Szombat este egy jó kis sétán voltunk a Judapest szervezésében. Bejártuk Józsefváros zsidó nevezetességeit, csak a legfontosabbat hagyta ki a bemutatóból Darvas István rabbi, méghozzá a Nagyfuvaros utca 8. szám alatti házat, ahol nagyanyámék a negyvenes években éltek 🙂 Kaptunk egy jó kis írásos összefoglalót, amiben a sétán elhangzottak vázlatos leírása olvasható. Ebben szerepel, hogy akkoriban Salgó rabbi volt a Nagyfuvaros rabbija, aki elment a gyülekezet tagjaihoz, ha azok huzamosabb ideig nem jelentek meg a zsinagógában. Mostmár értem, miért emlékezett rá szeretettel nagyanyám még hatvan év távlatából is. (Másra persze nem tudott emlékezni, mert háború után nem volt hajlandó többet betenni a lábát egy zsinagógába sem) Dédapám cipész mesterként dolgozott, az ő műhelye is ebben az utcában volt, itt ismerte meg dédanyámat.
Dédi gyakran főzött egy húsgombócos ételt, amit sokszor ettek a cipészműhelyben, ugyanis nagyon olcsó, és igen laktató. Már csak én neveztem el Cipészek gombócának, de valami nevet adni kellett neki. Íme:
Hozzávalók a gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna
1 ek pirospaprika
Só, bors
Hozzávalók a szafthoz:
2 nagy hagyma felkockázva
2 paprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek pirospaprika
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 tk őrölt kömény
Előbb egy széles lábosban elkészítem a szaftot, majd kis gombócokat formázok bele a húsmasszából. Lefedem, és 20-25 perc alatt készre párolom.
Ha valaki úgy találná, hogy a gombóc meglehetősen hasonlít egy megfőtt fasírtra, a szaft pedig egy lecsós pörkölt szaftra, akkor elárulom, hogy ez nem véletlen. Magunk között csak főtt fasírtként emlegetjük, de az annyira bután hangzik!
Dédi gyakran főzött egy húsgombócos ételt, amit sokszor ettek a cipészműhelyben, ugyanis nagyon olcsó, és igen laktató. Már csak én neveztem el Cipészek gombócának, de valami nevet adni kellett neki. Íme:
Hozzávalók a gombóchoz:
50 dkg darált hús
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna
1 ek pirospaprika
Só, bors
Hozzávalók a szafthoz:
2 nagy hagyma felkockázva
2 paprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek pirospaprika
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 tk őrölt kömény
Előbb egy széles lábosban elkészítem a szaftot, majd kis gombócokat formázok bele a húsmasszából. Lefedem, és 20-25 perc alatt készre párolom.
Ha valaki úgy találná, hogy a gombóc meglehetősen hasonlít egy megfőtt fasírtra, a szaft pedig egy lecsós pörkölt szaftra, akkor elárulom, hogy ez nem véletlen. Magunk között csak főtt fasírtként emlegetjük, de az annyira bután hangzik!
9 hozzászólás a(z) “Cipészek húsgombóca” című bejegyzéshez
Köszönöm!
Nemis: Holnap vallok 🙂
gyönyörûek a fotók! gratula!
Tessen vallani :).
http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/07/04/Bunlajstrom/
Nem rossz ez a gombóc, ha eljő a bokroslajos, megkínálom vele 🙂 Márpedig eljő, itt ólálkodik már …
Igen, sajátok. Az a picike nő középen, a dédim.
főttfasírt – még alliterál is, szó elején, szó végén.
a képek, a képek, amiket felteszel! sajátok? annyira jók! (persze az újakat tudom, hogy sajátok:)
Igazi hónapvégi étel.
Az én nagymamám is főzött ilyen ételt, de nála a gombócban rizs is volt. Egyszer reprodukálni kéne…
Egyáltalán nem hangzik bután! 🙂