Kategóriák
Egyéb kategória

Mézes süti az ünnepre

A mézes, édes, illatos sütemény kötelező fogása a Ros Hásánai étkezéseknek. Ilyenkor mindig örülünk neki, mert nagyon jó illat lengi be az egész lakást, egy pici tepsi süteménytől is, aztán mikor elfogy, egy évig eszünkbe se jut sütni belőle, annyira tömény. Szerintem reggelire a legjobb, egy pohár tejjel, de alma mellé is finom, a lényeg, hogy valami enyhítsen a töménységén. Ha mégis maradna belőle, akkor hagyni kell megszáradni, majd ledarálni, és nagyon finom morzsa alapja lehet egy túrótortának, vagy almás rétesbe is kiváló, az alma közé keverve.
Hozzávalók:
1,5 bögre simaliszt
1 bögre méz
1/3 bögre kristálycukor
2 tojás
1 tk reszelt gyömbér
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 ek fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt kardamom
1 tk szódabikarbóna
2 ek olaj
A hozzávalókat összekevertem, és sütőpapírral kibélelt tepsibe töltöttem. 180C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. (tűpróba!) Egy hétig eláll.
Sana Tova!
Eredetileg a JUDAPESTEN.

13 hozzászólás a(z) “Mézes süti az ünnepre” című bejegyzéshez

ez szenzációs. viszont az évente egyszer-rel nekem is vitatkoznom kell: pár hete ezt vittem egy buliba, azóta a barátaim kijelentették, hogy karácsonyig csak ezt hozhatom 😀 szóval minden héten sütök egy tepsivel, és még nem unom 😀

Hű, Eszter, ez nagyon tömény! Persze a receptet olvasva is gondoltam, de megkóstolva mellbevágó. Ami nem baj egyáltalán, még az egyébként nem édesszájú nagylányom is repetázott belőle.
Egyik gyerkőc citrus-allergiás, így a narancsot sajnos ki kellett hagynom belőle. Amikor kész lett, ketté vettem, és a felét, még melegen, forró narancssziruppal megöntözgettem, ezt a módszert csak ajánlani tudom! 🙂

Nem írtam el, valóban kardamom. Nem csak indiai kajákhoz használatos, hanem a mézeskalács fűszerkeverék egyik összetevője is. Ez a süti pedig ízre eléggé hajaz a mézeskalácsra, csak puha.

Vélemény, hozzászólás?