Kategóriák
Egyéb kategória

Egy gépi mosogatás 124 forintba kerül

 

Kell-e mosogatógép? Számomra egyértelmű, hogy kell.
 
Megéri-e a mosogatógép? Ha hét évig használod, és közben nem romlik el, akkor simán kitermeli saját magát.
 
Érdemes-e rákölteni, ha ilyen lassan hozza vissza az árát? Mindenképp.
Szabadidőt nyersz, ami a legdrágább manapság.
 
Hét év alatt pontosan 1207,5 órát, vagyis több, mint 53 teljes napot nyerek.
 
Ö T V E N H Á R O M   N A P   S Z A B A D S Á G ! Több, mint egy teljes hét évente!!!
 
A hét évet azért írtam, mert az előző mosogatógépünket a kisfiam megszületésekor vettünk, vagyis 7,5 éve. Eddig tökéletesen működött, nyáron vittük le Erdőbényére, de szerelőt kell majd hívni hozzá, ugyanis a felső spriccelőkarja nem csatlakozik rendesen. Eddig nem kellett javítani szerencsére, de nem tudom mennyibe kerül majd a szerelése, megéri-e egyáltalán, vagy elajándékozzuk olyannak aki vagy meg tudja szerelni, vagy érdemesnek találja költeni rá.
 
Én szinte minden nap főzök, a férjem és a gyerek is itthonról visz egész napra ételt magával, vagyis a műanyag dobozokat is el kell mosogatni, és rendszeresen jönnek vendégek, alkalmanként húszan is. A lényeg, hogy nincs olyan nap, amikor ne használnám a gépet, csak ha elutazunk, de úgy számolok, mintha minden nap menne.
 
 Az új mosogatógépünk is A+++-os energiaosztályú, ez nagyon fontos volt nekem. Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztása 1,06 kWh, a vízfogyasztása pedig 12 liter alkalmanként. Az ára 99.000 forint volt (Egy szépséghibás, a tetején megkarcolódott darabot sikerült levadásznunk harminc százalékkal olcsóbban, de nálunk ez nem látszik, mert a konyhapult takarja.)
 
A víz ára köbméterenként 243,71 forint, tehát egy gépi mosogatás, ami 12 litert használ, 2,92 forintba kerül. Ebben természetesen nincs benne az éves alapdíj, ami: 0 m3-nél nagyobb, de legfeljebb 7,5 m3 napi átlagfogyasztás mellett évente 14,880 Ft + 27% áfa.
A vízdíj a havi 7,5 m3-el számolva csak 5,44 Ft.
 
Az áram az Elmű díjkalkulátorával számolva:
Energia díj: 41 
Rendszerhasználati díj: 192 
VET 147. §-a alapján fizetendő pénzeszközök: 3 
Energia adó: 0
Nettó végfelhasználói díj: 236
ÁFA (27%): 63
Bruttó végfelhasználói díj: 299 forint/ mosogatás
 
De közben felhívták a figyelmem, hogy "Az áram kalkulátorba pedig a havi fogyasztást kell írni. Havi 200 KW esetén ez kb 50 Ft/KW. Ez már barátságosabb. :-)"
 
Mosogató tabletta: 22 forint/ mosogatás
 
Mosogatógép só (ezt használok még, öblítő folyadékot nem) 7 forint/mosogatás.
 
Tehát egy gépi mosogatás költsége: ca. 65 forint + mosogatógép amortizáció hét évre számolva, napi 39 forint.
 
Vagyis összesen 124 forintba kerül naponta a gépi mosogatás.
 
És most jön a megfizethetetlen rész kibontása 🙂
Ha ezt az összeget állítom szembe azzal az 53 nappal, amikor társasjátékozhatunk a gyerekkel, vagy csak egyszerűen sétálhatunk egyet, akkor azt kell mondjam, hogy ingyen van a mosogatógép.
A kézi mosogatással szándékosan nem hasonlítom össze, mert bár nem folyóvízzel mososgatok, amikor kézzel teszem, mégis folyóvízben öblitem el az edényeket. A vizet nálunk gázbojler melegíti, úgyhogy egészen biztosan kb. Annyival kerülne többe a mosogatásom (vagy aktuálisan a férjemé vagy a fiamé), mint amennyi a mosogatógép amortizációja.
Amin meglepődtem a számolás közben, hogy az áramdíj milyen aránytalanul nagy a vízdíjhoz képest.

 

Egy tök jó poszt a témában. Kézi vs. konyhai mosogatás.

168 hozzászólás a(z) “Egy gépi mosogatás 124 forintba kerül” című bejegyzéshez

Igen, ezt en is kiszamoltam regebben, mondjuk en a kezi mosogatassal hasonlitottam es en vajdlingban mosogatok kezzel, de azzal is a mosogatogep nyer magasan. Es sokkal tisztabban mosogat, gep nelkul az apro reseket maceras tisztitani.

En mostanaban azon gondolkodom, hogyan lehetne kivaltani az eros mosogatotablettat valami kornyezetbaratabbra, es olyanra, amiben nincs annyi vegyszer, mert ha minimalis is, de maradhat rajta az edenyeken oblites utan is. Ha valakinek van tippje, szoljon. a keves kezi mosogatasra, amit vegzek, mososzodat hasznalok, de az a gepbe onmagaban nem eleg.

