
Dédi gyakran főzött egy húsgombócos ételt, amit sokszor ettek a cipészműhelyben, ugyanis nagyon olcsó, és igen laktató. Már csak én neveztem el Cipészek gombócának, de valami nevet adni kellett neki. Íme:

50 dkg darált hús
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna
1 ek pirospaprika
Só, bors
Hozzávalók a szafthoz:
2 nagy hagyma felkockázva
2 paprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek pirospaprika
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 tk őrölt kömény
Előbb egy széles lábosban elkészítem a szaftot, majd kis gombócokat formázok bele a húsmasszából. Lefedem, és 20-25 perc alatt készre párolom.
Ha valaki úgy találná, hogy a gombóc meglehetősen hasonlít egy megfőtt fasírtra, a szaft pedig egy lecsós pörkölt szaftra, akkor elárulom, hogy ez nem véletlen. Magunk között csak főtt fasírtként emlegetjük, de az annyira bután hangzik!
9 hozzászólás a(z) “Cipészek húsgombóca” című bejegyzéshez
Köszönöm!
Nemis: Holnap vallok 🙂
gyönyörûek a fotók! gratula!
Tessen vallani :).
http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/07/04/Bunlajstrom/
Nem rossz ez a gombóc, ha eljő a bokroslajos, megkínálom vele 🙂 Márpedig eljő, itt ólálkodik már …
Igen, sajátok. Az a picike nő középen, a dédim.
főttfasírt – még alliterál is, szó elején, szó végén.
a képek, a képek, amiket felteszel! sajátok? annyira jók! (persze az újakat tudom, hogy sajátok:)
Igazi hónapvégi étel.
Az én nagymamám is főzött ilyen ételt, de nála a gombócban rizs is volt. Egyszer reprodukálni kéne…
Egyáltalán nem hangzik bután! 🙂