 literes lábos vagy egy csodarobotgép.

a legfontosabb “konyhai eszköz” azonban -egy jó késkészlet mellett- a szakács kreativitása.

Jó cikk, csak egy baja van. Egy háztartásban egy éles késen és egy láboson kívül minden már felesleges.

Sütő? Minek az? Rakjunk tüzet fahasábokból!!!

Mozsár? Minek az? Egy lapos kövön egy kerek kővel bármit össze lehet törni!!!

Klopfoló?? Minek az? Nyereg alatt lehet jól puhítani a húst!!!

Római tál? Minek az? Ásol egy gödröt az udvarban, izzó köveket raksz az aljára és bármi puhára párolódik benne!!!

Kukta? Minek az? Legfeljebb egész nap főzöd a mamutbordát!!!

Mikrosütő? Na , erről nem is írok semmit, ez annyira felesleges, hogy csak na…

Kedves Eszter! Hogy kinek mi a felesleges, az kor, társadalmi környezet, életszínvonal és kulturáltság függvénye!

Nekem pl. egy fontos konyhai kütyü létezik: a pálinkafőző :-))

Én a tupperes uborkaliftre szavazok, mai napig nem értem a fejemet. Akkor jó ötletnek tűnt. 🙂

A másik szintén tupperes baklövésem a gyaluló-szeletelő csoda-akármi. Ami alapvetően jó dolog lehet (pl.: uborka gyalulásnál és társai), ha mondjuk nem egyenesen, hanem V alakban van benne a penge (előbbiben ugyanis minden fennakad). Édesapám utóbbival rendelkezik, az remek szerkezet. Előbbi változatot a hüvelykujjam bánta. Most valahol ott pihen egy doboz alján. Nincs az a pénz, hogy még egyszer elővegyem… 🙂

A jobb felső elektromos változata bejött, közel húsz éve megy. Igen, itt is az a “gond” vele, hogy 10 másodperc alatt felaprítja a hagymát, és mosogathatnám percekig. Ha nincs más dolga, akkor megy a mosogatógépbe. Ha még húst is kell pempősíteni, akkor csak elöblítés, vagy az sem, hiszen perceken belül egy helyen lesznek.
A (kenyér)szeletelőgép felvágottnak, de nagyobb húsok szeletelésére jól használható. Most épp kidőlt a sorból, de nem sürgős a pótlása. Kaptam ugyanis egy elég drágának tűnő kést, ami mindent elvág, és nincs szüksége élezésre. Sima élű, és látszólag egy folyamatos anyagból van a nyél, és a penge. Van egy “kotonja” is, mert a hegye önmagában veszélyes, ha a fiókban turkál a kéz.
A forgókosaras fritőz pótolhatatlan, de tervezési hiba (olasz, tehát…) folytán az olajat elfolyatta a leeresztőcsőnél. A helyette kapott Tefal csodamasina féloldalasan süt, pedig fritőzként, és kontaktgrillként is használható… lenne.
A hasábburgonyakészítő az férfiszerszám, de mifelénk a férfiak csinálják a hámozástól a sütésig. Egy-két perfekt hámozó sem árt.
Mikró az kell. Na nem olyan, amiben csak a reggeli kávét, meg a pattogatott kukoricát lehet elkészíteni, hanem grilles, pirítótálas, “fémet-is- beletehetsz” verzió.
Asszonyság szerint ezt a sok vackot férfiak találhatták ki, ő meglenne egy fazékkal, meg egy lábossal.
Csak főzzön valaki más. Az “jobban ízlik” neki.

@apika2: Hehe… Akkor nálunk lehet a hiba, mert nekünk még mindig eléggé érdekesen néz ki a római tál egy-egy kaja elkészítése után. A kés témában meg tökéletesen igazad van. A kisipari gyártású kések egy életre szólnak, még ha drága is, bőven megéri a pénzét.