Mosogatógép; RULLEZZZ,de… De azért mgép és mgép között óriási különbségek vannak és itt nem feltétlen az A betű mögötti + jelek sokaságára gondolok, hanem egy-egy gép minőségére, tudására, illetve a felhasznált tabletták közötti ordító különbségekre. Saját tapasztalataim szerint a noname,gagyi tabletták semmit nem érnek, foltos marad a pohár, a tányér,sőt még az evőeszközök is kajamaradékosak lehetnek. Öblítőt mindenképp használni szoktam, ugyanis szintén lezongorázhatatlan a különbség akkor, ha -főként alacsonyabb hőfokon használod a masinát- töltesz öblítőt is a tartójába. Egyébként, azt nem kell mindegyik mosogatás előtt, csak 4-5 alkalmanként. Szóval, mindenképp jó az mgép,de ha valaki venni szándékozik, akkor lehetőleg minőségi cuccokat (Bosch, AEG/Elektrolux) vegyen, mert lehet, hogy drágábbak, mint a főként olasz versenytársak, viszont annyival tartósabbak is. Persze, a “sózás” hiányát egyik jószág sem hálálja meg és idő előtt tönkre megy. Ha persze van házi víztisztító, akkor már tényleg garantált a hosszú távú, hibátlan működés. Amit még tapasztaltam, hogy semmiképp nem jó túlzsúfolni a gépet, pl az extrém zsíros kajás tányérokat jobb 1 hely kihagyással betenni és az evőeszközöket is jobb “fejjel felfelé” rakni, tehát úgy, hogy a nyele legyen a rácsos tartóban. Ez különösen a fanyelű késekre vonatkozik!

“A lényeg, hogy nincs olyan nap, amikor ne használnám a gépet, csak ha elutazunk, de úgy számolok, mintha minden nap menne.”
“Tehát egy gépi mosogatás költsége: ca. 382 forint + mosogatógép amortizáció hét évre számolva, napi 39 forint.
Vagyis összesen 124 forintba kerül naponta a gépi mosogatás.”

nem 421-et akartal irni? nekem valahogy a 382+39 inkabb annyi, mint 124. 🙂 (a tobbi szamot nem ellenoriztem.)
ettol fuggetlenul szerintem is megeri, artol fuggetlenul, a nyert ido miatt.

Víz és áramügyben picsogók, figyelem! Kézi mosogatásnál is van -és nyugodjatok meg, sokkal több- MELEGVÍZ költség, tehát a víz és csatdíjon kívül a víz felmelegítésének vagy gáz, vagy villanyáram költsége, mely ugye az mgép esetén lényegesen kevesebb,ennek egész pontosan érdemes utánanézni. Egy esetben lehet kisebb a villanyáram díja, ha ú.n. “éjszakai árammal” működtetett villany boálőrrel mosogatsz,de akkor is több vizet fogsz elhasználni, mint az mgép! Egyébként, a vidéki falvakban élők előnyben vannak ezen a téren is, hiszen ha van egy fullos fúrt kutad, melyből 40m mélyről szivattyúzod fel a 750-1100Wattos szivattyúval a vizet és nincs csatornád, akkor sem víz,sem csat díjad nincs. Bár ha van csatorna, akkor sem, hisz annak díját a vízóra által mutatott vízhasználat után számolják, ugyebár…

Akinek van pénze arra, hogy megvegye, annak mindenképpen jó befektetés. Nekünk is van, átlagban napi fél óra értelmetlen munkától szabadít meg, a szabadidőnk pedig megfizethetetlen, és kész. Nem is szoktam számolgatni, hogy mennyibe kerül az üzemeltetése, mert mindenképpen megéri. Az automata mosógép után a második legjobb találmány a világon. Mi lenne a mai emberekkel, ha kézzel kéne még a ruhákat is mosni?

a miénk nem bírt ki 3 évnél többet és a szerelő szerint mindegy mennyiért veszek újat, úgyis tönkremegy mind, a félmilliós Miele is és a 30 ezres SangJongLee is.

ja, nem KW, hanem kWh
a számítást nem befolyásolja ugyan, de fizikából buktatnak érte. 🙂

@KissGecihuszár:

Alaptapasztalat: mindegyik gép ugyanúgy működik belülről, azaz ha nem tennél bele semmiféle mosóanyagot, lényegében ugyanazt a mechanikai tisztitási elvet és eszközöket használja mindegyik gép. Ha jobban belenézel egy-egy mosogatógépbe, felfedezed, hogy gyanúsan ugyanolyan alkatrészek vannak egyikben és a másikban, talán még a kínai beszállító is ugyanaz. Szóval lényegében ugyanaz a gépbelső, amiben esetleg különbség lehet:
– tartósság
– kevésbbé hangos
– extrafunkciók, amiket amúgy nagyrészt nem használsz
– féltöltet funkció, ami jó is lenne, ha ketté tudnád vágni a tablettát is, de nem tudod, tehát fél funkcióra ugyanúgy teljes tablettát vagy kénytelen használni

Tehát ami számít: a vegyi anyag. No ebben teljesen egyetértek: olcsó húsnak híg a leve. Nem a reklám helye, de a Finish Quantumot nem lehet überelni. Lehet, hogy kurvadrága, de semmi sem mosogat olyan szépen. És ráadásul nem szarja szét az aluminiumot, nem úgy mint az olcsó tabletták.

