Kategóriák
Egyéb kategória

Cékla hanukára ;-)


Ronda de finom…
A Sirályba vittem egy hasonlót, de az úgy fogyott el, hogy nem tudtam lefotózni. Eredetileg piteformában sütöttem meg, camembert darabokat nyomkodva bele, ma reggel pedig ez volt a reggelink, hagyományos latkeszként megsütve.
Finom, egyszerű, olcsó, egészséges. Mi kell még?
2 közepes cékla
2 közepes krumpli
1 fej hagyma
1 bögre (2dl) liszt
1 tojás
0,5 zacskó sütőpor
só, bors
(kömény, chili, koriander, fokhagyma) Most tettem bele ezeket is, de nem muszáj.
A zöldségeket lereszeltem a nagylyukú reszelőn, majd elkevertem a többi hozzávalóval. Olíva olajban sütöttem ki.
A tetejére fűszeres tejfölt locsoltam:
2 dl tejföl
2 ek száraz serpenyőben megpirított szezámmag
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 kis ág kakukkfű levélkéi
só, bors
Szezámmag helyett nyugodtan lehet apróra vágott diót is tenni bele.
Érdemes kipróbálni!

18 hozzászólás a(z) “Cékla hanukára ;-)” című bejegyzéshez

Adjon az új év,
amit a régi nem adott:
nevető örömet, édes bánatot;
adjon az is, aki még nem adott,
hidegben meleget, melegben árnyékot;
kálváriánkban könnyű keresztet,
szőlőtőkénkre nehéz gerezdet,
ha száraz a mezsgye adjon az ég,
bőséges esőt, de ne legyen jég;
fagyosszentek ne hozzanak veszélyt,
gazdaszívekben ébresszenek reményt;
minden haragos béküljön jóra,
kaszálókon viruljon pünkösdirózsa;
adjon az isten mindig jó napot,
templomainkban áldásos papot;
ültessenek a kertbe legalább egyet,
teremjenek fáink roskadva meggyet;
búzatáblákba kevesebb egeret,
adjon az isten puha kenyeret;
adjon nekünk, ha nem is kérünk,
boldog szerelmet, ameddig élünk.

Boldog Új Évet Kívánok!

Szia!
Megcsináltam a céklás látkeszt. Szuper lett. A tejfelbe márványsajtot is reszeltem, mindenkinek nagyon ízlett. a vacsora főfogása a sütőtök szuflé volt. Senki nem maradt éhen.
Éva

Eszter, most plagizáltál:-) Bár tudtodon kívül. A “ronda és finom” jelzés a Chokito-halra érvényes, ezer éve használom (a vonatkozó reklám óta) – ez pedig a menyhal (Lota lota), az egyetlen édesvízi tőkehalféle, amelyhez csakis horgászok jutnak hozzá, mert télen, éjszaka aktív, nem nagy és fenékhez lapulva mozog – szálkátlan, kitűnő ízű és a mája ínyencfalat (továbbá D-vitaminforrás, mint minden tőkehalféléé).

A cékla nem is ronda; elég futurista kinézetű, de nem mondható csúnyának. Igaz, én a hagyományos savanyúság-céklán kívül más formában még sose ettem.

Parányit off: ha esetleg kipróbálnád a Chokito-halat, jelezd. Most kezdődik a szezon, és bár nem tudom, hogy fog menni (évente nagyon változik a kapása), de a közeljövőben megpróbálkozom vele.

Szia!
köszönöm a sütéssel kapcsolatos választ, lenne még pár konkrét kérdésem: A kugli nagyon tetszett, hány fokon süssem? És a csirkecombot a sárgarépával? még egy: A kacsamell aszalt szilvás káp-pal, a mellet előtte nem kell lefelé fordítani, hogy a zsírja kisüljön, elég ha megsütöm? Kacsamellet még soha nem csináltam…
Előre is köszönöm, chag szaméach…
Tímea

Én is megkaptam, fantasztikus!
Szerintem szinte mindennél ott van a hőfok, de azért itt egy wikipédia segítség, remélem Eszter nem haragszik:
Ha a receptek mérsékelt hőfokot írník elő, az kb. 180 Celsius fokos hőmérsékletet jelent, a forró sütő általában 200 fokot, míg az erős tűz 220-230 fokot. Az előmelegített sütő pedig azt jelenti, hogy kb 10 perccel korábban kell bekapcsolni a sütőt, az ételt akkor kell betenni, amikor a sütő hőmérséklete már elérte a kívánt hőfokot.
Ja, és azt mesélik, hogy mindenhol elfogyott, alig lehetett tegnap megvenni, úgyhogy hurrá, hurrá, hurrá!
S. E.

Szia Eszter!

Megkaptam a könyvedet Hanukarácsonyra:) Tetszik, de van egy problémám. Nagyon ritkán írod bele a sütés hőfokát. Pl a padlizsántekercseket hány fokon süssem? Nekem légkeveréses a sütőm. Sokszor alacsony hőfokot írsz, vagy azt sem. Nekem hiányzik….
Tímea

A tejfölön a fekete magok, azok fekete színű/fajtájú szezámmagok? Hol lehet ilyet venni? Sajnos nem tudtam elmenni a Hanuka fesztivál gasztrós részére, most már még jobban bánom. (Gyújtás azért volt) Üdv
medvedr

Vélemény, hozzászólás?