@különvélemény:
Na itt kezdödik, hogy ezeket a késeket már nem kell kidobni, mert a dédunoka is örökölni fogja. Én simán egy fenőacéllal fenenm a Global G-16-st és évente egyszer fenem meg kővel és simán nekem szokott a legélesebb késem lenni a konyhában. Az a japán szamurájos trükk meg a konyhaban fölösleges, mert abból csak ujjdarabolás lesz

@colizoli: Sose adnék ennyi pénzt egy késkészletért…

Jó késeimet csináltattam egy jó késessel, illetve a SPAR Zwilling akciójában vettem, és egy kerámia görgős Fiskars élezővel tartom őket karban. Összesen is feléből kijöttem, igaz ehhez kellett a késes nagyon jó árfekvése. (ipari acélból – kutterkésből csinált az öreg életre szóló késeket)

Vannak itt dolgok amit nem egészen értek.
pl. miért számít szarnak a húsmángorló, ha ugyan azt az eredményt hozza mint a klopfoló, csak épp nem tudja az egész ház hogy rántott hús lesz az ebéd…

A késekről…
A világ legjobb és legélesebb késével is csak az tud bánni aki, ezt valamilyen szinten elsajátította. Hiába a fullos borotva éles kés, ha valakinek rossz a kézügyessége, vagy csak egyszerűen béna.
Igenis szükség van sok konyhai kiegészítőre, mert nem vagyunk egyformák. Sokan épp emiatt nem (mernek) főzni…
Persze nem kell minden baromságot megvenni, de azt lássuk be, hogy NEM vagyunk egyformák, és van olyan eszköz ami nekünk jól jöhet, másnak meg gagyi….

Beesett pár éve ajándékba egy kenyérsütő gép. Egyszer kipróbáltuk, lett belőle egy orbitálisan sz*r kenyér. Vissza lett dobozolva. Aztán 2 évvel később kiderült, hogy van kelesztő-dagasztó programja. Onnantól kezdve orbitális mértékben megnőtt a heti fánksütések gyakorisága. Kenyértészta kelesztésére is jó, de szigorúan csak légkeveréses elektromos sütőben szabad sütni.

A legfeleslegesebb konyhagép? Exsógornőm sportot űzött ezekből. “Konyhai-használhatatlan” kategóriában dobogós helyen végezne. Csak néhány gyöngyszemet ragadnék ki itt, nehogy az egyébként is lefáradt olvasók kényszert érezzenek lefeküdni egy kicsit, ami ugye dologidőben főbenjáró vétség.

Kedvencem a Capuccinomaker…igen, csak és kizárólag ezt az egyet készíti, de ezt legalább hangosan, és maszatosan, hogy legyen az egyébként sem panelméretű konyhára tervezett készség után mit mosogatni, mert alkatrész az van benne. Kipróbáltuk, majd felkerült a polcra, és nem tudom, hogy azóta elővett-e egyáltalán.

Második helyezett a Chipsmaker. Lehet, hogy megérdemelne egy megosztott első helyet, mert ez is a konyhai rettenetes kategória. Megjött, kiszedte a dobozból, röpke fél óra, és menetkész is volt az ördögi masinéria, ami ugye a házi csipszkészítés lehetőségét villantotta meg a tévéshopon gyanútlanul szörfözgető házitündér előtt. Legott liftbe szálltunk, és a hetedikről repültünk a ház előtti boltba, ahol is szigorúan csipszkrumplit vételeztünk(ilyen is van…mert ugye a természet csodákra képes, és alkalmazkodó), 5 kilós kiszerelésben. No fel újra a lomhán cammogónak tűnő liften, és neki a krumplihámozásnak. Mert ennyit kell tenned. Hámozni, majd rájönni, hogy a természet mégsem annyira okos, mert a krumpli alakja nem kompatibilis a beadagoló nyílással, ezért némi szobrászmunkával uniformizáltuk az elvetemülten amorf gumókat. Mikor behelyeztük az elsőt, az izgalom a tetőfokára hágott. A gyanútlanul pucér zöldség ugyanis elindult lefelé, némi recsegő zörgés kíséretében. Hűűűűű… süllyed. Némán követtük a szemünkkel a lassan ereszkedő krumplit, de ekkor valamiért megállt a dolog. Jobbra nézve, a készség miniatűr olajtartályára, kiderült a turpisság. A rendkívül értékes gépegység mindössze pár szeletet vág a belehelyezett burgonyából, majd a szigorúan NASA fejlesztésű acéltartályban, amibe majd egy deci olaj(sem)fér,nekiáll ezt megsütni. Pár perc, és máris van 6-8 szelet igazi házi csipszünk! Hurrá! Már csak a gyors fejszámolás, és a lesújtó eredmény volt hátra. Néhány óra alatt esetleg tudnánk egy tálnyi ropogtatni valót készíteni, de erre sem időnk, sem kedvünk nincs. Marad a jól bevált sültkrumpli, aminek párja nincs.