A mosogatógép isten áldása, éppen ezért megéri a gondoskodást, rendszeresen ki kell tisztítani mosogatógép kitisztító löttyel. Nekem ami nagyon bejött, az az Auchenes tisztító, ár/értékben nagyon csúcs.

Ami kevésbé fontos: szagtalanító. Illetve hát fontos, de nem éri meg, pár nap alatt elszáll az illata a Finishnek is, itt tényleg a legolcsóbbat éri meg venni.

Elég modern háztartásom van, talán túl sok is a konyhai gépem, de mosogatógépem sohasem volt.

Volt olyan időszak, mikor egész álló nap emberekkel foglalkoztam, állandóan agyalni kellett valamin. Több dologgal is foglalkoztam egyszerre, általában szellemi munkával.

Persze a családommal is sok időt töltöttem, szóval mindig valamiféle interakcióban voltam.

Akármilyen hülyeségnek is hangzik, én sosem bántam, hogy kézzel mosogatok, néha ilyenkor támadtak a legjobb ötleteim, vagy legalább tudtam kicsit szellemileg lazítani.

@Pszt!: félig-meddig. de a makacs foltokat is praktikus előkezelni mosás előtt és bizonyára neked is van olyan ruhád/fehérneműd, amit inkább kézzel mosol, pedig valószínűleg van mosógéped.

Nyilván nem minden esetben váltja ki a mosogatást 100%ig, de nagy könnyebbség lehet: kevesebb pancsolás, tisztább konyha, több hely felszabadul, mert nem kell edényeket szárítani, valóban több időd is marad, és nagyon kényelmes. Főleg annak, aki gyűlöl mosogatni. 🙂

@Ica a fekete cica: A leghosszabb program talán 110 perces a miénken, abból is 20 perc a lecsöpögtetés és szárítás, 10 perc pedig a hidegvizes előáztatás, szóval nem megy sokat maximum áramfelvétellel. Egyébként is 10-15 liter vizet használ el egy mosogatáshoz a mosogatógép, ennél kicsit kevesebbet kell felmelegítenie.

Más: mindig azok mondják, hogy nincs szükségük mosogatógépre, akiknek még nem is volt soha, és sajnálják azt a 100 rugót rákölteni. Pedig egy olyan befektetés, ami tényleg megéri, ha csak nem olyan ember veszi, aki egész nap otthon herézik.

@Ica a fekete cica: nalunk egy 60 fokos program pontosan 30 perc (es minden csili vili utana), ebbol kb 5 perc alatt van max aram felvetel. ugyanakkor a fogyasztast atlagosan adjak meg a teljes program idore. vagyis megnezik, hogy a 30 perc alatt hany kW fogyott es azt valtjak at kW/h-ra. az a 6 ora nem tudom honna jon, de olyan szerintem horror meseben sincs.

Az energiaárak exponenciálisan növekedni fognak, + le merném fogadni hogy 2 v. 3 éven belül egy újabb mosogatógépet fogsz venni, mert nem éri meg javíttatni! Hiába vetted az outletből olcsón, kb. 3 évre oszd el az árát a növekvő energiaárakkal.
Nem éri meg.

azért van abban némi csúsztatás, hogy mennyi időt tud mosogatás helyett mással tölteni. a mosogatógépbe bele kell pakolni, előtte a nagyon koszosakat le kell tisztítani, kell bele tenni tablettát, öblítőt, franctudjamit.
amikor készen van, ki kell szedni, meg kell nézni nem maradt-e koszos (Mert igen, néha marad), el kell pakolni. szóval az a netto idő közelsem annyi, amennyinek elsőre tűnik.
kivéve, ha van hozzá rabszolgád is, aki megcsinálja helyetted.

Én itthon dolgozok, viszont mindennél jobban gyűlölök mosogatni, nem is vagyok rá hajlandó.
Asszony reggel megy, este jön, nem fog kétnaponta egy órát elbacni a pihenéséből a kézi mosogatással.

A motyogatógépet én is megpakolom napközben, bedobom a tablettát, és elketyeg az magában. Ha nem felejtem el, akkor ki is pakolok belőle…
Háztartási munkamegosztás. Nő, férfi és gép között 🙂

@Fuszeres Eszter: @Szabina77:
nekem Bosch volt, 3 év után kilyukadt a sótartálya és a szerelő azt mondta, befoldozni nem lehet, csak komplett egység csere 40000 forintért
akkor inkább hozzátettem még nemtommennyit és vettem ikeásat, pont azért, mert 5 év garancia volt rá.
Azért mert nektek nem romlott el, nem jelenti azt, hogy senki másnak sem.
A szerelő minden esetre azt mondta nekem, amit már fentebb írtam is.
Hajlamos vagyok hinni neki, mert több mosogatógépet látott már mint én.

