Kategóriák
Egyéb kategória

Csokoládétorta és élő liba

Hétvégén ünnepeltük édesapám hatvanadik születésnapját. Nagyon jól sikerült buli volt, sok-sok étellel, és két tortával a 22 vendég számára. A tortafelelős én voltam, úgyhogy szépen lassan meg is írom majd a torták receptjeit. Az este sztárja pedig egy ajándék liba lett. Apu gyakran emlegeti, hogy erdőbényei nagyanyám mennyire finom liba ételeket tudott készíteni. Nem hagyhatta ki a lehetőséget apu unokatestvére, és vett a monori piacon egy fiatal gúnárt. A liba piros masnival a nyakában, nagyon barátságosan érkezett, kicsit körbetotyogott, gágogott (ez nem a legmegfelelőbb szó, mert nem igazi gágogás volt ez, csak halk libabeszéd, aminek nem tudom a nevét). Utána összebarátkozott a 16 éves labradorunkkal, majd egész este a vendégeket kísérgette. Hihetetlen barátságos baromfi, úgyhogy anyu meg is kegyelmezett neki, Márton napig még egészen biztosan hízni fog. Egyenlőre két neve van, hol Mártonnak, hol Gedeonnak szólítjuk nagyon eredetien. Szerintem inkább Gedeon.
Lilaliba lálá.
A tortára visszatérve, felnőtt tortát sütöttem. Ez azt jelenti, hogy 25 dkg 75%-os kakaó tartalmú csokoládét tettem bele, és egy deci rumot, cukrot pedig alig. Elfogyott 🙂
Hozzávalók a tésztához:
1 bögre liszt (1 bögre=2,25 dl)
1 bögre tej
4 púpos ek holland kakaó por
1 bögre cukor
1 tojás
0,5 bögre olaj
1 sütőpor
Ez végül is egy egyszerű bögrés sütemény. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sütöttem meg, de előtte tűpróbával ellenőriztem.
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
25 dkg 75%-os kakaótartalmú csokoládé
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
2 ek cukor
2 dl tej
1 ek étkezési keményítő
2 ek vaj
5 dkg mazsola
1 dl fehér rum
A tejet felforraltam a tejszínnel, majd belekevertem a csokoládékockákat. Lehúztam a tűzről, és addig kevergettem, amíg elolvadt a csokoládé. Beletettem a tojások sárgáját is, és habverővel alaposan eldolgoztam. Pár csepp vízzel elkevertem a keményítőt, beleöntöttem a csokoládémasszába, és visszatoltam a tűzre. Mikor besűrűsödött még beletettem a vajat és a cukrot, majd elzártam a lángot.
Közben beáztattam a mazsolát a rumba, és miután a mazsola megszívta magát, a rummal együtt hozzákevertem a krémhez.
Kettévágtam a kihűlt tortát, és megtöltöttem a krém felével. A másik felét elosztottam a tetején és az oldalán.
Egy habfixálóval kemény habbá vertem 2 dl tejszín, amibe belekapartam fél rúd vanília közepét. A tejszínhabbal megkentem a torta tetejét és az oldalát is. Megszórtam száraz serpenyőben megpirított mandulával, majd jól behűtöttem.

17 hozzászólás a(z) “Csokoládétorta és élő liba” című bejegyzéshez

Eszter:

A gúnárok nem szelidek. Az a tojó. A gúnár sziszeg és csíp, persze csak addig, amíg nem foglalkozol vele komolyabban, mert akkor megfordul és gyáván elrohan. Jópofa állat egyébként…

Milyen jóképű liba! 😀

A férjem szereti nagyon a libákat, nekik is volt, sokat meg is szelídítettek, de eszembe nem jutott volna, hogy libát adjak szülinapi ajándékba! Jó ötlet, kösz!

A felnőtt csokitorta ugyancsak jól hangzik.

Édesapádnak pedig gratulálok és jó egészséget kívánok neki!

Vélemény, hozzászólás?