Remélem hozzájárultam a gyűjteményhez, és a húsmángorlósoknak csak annyit, hogy vágjanak egy megfelelő méretű folpack fóliát, tegyék a deszkán henyélő szeletre, és már ütlegelhetik is ahogy belefér, mert semmi nem fröcsög szét. Feszültségoldónak sem utolsó!

Üdvözlettel: Motyóbábi

A húsmángorló egyetlen értelmes felhasználását láttam a TV-ben. Amerikai büfé, iszonyatos szelet marhahús, amit grilleznek, sokat, nagyüzem, na ezt puhították előtte vele, de nem ilyen picivel, hanem kemény acélos élekkel, szerintem oda kell ilyen, hogy ne legyen az átsült szelet csizmatalp, vagy éppen ha puha, ne legyen véres nyers. Szóval értitek, ha bonyolultan fogalmaztam is.

3 különböző fritőz, mert egyik sem vált be. Különféle darálók, szeletelők, kenyérsütő, egy elektromos kés, egy vákuumfóliázó-hegesztő. Ez mind a pincében. A konyhában csak a mikró, pár kés, egy robotgép és egy svájci Bamix botmixer maradt.

Felesleges gépek, amik valahol eldugva porosodnak nálam:

1. Elektromos kés. (ez mindent visz, mármint hüleségben)
2. Paradicsom vágó, ami olyan cikk-cakk szélű 2 darabba vágja díszítéshez.
3. Hagymaszeletelő, ez csak szeletbe tud vágni.
4. Hasáb burgonya szeletelő, átnyomni a kruplit és mindjárt hasáb.
5. Spagetti adag mérő, az a lukas izé.
6. Fritőz. (ezt is ide sorolom, bár kivehetős, moshatós, de egy hagyományos edénnyel könnyebb bánni.)

Ezeket ajándékba kaptam olyanoktól, akik nem főznek soha, de tudják rólam, hogy én mindennap.

Kénytelen vagyok a kés témához én is hozzászólni.

1. Csontozó kés. (mindig magam végzem, hentesre nem bízom)
2. Halfiléző kés. (majdnem csontozó, de halhoz hajlékonyabb, vékonyabb kell, ami nem vágja át a szálkát, hanem elhajlik a szálka mentén, így kiszabadítva azt, tehát ugyanúgy működik, mint a csontozó)
3. Szeletelő kés. (sima pengéjű mindenhez, húshoz, kenyérhez is, én nem tudok recés késsel kenyeret vágni, aki szerint csak azzal lehet, annak nincs éles kése)
4. Hámozó kés. (erre bármilyen rövidebb vékony pengéjű kés jó, éles legyen, nem arra a dizájnolt élűre gondolok)
5. Opcionálisan: kínai szeletelő, nagyon szeretem hagymához, zöldségekhez (zsülienre), zöld fűszerekhez.

Mindez minőségi anyagból.
A séfkést nem szeretem.