Egy-ket dolgot tennek ehhez hozza (a szamokrol nem tudok semmit, mert itt a viz atalanyban van, javitani gepet meg nem erdemes)

Szoval:
1. Ha nagy a csalad, sok a tanyer, akkor nyilvan megeri. Ket emberre a mosogatas kb 5 perc, mig a gep szuttyog vele egy orat.
2. Ha raszaradt a cucc a tanyerra/villara, akkor bizony az sokszor utomosogatast igenyel avagy elomosogatast/aztatast, amitol felmegy egybol a pumpa 🙂
3. Labast/fazekat meg az eletben nem lattam tisztan kijonni mosogatogepbol (nem maggi levest foztem benne, hanem mondjuk fustolthust majd lencset)

@Pszt!:
Az odaégett serpenyőt, lekozmált zománcos lábost gond nélkül mosogatja, ha jól van berakva az edény. Elég hamar kitapasztalható, hogy hogyan kell. A műanyagokkal – legalábbis nálunk – inkább akad gondja. Ott néha nem oldja le a rászáradt ételmaradékot elég jól.

A tabletta helyett mi mosogatópor+öblítő kombinációt használunk. Elvileg környezetbarátabb, és jobban tisztít, öblít. A DM saját márkás bio/környezetbarát tabletta nem vált be. Az edények harmada maszatos maradt, a poharak foltosak, a kések rozsdásak lettek tőle.

Aki a gépi mosogatás ellen kampányol, annak valamiért nem jön be/nem telik rá. 🙂

Nem az olcsósága miatt használja az emberek többsége, ahogy az autót sem.

BTW: a “gázbolyler” az vagy pontos “j”, vagy “i”-vel írandó.

A mosogatógép elsősorban időt takarít meg, a pénzbeli megtakarítás sztem elhanyagolható, és nagyon relatív, sok tényező függvénye. . Bárhogy is számoljuk. Meg őszintén, mondjuk évi 10000 (havi 900) Ft megtakarítás az lényegében észrevehetetlen a pénztárcánkon. Persze, ha sok kicsi, sokra megy alapon csináljuk akkor lehet benne ráció A másik előnye, hogy a poharakat, üvegedényeket kézzel képtelenség olyan cseppmentesen és csillogóan elmosni, mint a géppel. Mi egész nap, olykor 2 nap folyamatosan pakoljuk a gépet minden evés után, aztán ha teli van akkor hajrá. A nagy retek edényeket érdemes előáztatni, de ez függ az anyagtól is. Pl a jénai tálat, centi vastag odasült rétegtől is szépen lemossa. Fontos a só, és az öblítő is, a tablettában pedig a jó minőség. Nagyon fontos a praktikus bepakolás, a koszos részek a forgólapátok felé nézzenek. Egyébként a minőségibb (Calgonit, Finish ) tablettáknál érdemes a giga/ gazdaságos packokat megvenni (100-120 db), főleg ha akciós, mert így többször tapasztaltam, hogy darabra olcsóbb, mint a noname, sajátmárkás termékek, amik ráadásul minőségben is elmaradnak. Sóban, öblítőben jó a legolcsóbb is.Tehát nem a teljes árat, hanem a db árat célszerű nézni, néha meglepődik az ember.

SECIvel egyetértek.
Két emberre valóban értelmetlen. Bepakolás, elindítás, kipakolás. Ennyi idő alatt elmosom azt a pár cuccot.
Amúgy én is számolgattam ilyet és se gazdaságilag, se időspórolásból nem éri meg, mert soha nem hozza vissza az árát.
Rendszeres 4-5 főnél, folyamatos vendégekkel más a helyzet, de ez nálunk nem áll fenn.

@biododírium: ezt a kipakolás-bepakolást csak azért vétózom meg, mert a csepegtetőről is el kell pakolni, miután megszáradt az edény, és mi nem a mosogatóban gyűjtjük az edényt, hanem minden rögtön megy a gépbe.
A viiszahozza az árát, azt csak úgy leírtam, végülis a mosógép vagy a poszívó se hozza vissza az árárt, mégis megkönnyíti az életünket.

@Phoebe Buffay: Én nem igazán tudok megnyugodni. 🙂 Az egész cikknek az lenne a lényege, hogy adatokkal operál, érvel a mosogatógép naccerűsége mellett. És pont a számok, az adatok, a tények nem stimmelnek! És a posztoló nem foglalkozik azzal, hogy már vagy húsz kommentelő tette ezt szóvá. Szóval nem tudok megnyugodni… 🙂 Mert hogyan higgyek neki, amikor képtelen leírni és összeadni 4-5 számot???

