Kategóriák
Egyéb kategória

Csípős és ropogós

Madarakat hallok hajnalban csicseregni, és hétágra süt a nap. Ez annyira bíztató! Lesz itt tavasz, az már biztos! Most épp kezdünk belemenni abba a nem rövid időszakba a piacon, amikor egyre kevesebb ősszel szüretelt zöldség és gyümölcs kapható, de a tavasziak még nagyon-nagyon messze vannak. És a helyzet csak fokozódik.

Az alma és a körte kezd egyre drágább lenni, a mandarin egyre szárazabb, és milyen messze van a cseresznye még. Február végén annyira fogom ezt utálni, hogy az nem igaz!

Nincs más lehetőség, olajjal vagy zsírral kell vígasztalnunk magunkat, és sok kolbászt főzni a nyáron eltett lecsóba!

Télen gyakran foglalom imába az indiaiakat, amiért kitalálták a csicseriborsólisztben való sütést. Olyan ropogós, olyan más így minden, még a sima krumpli is. Hívhatjuk pakorának is, de maradhatunk a tócsninál ha az jobban tetszik, egyik sem igaz.

A pakorába tulajdonképpen bármilyen zöldség tehető, kedvencünk a krfiol a brokkoli és a csicseriborsó, de a póréhagyma vagy éppen a sárgarépa sem utolsó. Most sárgarépa volt itthon és egy csomó újhagyma, úgyhogy abból készítettem. Jó csípősen, fűszeresen, így el is tüntettünk egy hatlmas adagot a barátnőimmel egy film alatt.

csicseri.jpg

Hozzávalók:

8 szál közepes sárgarépa

1 csomó újhagyma

20 dkg csicseriborsó liszt

2 gerezd fokhagya

0,5 kk chilipor

2 kk őrölt koriander

2 kk őrölt római kömény

2 1/2 kk só

2-2,5 dl hideg víz

A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, az újhagymát a zöld szárárval együtt vékony karikákra vágtam. A csicserilisztet elkevertem a fűszerekkel, a vízzel és belereszeltem a fokhagymát is.

Belekeverem a zöldségeket a masszába, és forró olajban kis kanalanként megsütöm. Fontos, hogy az olaj valóban forró legyen, különben tojás nélkül könnyen szétesik.

Magában se rossz, de egy jó házi paradicsomszószba vagy tejfölbe mártogatva még sokkal finomabb. Mi körte chutheyt ettünk hozzá.

15 hozzászólás a(z) “Csípős és ropogós” című bejegyzéshez

Próbáld ki a szamószát is ! Nálunk megunhatatlan kedvenc. Még csak csicseriborsó liszt sem kell hozzá, ami azért nálunk még – valljuk be- az úri huncutságként beszerezhető dolgok közé tartozik. Én saját verzióban csinálom a tésztáját, 40 dkg sima lisztből, 30 dk natúr joghurtból (két kis pohár), só, meg egy fél tasak sütőpor. 10-12 felé van elosztva a kigyúrt, pihentetett tészta és azok kis körökre ki vannak lapítva. Az indiaiak ezt még félbevágják és tölcsérszerűen összetekerve töltik meg, én viszont így teszem bele a tölteléket a közepére és hajtom kettébe, mint valami Napóleon kalapot. Olajban sütöm ki. A széle roppanós, középen lágy a tészta. A töltelék lehet egy egyszerű fagyasztott zöldségkeverék is a boltból, amit kis curryvel megpárolok. A kész cucchoz fűszeres paradicsomcsatni dukál, de biztos jó tejföllel, kefírrel, joghurttal, vagy sima kechuppal.

@nadiposzata: Köszi, vékonyra javítottam, nem tudom mi akart lenni eredetileg, de cérnavékony=cékony, az szerintem nagyon jó! 🙂

@vegyesfehér: a fiam gluténérzékeny, ezért szeretjük a csicserilisztet, de amikor ő nincs itthon, akkor mindenféle gabona belefér.

@Phoebe Buffay: sajnos elképzelésem sincs, hogy mennyibe kerül, majd megnézem, de simán el tudom képzelni 🙁 elég régen van itthon egy kilós, most fogyott el. Mivel van gluténérzékeny a családban, muszáj ilyesmit is vennem.

@vegyesfehér: Lehet sütőpor nélkül is?

A múltkor megláttam, hogy tortillát árulnak, 6 db 900-ért. Röhögtem. Mert otthon ,ugyanaz, 20 perc munka és 50 Ft. Mi azt szoktunk, és nagyon nagy siker övezi mindig. Szoktunk pl. gyros-t is így. A vendégek nagyon bírják.

Nem akarlak elkeseríteni, de a tél még csak most kezdődik 🙁
Nálunk nincs glutén érzékeny, de egy barátunk MINDENRE érzékeny. Se liszt, se tejtermék, semmi hús. Így a napokban olyan jó zellerkrémlevest sikerítettem tojás, tej, liszt, cukor nélkül, hogy még. Csak a kertből felszedett maradék 75 dkg zeller, egy kis krumpli, egy télire eltett zöldalma és 3 szintén télire eltett körtéből valamint némi gyökér és sárgarépából állt. Megpirítottam egy fej hagymát libazsíron (az volt itthol). Beleraktam a vékony csíkokra vágott zellert valamint egy nagyobb gyökeret és egy pici sárgarépát (ezekből már nem sok van a pincében) – jól lepirítottam, majd bele az almát és a körtét hámozva, darabolva. Amikor már puhult, akkor vízzel feleresztettem és felfőztem. A végén botmixerrel símára kevertem.

Ilyen jót még én sem ettem 🙂

Vélemény, hozzászólás?