/valaki írta fentebb a bőrön való élezést, én még jártam olyan fodrászhoz, ahol a borotvát bőrszíjon fenték/

Néhány használhatatlan kütyütől eltekintve az egyéni főzési, étkezési szokásoktól függ, kinek mi a felesleges.
Nekem pl. hasznos eszköz az elektromos szeletelő, semmi mással nem lehet olyan egyenletesre, hajszálvékonyra szeletelni, mint azzal. Késből is van 4-5 gyakran használt darab és a tésztagép is rendszeresen előkerül. A kenyérsütő gépemet viszont elajándékoztam, inkább kézzel dagasztok és sütőben sütök.

Megmutattam az írást a 98 éves ükanyámnak, aki jót kacagott az egészen…
Ők egy késsel és egy fakanállal megvoltak évszázadokig!
A posztot eltettem ükunokáimnak, hogy ők is jót szórakozzanak majd 2105-ben, amikor két szögletes doboz és három nyomógomb lesz a konyha…

Én meg csak mosolygom, mert láthatóan ez az egész egy adott korosztály pillanatnyi véleménye – a mára jellemző tényszerű kinyilatkoztató stílussal megfogalmazva.
(a hagymavágó tehát azért felesleges, mert a fiatal trendikacsó gyengécske??? Edzést javaslok: 4-5 kiló hagyma megpucolása, előkészítése, darabolása heti rendszerességgel a kondérozáshoz! Ez ugyanis NŐI munka…
A takony az orrból nem felesleges, hanem valószínűleg vicces tahóság, mint a hüje kötények meg hasonlók…)

Szóval nekem meg drága crispes mikrómat köpködték le, igaz agglegényként nincs annál kényelmesebb, amikor egy masinában süthetek, főzhetek, grillezhetek, melegíthetek stb.
De felesleges ugye, mert ezt a megmondóemberek ötször annyi idő, tányért, tál, eszcájg, sütő stb. ráfordításával is meg tudják csinálni, ja és utána arányosan több idő és energia a romeltakarítás…

Egyébként pedig a posztban felsorolt “felesleges” dolgok 99%-a a debilek által igénybe vett tévéshopok kínálata…
HOGY KERÜLT A BARÁTNŐ KONYHÁJÁBA???
EZ A KÉRDÉS!

@colizoli:
🙂
Anno én is feltettem a kérdést késetek nincs?
Aztán nagy nehezen egy másik fiókból előkotortam egy használhatónak tűnő darabot, ki is szakadt belőlem: Miért nem mondtátok, hogy van rendes kés is?
Erre ő: Azt csak tortaszeletelésre szoktuk használni…
Azóta megtanítottam neki a Santoku nevet.

Na és a meggy vagy cseresznye magozó szerkezet? Nagymamám vette még vagy 10 éve, mondanom sem kell, a legfeleslegesebb dolog amit valaha láttam, főleg hogy nem minden gyümölcsből távolítja el a magot, szóval nyomkodás után lehet átnézni az egészet 😀

@különvélemény: @Fuszeres Eszter: nos hát elborult az agyam és átugrottam az Ikea-ba -szó szerint 2 percre van :)- sajnos a mozsarat már nem forgalmazzák -minek van a honlapon??- de a nyomogatós vágóizé első látásra szerelem, megpakoltam, habanero chilivel, jalapenoval és magyar chilivel és hajrá!Majd lemérem a hatást a tesóm arcán, neki csináltam születésnapi nyalakodnivalót :)!A mozsarat pedig simán helyettesítem egy vaskos fém fagyis kanál meg egy fém félgömb valami üzembe állításával.Találékony a magyar ember!