@Fan….: Na, pont azért írtam, mert a szegedi az egyik legolcsóbb. A nálatok lévő azért már szubhorror kategória!!!
@Transylvanianmixedgrill: Sajnos, azért igenis vannak különbségek a Német (NSZK) AEG és az Olasz Whirlpool, Candy duó között, legalább úgy, mint a Német és az Olasz kocsik közt. Én, ezt mint villanyász mondom, hiszen már láttam mosogatógépet belülről, mármint kihámozva a burkolatából és mit mindjak, ég és föld a különbség a felhasznált anyagok minősége és kidolgozottsága tekintetében. Hiába ugyanaz az elv,sőt sok esetben pl a motor, szivattyú is, de “ván ott válámi”, amely miatt mégsem.
@pneumónia: Ki mondta, hogy 3 évente kll új gép? Jézusmária, micsoda nettó csúsztatás!!! Ha valaki hajlandó -mondjuk -a márkabolt.hu-n kellő alázattal szétnézni és venni -mellesleg igen kellemes áron- pl egy AEG/elektroluxot, melyre azért ú.n. vigyáz is, tehát nagyjából betartja a használati útmutatót és nem üti, vágja, akkor ez a gép akár 10-12 évet is elmegy minden szerelői “nagy vizit” nélkül, ez tutifix. Főként, ha még fúrt kútvízzel és esetleg házi vízszűrő/aktívszenes tisztítón keresztül menő vízzel használod és nem hagyod a tányérokon a bőrkét, csont, halszálka maradványt, egyéb túrnyát… Ezt pedig a csatornadíj miatt picsogóknak üzenem, hogy fúrt kút esetén tényleg nincs csat díj, hisz akkor ugye nem használsz vezetékes vizet, melynek órája akkor ugyebár nem mér,tehát nincs mi alapján kiszámolni a csatornába folyt víz mennyiségét, logisch???

@biododírium:

Cáfolom.
Mi ketten vagyunk, és megéri. Természetesen akkor kapcsoljuk be mikor megtelik, és mivel 4-6 főre van minden evőeszközből, pohárból, igy nem fogyunk ki.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a mosogatógépben lehet gyűjteni a szennyes edényeket, nem száll rá mindenféle muslica, nem büdösödik a konyhában, és nincs szem előtt.
Én is azt vallom, hogy az fikázza, akinek nem volt még.

No még egyet, nem állom meg, hogy ne kekeckedjek… :-)))

Akik itt nagyon mosogatógépellenesek, azok otthon teknőben mosnak? 😀

Miért van létjogosultsága (abszolút elfogadottan) a mosógépnek, és miért luxus, ill. fik.znivaló a mosogatógép?

Költői kérdés volt. 🙂

@tutálibermáliber: Mit értesz azon, hogy erős? Konkrétan van benne tenzid (szappan) zsíroldásra, van benne valamennyi foszfát (vízlágyítás), meg gondolom szóda is. Ezek mind vízoldékony anyagok, az öblítési fázisban maradék nélkül távoznak. Nagy kárt nem tesznek benned amúgy sem 🙂

Szerintem felesleges számolgatni hogy visszahozza-e az árát vagy nem, vagy hogy mennyi a napi költsége.
Nekem az, hogy egy bulis este után nem kell a mosogatólében áznom, vagy egy főzés után (tökmindegy hogy egy személyre vagy tízre, mert egy személyéhez is kell a fazék meg a kistálak, stb.) nem sopánkodom azon, hogy 10 perc alatt megesszük és utána fél óráig lehet mosogatni – megfizethetetlen.
A mi gépünk 60ezer Ft körüli volt. Semmi extra, van rajta három program, energiatakarékos üzemmód, ennyi. A célnak tökéletesen megfelel. Ha egy fillért nem hozna be, az sem érdekel.

Persze aki szeret kézzel mosogatni, szíve joga. 🙂

@EÖ: most 10 év garival adják a Boscht/Siemens-et

Nekem a Bosch már 12 éve megy. Most Teka van, nem mos olyan szépen, mint a Bosch.
Tabletta helyett meg jó a Somat gél/por, harmadannyival is kristálytiszta lesz minden.

@Fuszeres Eszter: Eszter, nem szamolok utana, de en szinte egeszen biztos vagyok benne, hogy nagysagrendileg elszamoltad a villanyaram arat!

a te szamitasod szerint csak a napi mosogatas havi szinten tizezres villanyszamlat eredmenyezne.

mi egy 200nm+ lakasaban, napi mosogatogep hasznalattal, napi 1-2-3 mosassal, sok micro hasznalattal, 2 hutovel, porszivozassal, tv, szamitogep, rengeteg villany stb nem fizetunk 20ezernel tobb villanyszamlat. (legalabbis igy emlekszem, nem szoktam nezni)

szoval egy mosogatas _kizart_ hogy annyiba keruljon amit irtal. a mosogep szerintem tobbet fogyaszt. a micro-rol nem is beszelve.

Nekem 25 éve van egy Siemens mosogatógépem. Kétszer látta szerelő, egyszer (még az elején) hülye voltam és nem tudtam, hogy a szűrőjét rendszeresen tisztítani kell, ezt ő megtette, másodszorra pedig egy citrommag dugította el. Mindkét szerelő azt mondta, hogy ha el akarom adni, akkor ők megveszik, mert ez még nem digitális, ezen semmi nem fog elromlani. Igaz, ez még biztos nem A+ osztályú, de amíg megy, biztos nem fogom lecserélni.

