Kategóriák
Egyéb kategória

Cider után vágyakozva

Érdekes lenne tudni, miért nem gyártanak Magyarországon Cider-t? Talán itt nem terem elég alma? Gondolom Nagy Britanniában, vagy Írországban se terem több, valószínűleg a minősége se jobb (mitől is lenne jobb, hiszen itt többet süt a nap), mégse májgyilkos almabort gyártanak belőle, hanem remek Cider-t.
Nem tudom, most miről jutott eszembe, talán, mert a barátnőm decemberi buliján járt az eszem, és ő mindig hoz nekem, ha hazalátogat. Vagy a sok mézbe mártott almárol? Igazából nyári ital, viszonylag alacsony alkohol tartalommal. Ha valaki még nem ivott, akkor legjobban a pezsgőhöz hasonlatos valamit kell leképzelni. Nagyon kellemes, jéghidegen érdemes inni. Itthon is kapható, de véletlenül se az olcsó változata, hanem a méregdrága 500 Ft/3,5 dl áru. 🙁
Ha valaki nem tud mit kezdeni az almájával, vagy a körtéjével, mert nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, szaladjon már ki egy Cider gyártó országba, és tanulja ki a szakmát, legyen szíves! Egy törzsvásárló család már lenne…
http://cidre.lap.hu/
http://href.hu/x/3hxy
Cider farm és múzeum

31 hozzászólás a(z) “Cider után vágyakozva” című bejegyzéshez

Nagyon érdekel ez a cider téma igaz már egy ideje nem irt senki de én ebből irok szakdolit ezt választottam h hogyan lehetne itthon is gyártani vagyis hazai alapanyagokból hogyan lehetne miután ismertetjük a magyar közönséggel.(import során.én Finnországban találkoztam vele meg Svédben, de Balti országokban is ugyanugy megtalálható meg Lengyelben,szóval szinte már mindenhol a világban, csak sajna nálunk nem, nagy mennyiségben.:(csak ennyit akartam ha tudtok nekem segiteni azon kivül h már eleve ez a blog is nagy segitség volt akkor annak nagyon örülnék.előre is köszi.Dina Nyíregyháza

Hát igen,a Kopparberg az svéd,itt Írországban mindenütt van. Körte változatban is. (Ára, mint a söré.) És van ír változat is, a Bulmers, amit a legtöbb helyen csapolnak is. Én úgy tudom, svéd eredendően. De tényleg jó ötlet lenne Magyarországon gyártani, hiszen almánk, körténk van elég! k.

A Culinarisban van (nem olcsó) a Corában van (klásszik normandiainak kinéző, de valójában belga… ezeregyszázér egy pezsgősüvegnyi ez elég jónbak tűnik. Van vioszont egy La Galette nevű breton palacsintázó a Szondi utcában, na az komoly, oda amúgy is érdemnes elmenni. és cidre-t is lehet kapni, igaz, nem olcsón…

Igen, ide a cidert, de azonnal! 🙂
Culinarisban lehet, hogy van már, Bogáti úr megígérte, hogy fognak rendelni.
A cider télen-nyáron isteni, korán sötétedős, esős-nyúlós novemberi délutánokon menedéket keresni a pubban egy-két pint frissen csapolt cider társaságában, hát igen…

ez a kopparberg, amit találtál, nagyon finom, hoztam haza jópár dobozzal finnországból, de sajnos elfogyott már összes 🙁
viszont örömmel látom,h itthon is van, megyek is érte!
próbáljátok ki

Igen, arra a borra gondoltam. Én se kótoltam, de gondolom, remek lehet 🙂
Most olvasom, hogy a svédek is nagy cider gyártók. Találtam is egy csomó How to make cider oldalt, de sajnos szerintem pezsgő élesztőt nem lehet itthon beszerezni. Kiváncsi lennék, milyen egy házi cider. De inkább megveszem a boltit. (venném)

Májgyilkos almabor: az a kupakos, literes, alkesz dolog? még soha nem kostoltam. Mostmár meg kell kostolnaom ezt a cidert, eddig ilyet se ittam, de nagyon rajongtok érte. Amit itt fentebb ajánálsz, az svéd. Ott is terem alam? Komolyan, nem gondoltam volna.

Azt hittem csak én szeretem a Kárpátmedencében. Akárkinek meséltem róla, azt mondta, hogy fúj, almabor?!
De ez jó hasonlat, nem bor hanem pezsgő, és nem édes, hanem savanykás. A legjobb! Követeljük, hogy gyártsák itthon is. Írjanak ki népszavazást, legyen-e kötelező a cider gyártás Magyarországon? 😀
Lehet, hogy erre elmennéek az emberek.

Vélemény, hozzászólás?