@AczélGyuribácsi: “Egyébként pedig a posztban felsorolt “felesleges” dolgok 99%-a a debilek által igénybe vett tévéshopok kínálata…
HOGY KERÜLT A BARÁTNŐ KONYHÁJÁBA???
EZ A KÉRDÉS! ”
Kapta ajándékba.
Mi is kaptunk teleshopos csodamasinát.
Kávét darált, zöldséget aprított, turmixolt, és még gyümölcsfacsarásra is ki volt találva.
Azt nem mondanám, hogy jó volt ezekre, mert három narancs után valami borzasztó hangja lett.
Leköltözött a kukára, helyette egy kétezer forintos egyszerű facsaró üzemel, ami nyáron ritkán, de télen naponta többször is használatban van. (4-5 narancs alkalmanként)
A borzasztó hangú gépet valaki magáévá tette a házban, mert egy ideig hallottuk, hogy reggelenként valamire használták. Azóta ők sem. :)))

mint kezdő vegetáriánus kezdtem el magamnak rendszeresen főzni, és rá kellett jönnöm, hogy nem tudok szeletelni. de mondjuk egy hónap alatt megtanultam, és rekordidő alatt szeletelek fel bármilyen zöldségeket bármilyen alakzatra kizárólag késsel!!
na és akkor elkezdtem ilyen konyhai dolgokat kapni főleg a szüleimtől, amiből pár dolog bejött: wok, elektromos narancsfacsaró, meg a kerámia kés is
DE: anyukámtól kaptam egy olyan tartályos hagymaaprítót, hát annál gányabb munkát én még nem láttam, mint amit azzal lehet. rettenet. azóta spájzban van a szerkezet.
a másik, ami karácsony után rögtön fiókba került, az egy zöldségfaragó készlet!!, amiben szerepel a már fentebb említett avokádó kivájó, meg a nagy kedvencem a dinnyegolyó készítő, meg egy sor tökéletesen felesleges tárgy, de persze minőségi acélból, hogy legalább drága volt.
és persze a kenyérsütő, amit valahonnan azért kaptunk, mert nem használják. hát mi sem. majd mi is odaadjuk valakinek.
meg a római tál, az ki se lett csomagolva.

Van egy Kitchen Aid gepem, rengeteg feltéttel, de sosem hasznalom. Helyette kézi és botmixer aprítóval. A kamraban hever az elektromos szeletelo, a profi aszalo, az eletromos karos tiszta fem citrusfacsaro. A konyhamban viszont tultengenek a sutők: egy normal elektromos, legkeverős, beépített húshőmérős, egy mikro-gyorssütő kombi, es egy gőzpárolo-sütő kombi. Mindegyiket hasznalom, ez utóbbi a legjobb a nagyipari gőzgombóc készítésre:). Sok dolog van, amire vagytam, es szinte sosem hasznalom. Ez valami perverz mohóság, ami a megszerzessel kielégíthető, de sok helyet igènyel:).
Sütő témában: ha kicsi a hely, akkor javaslom a Samsung mikro-gyorssütő-sütő kombinációját (nekem is van ilyen+sok kiskonyhas ismerősnek), 2 embernek tökéletesen elég, hőlégkever is, beépíthető és 40 cm a magassagigenye.

@Az Utolsó Csillagharcos: A strandpapucsnak csak az élét kell megoldani, hajlékonysága megfelelő.
Az miért sznobság, ha valaki munkavégzéséhez szükséges szerszámokra kényes? Nem lehet mindenki McGywer, hogy szigetelőszalaggal vágja le a disznót!
Sznobság, ugyan… kevés szókinccsel élsz te is igaz?
Menjél küzdjél odafönt, ott vannak a te társaid.

Légkeveréses sütő témához: nagyon prímán meg lehet vele a sültcsirke bőrét a legvégén pirítani, de előtte tényleg kiszárítja. Amire még jó, hogy ha két szinten van a !lefedett! étel, akkor hatékonyabb a sütés légkeveréssel.