@Fuszeres Eszter: ok, akkor itt a hiba. a rendszerhasznalati dij nem linearis. ha beirsz egy havi 600kWh fogyasztast (nagy csalad) akkor az energia dij 13eFt, a rendszerhasznalati dij kb 10ezer Ft.

ha a mosogatogeped napi 2 orat hasznalod 1kWh fogyasztassal az havi 60kWh, vagyis a fentiekbol leosztva az energia igeny 13.000/10/30 azaz kb 43 Ft/hasznalat (ezt jol irtad!) viszont a rendszerhasznalati dij csak 10/10/30 azaz kb 33Ft / hasznalat lesz !

igy mar sokkal baratsagosabb az osszeg, amit irtal az nyilvanvaloan aranytalanul sok volt.

Nálam a mosogatási idő megtakarításánál is fontosabb: nincs tele a konyha (mosogatómedence) min. fél napig ételmaradékos edényekkel és tányérokkal, evőeszközzel (gusztustalan), kézi mosogatáskor összefröcskölöd/összecsöpögteted a konyhát, utána fel kell törölni, gőz van a folyó meleg víztől, étkezés után vagy nekiugrik az ember mosogatni (pihikélés hiányzik), vagy 2-3 óra múlva kimegy az ember a konyhába, és hátrahőköl a mennyezetik érő mosogatnivaló halmaztól. Ha vendégek jönnek, folyamatosan szedem le a szervizt és teszem be a gépbe, kávézás alatt elindítom, és mikorra mennek el: már kész is a mosogatás, minden leszáradva, üvegpoharak ragyognak!

Micsoda vakvágány!
Akár igazad is lehetne, de:
Van ugye mosogatógépünk, automata mosógépünk, mikrosütőnk, villany vagy gáztűzhelyünk, páraelszívónk, gőzvasalónk, kenyérpirítónk, szendvicssütőnk, konyhai robotgépünk -és még ki tudja mi minden, amivel “időt takarítunk meg”. De ha valóban csak 7 évente megy tönkre mindez, akkor is a “megtakarított” időnk valójában még arra sem elég, hogy annyi pénzt keressünk amiből pótoljuk a tönkrement eszközeinket.

@Szumi: de nem a megtakarított időnkben keresünk pénzt, hanem a munkaidőnkben. Természetesen a mosogatógéppel csak a kézi mosogatással szemben takarítunk meg időt, és nagyanyám biztosan tudna arról is mesélni milyen volt kézzel mosni 60 éve, és ezzel mennyi időt takarít most meg amit mind tévézéssel tölthet.
Én azzal már semmit nem takaírtk meg anyámhoz képest, mert ő is automata mosógéppel mosott.

Tipp: a mosogatógépbe a MELEG vizet célszerű bekötni, így ha azt gázzal, fűtési kör hőcserélőjével vagy napkollektorral állítod elő kevesebbet vagy egyáltalán nem kell rámelegítenie.

A víz is nem csak kútvízből származhat, de akár illegálisan a locsolási vízmérővel szerelt kerticsapról is (így sem lesz csatornadíj)

@Pszt!:

Ha jól van betéve, az odaégett serpenyőt nagyon jól mosogatja. Néha marad egy- két ujjnyi folt a szélén, ami kb. egy dörzsöléssel lejön utána. És a nagytepsit is, az enyémbe befér.

És mivel már mások is írtak márkanevet, szerintem mosogatógépből csak Miele. A lehető legegyszerűbb. Oké, hogy az is 200 ezer körül van, de nagyon jó. Nekünk 2007 óta megy egyetlen gond nélkül. A rokoni körben tudok húsz év körüli gépről is, aminek semmi gondja.

@Szumi: Ne haragudj, de akkor te elég rosszul keresel. Szabadúszó fordító vagyok, és jelentem, megkeresem ezeknek a gépeknek az árát. Vagy mosogatás helyett pihenésképpen itt lógok veletek, de nekem ez jobb pihenés, mint a kézi mosogatás.

@tutálibermáliber: szerelő mondta, ne használjak tablettát. Drága, fölösleges. Lehet kapni ugyanúgy Finish mosogatószert por formában. Kb 2000HUF és életed végéig elég. KB másfél mokkáskanál elég egy mosogatáshoz+az öblítő. Igaz nem környezetbarát, de jóval kisebb mennyiségű méreg jut a csatornába.

Legalább kiderült, hogy a fordítók milyen jól keresnek 🙂

Egyébként a TV is pénzbe kerül.
Nagyanyám üstben melegített vizet hetente egyszer – és aznap mosás volt a műsor. Kézzel mosogattunk, nem volt mikrosütőnk. sem központi fűtésünk. Viszont többet voltunk együtt, többet beszélgettünk és többet foglalkoztunk egymással.
Mosogatógépünk van. De bizony nem éri meg bekapcsolni naponta – mivel nem termelünk annyi mosogatnivalót. Ha meg csak pakolgatjuk bele, gyűjtjük, akkor olyannyira rászárad, hogy nem képes elmosogatni. Ha pedig eltöröljük/öblítjük, mielőtt beletennénk, akkor már inkább el is mossuk a cuccot.
Ha vendégek voltak, vagy ilyesmi, akkor jól jön.

@khmm…:
Atól függ, mennyi az egy “idő”. És annak mekkora töredéke alatt keresed. Arcoskodni én is tudok. De ha pl. vesszük az egy “idő”-t egy órának, annak a töredékét jóindulatúan a felének, akkor te ezek szerint 30 perc alatt keresel mondjuk 120.000.- Ft-ot. Vagyis óránként 240.000.- Ft-ot. Naponta tehát 1.920.000.- forintot. Az heti uszkve tízmillió. Ez esetben megsüvegellek és elismerem, hogy neked még egy saját Learjet is időt takarít meg.

Egy kis kitérő a C/B analysistől….

Valami rossz öblítő/só beállítás miatt egy sorozat poharam szivárványos-opálos lett, és nem tudom “leszedni” ezt a réteget róluk.

Van valakinek jó tippje…?

Elvileg mosogatógépálló poharak, cseh gyártmány, vékonyfalú.

@Szumi: azért ez masszív terelés…. Kár így hitelteleníteni magadat.

A posztban szereplő 7 éves életciklusra írtad, hogy ennyi idő alatt nem termeli ki az árát, ill. nem keresel – pluszban – ennyit a napi kb. félórás mosogatást alapul véve.

Ha könnyű szövegem van, egy óra alatt simán fordítok 2-3 oldalt. Ez akár 10e ft is lehet (de van olyan munkám, amivel sokkal többet is keresek). Tehát egy félórás mosogatás helyett kerestem 5e ft-ot. Azaz: egy 100e ft-os mosogatógép árát 20 mosogatásnyi idő alatt lazán megkeresem.

@khmm…: mondjuk itt azért az is kérdés, hogy éppen a fordítás, vagy a tévézés helyett mosogatnál.

Én pl nem biztos, hogy 10 óra alatt megkeresem a mosogatógép árát, de rühellek mosogatni még úgy is, hogy naponta kb 2 pohár-2 tányér a mosogatandóm. De legalább beszórja az ember oda, nem kell a mosatlant se nézni se elmosni, aztán amikor tele van, akkor bekapcs.

@Erin Brockovich:

Dettó Siemens gépem van 12 éves. Sztintén nem digitális, de már A+ energiaosztályú. Minden programot tud, amit a mai gépek. Soha nem kellett javítatnunk. A családban van még electrolux (nagyon szar, nem mosogat rendesen), illetve Aeg (közepesnek mondanám). Az én gépem mindent elmos, gyönyörűek a poharak edények, serpenyők, fazekak. Csak azt nem tudom, mihez fogok kezdeni, ha egyszer mégis megadja magát.

@KissGecihuszár:

Amit én működési elv alatt értek az az, hogy nem láttam még mosogatógépet, ami ne azon az elven működött volna, hogy alul felül-egy-egy kosár, mindegyik alatt egy egy locsoló, ami megy körbe, az ajtó lefelé nyílik, belül van egy műanyag dobozka, amibe be kell rakni a tablettát, bele kell önteni a mosószert, öblítőt, lenn vannak a szűrők, meg a sótartály. Mind ugyanez az elv. Mondom, amiben lehet különbség, hogy más anyagból van, más az elektromos vezérlés, drágább a szivattyú, de a csúcsszupi AEGben is ugyenez a felállás, ott sem mondjuk UV fénnyel mosogatnak, netán lefújják a koszt egy erős kompresszorral.

@Tenoce:

Hülyeségeket beszélsz.

Például, Calgonit Powerball biztonsági adatlapról az összetétel:

sz100.hu/index.php?option=com_rokdownloads&view=file&Itemid=72&id=5743:calgonit-finish-powerball-quantum-multifunkcionalis-gepi-mosogatoszer-tabletta-2008-07-04-reckitt-benckiser-kft

3. Összetétel:
Ismert összetevők/veszélyes anyagok:

Összetevő CAS-szám EINECS-szám Osztályozás % termékben
Nátrium-tripolifoszfát 7758-29-4 231-838-7 nincs adat >30 %
Nátrium-karbonát-peroxihidrát 15630-89-4 239-707-6 O, Xn; R8, R22,R41 5-15%
Zsíralkohol-alkoxilát 68937-66-6 nincs adat nincs adat <5 %
Nátrium-karbonát 497-19-8 207-838-8 Xi; R36 <5 %
Tetranátrium-(1-hidroxi-etilidén) 3794-83-0 223-267-7 Xi; R36/38 <5 %
bisfoszfonát
Proteáz 9014-01-1 232-752-2 Xn; R37/38,R41, R42 <1%
Amiláz 9000-90-2 232-565-6 Xn; R42 <0,1%

Egyéb összetevők <5% TAED, polikarboxilát, színezék, illatanyag.

A válasz teljesen egyértelmű: sokkal jobban megéri a gépi mosogatás, nem csak anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is. Azért azt megnézném, hogy ki tudna 12 liter vízzel normálisan elmosogatni egy mosogatógépnyi edényt! Pláne akkor, ha nem szeret a trutymóba nyúlkálni és folyóvízzel teszi mindezt.

Persze kell hozzá elegendő edény (a rotáció miatt) és megfelelő minőségű tisztító- és öblítőszer!

Mi ketten vagyunk, de simán megtelik naponta, kétnaponta. Ha egyedül vagyok itthon, akkor is heti 1-2 összejön.