Sokáig a lágytojásfőző szerkezetet gondoltam feleslegesnek, de konyhafórumon van valaki, akinek nagyon bejött. Én már csak stopperrel főzöm a lágytojást…

Célszerszámok mindig is voltak, van amit évente csak egyszer veszünk elő, de akkor nagyon nehéz lenne nélküle. (Egyszer meg kéne tanulni a hagyományos csigatészta készítést. Just for fun. Annak is jó kis célszerszáma van…)

Örülök neki, hogy minden kommentelő és a poszt szerzője is tökéletesen egészséges ember. De gondoltatok arra, hogy van pár tízezer magyar, aki nem lát, hiányzik egyik – vagy mindkét – karja, netán “csak” lebénult, jobb esetben pl. baleset következtében ideiglenesen nem képes hagymát szeletelni, tojást szétválasztani, húst klpofolni stb.? Nekem volt szerencsém részt venni ún. érzékenyítőn a vakok intézetében. Próbáljatok meg egyszer bekötött szemmel megkenni egy szelet kenyeret májkrémmel, vagy megsütni egy egyszerű rántottát. Mindjárt kiderül, mire jók az ilyen “felesleges” kütyük…

Jóanyám egyszer vett (vagy kapott?) egy tojásfőző gépet. Na, az tényleg hülyeség. Van egy tál, fel kell tölteni vízzel. Rá kell helyezni egy tojás méretű lyukkakkal rendelkező műanyaglapot, ebbe bele kell állítani a kívánt mennyiségű tojást (olyan hat-nyolc fér bele egyszerre), de előtte gondosan ki kell őket lyukasztani egy tűvel, ami bele van applikálva ebbe a lapba. Aztán rá a fedőt, konnektorba bedugni, bekapcsolni és megfőzi a tojást. Pontosan annyi idő alatt, amennyi a tűzhelyen kell neki.

Szintén ő vett (vagy kapott?) még egy elektromos kést is, amit ha jól emlékszem, az első próba után elcsomagolt és legközelebb akkor vett elő, amikor elköltöztem otthonról, akkor is csak azért, hogy nekem ajándékozza…

Kaptam tőle továbbá egy szív alakú műanyag tálat, mondván, milyen helyes szíveket lehet vele készíteni pl pudingból. Sajnos az első költözésem alkalmával ottfelejtődött az albérletben. Biztos odakeveredett a lakáshoz tartozó konyhai cuccok közé…

A fritőz valóban felesleges. Volt már leeresztős, kivehető tartályos is, de az olaj gumiszerű anyaggá keményedik, szinte kimoshatalan, emellett az eszköz pazarló is (kinek kell 2 l olaj a sütéshez, ráadásul az olaj a levegőben nyitottan oxidálódik). Az elektromos kést naponta használjuk csak kenyérvágásra. A mikró kizárólag melegítésre még hasznos is. Egy minőségi krumplihámozó mindennap használható (nem csak krumplira). Sokat használok manapság egy jó ollót pl zellerlevél aprítására.

A Mr. Tenderizer művésznéven futó szimpla húsmángorló nem olyan haszontalan amúgy. Persze nem ebben a gagyi műanyag kivitelben, amely még a demóverzióban is billegős. Rendes jó minőségű súlyos fémek… Na, az már valami! 🙂

@facsig: A forgó belű fritőzbe elég 1,2 liter olaj is. Ferde a medence, így forgás közben kb fél percenként van “mélyvízben” a sütnivaló, majd kiemelkedik a másik oldalon.
Használat után illendő kiüríteni, és az olajat leszűrni. Mivel a hőfok elég jóé szabályozható, nem ég meg, és többször lehet használni. Szigorúan csak otthoni felhasználásról beszélünk.

@Mylady: Pedig a tojásfőző nem hülyeség, elég sokat használom, mert gyorsabb és takarékosabb, mint a tűzhelyen felforralni az 1-2 l vízzel leöntött 5-6 tojást. (villanytűzhelyről beszélek, akinél átalányban van gáz, annak nem biztos, hogy megéri)

Bonnienak: nem tudom hirtelen. Osszeszedem a tartozekokat es az extra felteteket ( van husdaralo hozza, van magorlo, daralo, ezer apro kellemes vicik-vacak 🙂 ) Szoval megnezem, es irok. Egyebkent sarga szinű. Egy nonek ez is fontos, legalabbis nekem az volt:)))

@Mylady: Ha ellepi, az már majdnem egy liter. (nem mértem, csak pofára) A gázzal egy életre szakítottam, amikor a régi tűzhely elromlott, mert most már nem 7 emberre kell főzni, csak 3-4-re. Sütni a villannyal jobb, meg szeretem is, hogy csak letörölni kell és nem a rózsákat sikálni. A zsíros vízgőzről nem is beszélve.

@Mylady: Persze, hogy tudok! A tojásfőzőbe betöltöm a megfelelő mennyiségű vizet, a tojásokat kilyukasztom az erre rendeltetett tüskével, beteszem a tartóba, ráteszem a fedelet és bekapcsolom. Amikor sípol, kikapcsolom, hideg vízzel leöblítem a tojásokat és már kész is. :))

@utcai_arcos: “A mozsarat pedig simán helyettesítem egy vaskos fém fagyis kanál meg egy fém félgömb valami üzembe állításával.Találékony a magyar ember!”

Én kávédarálóval készítek száraz fűszerőrleményt.
De csak mert lusta disznó vagyok, kézzel törni sokkal autentikusabb. 😀

Szerintem volna értelme összeszedni azokat a konyhai eszközöket, amelyek mindenképp kellenek egy háztartásba, mert a fiatalok, akik most költöznek új lakásba, teljesen eltévedhetnek a nagy kínálatban, miközben pénzük és helyük sincsen sok.

Szerintem ételkészítéshez kell (feltéve, hogy a háztartásban van tűzhely és sütő is):

– 1 db éles, nagy szakácskés (európai v. japán)
– 1 db éles, hegyes csontozó- / filézőkés
– 1 db hullámos élű kenyérszeletelő kés
– néhány éles, jól élezhető kiskés
– késélező vagy fenőkő/fenőacél
– olló
– konzervnyitó (nekem a legegyszerűbb fajta jön be)
– dugóhúzó
– sörnyitó (nem mindenki szorul rá ;-))
– néhány fakanál / spatula
– 2-3 fa vágódeszka (lehetőleg nem ragasztott)
– gyúródeszka és sodrófa
– min. 2 serpenyő (lehetőleg nagy, de csak akkora, hogy a kettő egyszerre elférjen a tűzhelyen)
– néhány lábas és legalább egy fazék, fedővel
– 1-2 tűzálló edény
– magas peremű tepsi és alacsony peremű sütőlemez
– tésztaszűrő
– néhány keverőtál
– habverő (az elektromos praktikusabb, de nem létszükséglet, viszont valamilyen azért legyen)
– rúdmixer (több mindent helyettesít)
– szedő-, merő- és szűrőkanál, ill. -lapát
– fogókesztyűk (sütőhöz praktikus a kétkezes fajta)

Itt most az étkészlettől, a terítéshez/tálaláshoz, mosogatáshoz, hűtéshez stb. szükséges eszközöktől eltekintettem, és biztos még így is akad egy pár dolog, amit kihagytam, de nagyjából ennyi konyhai eszközzel már elég sokféle ételt el lehet készíteni.

@Zb74: “biztos még így is akad egy pár dolog, amit kihagytam”

De még mennyire, példának okáért:
– konyhamérleg
– mérőpohár
– négyoldalú reszelő
– diótörő
– különféle rendű-rangú tárolóedények

Ezeken felül csomó olyasmi akad, ami egyáltalán nem hülyeség – a vízforralótól a mozsáron át a darálókig -, de ezek talán nem feltétlenül részei az “alapcsomagnak”, vagyis éppenséggel el lehet kezdeni az önálló főzést nélkülük is.

Vélemény, hozzászólás?