Azt viszont nem értem még mindig, hogy minek öblíti el az, aki elöblíti… Neki tényleg fölösleges a mosogatógép. ;-D
Az ételmaradékot belekotrom a szemétbe, ha lenne moslékevő állatunk, akkor meg oda menne. De vizet is pazarolni rá. :-ooo

@belekotty: Nem tiltott, pl a calgonban is az van. valójában addig volt gáz a foszfát, amig nem voltak biológiai szennyvíztisztítók, és a szennyvíz eutrofizációt okozott az élővizekben. Ez már Mo-on sincs igy.

Amúgy a foszfátokat előszeretettel alkalmazzák élelmiszeripari adalékként is a husiparban. A coca-cola egyik fő összetevője a foszforsav. Pont ettől egészséges, ha megiszol belőle <3 dl-t egy hatalmas hamburger után, ugyanis lecsokkenti emésztési időt. Szal jó dolog az a foszfát, csak mértékkel. Mindenesetre ami a mosogatógép után marad az edényeken tuti nem tesz kárt senkiben 🙂

szerintem is kétségtelenül a Miele a legjobb (mint minden háztartási gépben). nekünk NEFF van, 12 terítékes, 21-154 perc közti programok vannak benne. megvagyunk elégedve vele. jó tablettákkal nagyon szépen mosogat, és ha véletlenül valamit nem mosogat el tökéletesen akkor megfordítom és bent hagyom még egy ciklusra, úgy gondolom, hogy azért maradnak foltok mert rosszul pakoltam meg a gépet. soha nem öblítem le előtte az edényeket, max egy kéztörlővel kitörlöm a centi vastag zsírt, hogy ne kerüljön a lefolyóba, mert még eldugaszolja.
nem érdekel, hogy mennyiért mosogat, hogy ez vajon anyagilag megéri-e. egyszerűen időt takarít meg nekem, energiát és a kezemen sem megy tönkre a bőr a sok mosogatószertől. az evőeszközöket, különösen a villákat úgy mosogatja el, hogy kézzel soha nem sikerülne, vagy egész nap sikálhatnád. a poharak gyönyörű csillogóak, egy vízkőfolt sincs rajtuk.
soha nem volt büdös egy edény sem mosogatás után, de lehet venni bele extra illatosítót is, nekünk is van, most citrom illatú minden edény a házban :D.
és ami a legfontosabb, hogy nem látok egy koszos vagy száradó edényt sem a házban. ha vendégek jönnek, jó sokan, akkor nem kell félrevonuljon valaki mosogatni, hanem a gép szépen két evés közt elmosogat.
szóval szerintem jó találmány, csak az ócsárolja aki még soha nem próbálta. az kétségtelen, hogy jó márkát kell venni, oda kell figyelni a tablettára meg minden más kellékre ha azt akarjuk, hogy hosszú életű legyen

Soha nem számolgattam, hogy megéri-e a mosogatógép az árát, de biztos, hogy nekünk megérte!
Első líbiai munkámból hazatérve, 1990-ben vásároltuk az akkori Quelle áruházban a Hegyalja úton, az azóta is működő Privileg mosogatógépünket. Kiszolgálta a két gimnazista lányommal akkor 4 fős családunkat, azután már csak ketten a felségemmel kétszer költöztünk vele, és most egy vidéki családiházban szolgál minket. Szerelő eddig kétszer látta, másodszor már itt a faluban, ahol is a bekapcsolójának letörött rögzítőfülét kellett innovativan pótolnunk közösen a szerelővel. (A két csavart és az ötletet én adtam hozzá :-)) )
A villanyfogyasztására nem emlékszem (biztosan nem AAA+++ ! )de a vizet a saját iható vizű kutamból kapja, ahonnan a WC öblítés is működik. Mivel mérem a kútból kitermelt fogyasztást, ezért tudom, hogy télen, amikor kerti vízfogyasztás nincs, havi átlagban 4 – 5 m3 vizet fogyasztunk a kútról. Ennek árát fillérekre becsülöm, ami csak a kútszivattyú üzemelési költségét jelenti.
Nekünk nagyon megéri.

@Dövan: Értelmező olvasás, ha kérhetném…. 🙂

Azt írtam, hogy 20 mosogatásnyi idő alatt ….
Nem pedig azt, hogy mosogatás helyett.

🙂

És hogy az újabb félreértések elébe menjek: NEM, nem akkor fordítok, mikor éppen mosogatni kellene. :-DDD

Tovább lehet csökkenteni a költségeket a mosogatószereken is.
A kb. 500 forintért kapható mosogatógép só nem más, mint nátrium klorid, azaz konyhasó, csak kicsit nagyobb szemű kristályokban. (aki nem hiszi, nézze meg a dobozon, jó apró betűkkel rajta lesz). Nos, mivel a konyhasó apróbb szemű, talán hamarabb oldódik fel, de még így is messze nem kerül annyiba.
A mosogatószer kiváltható: 3 ek. perkarbonát, 10 ek. mosószóda, 3 ek. szódabikarbóna összekeverésével (ez az adag jó pár mosásra elég)
Öblítőszer: 0,5 flakonba 2,5 dl 20% ecet, 3 evőkanál 70% alkohol felhigítva 0,5 literre. (ennél ne legyen sűrűbb, mert károsíthatja a gumialkatrészeket)
Ha fátyolos marad az edény, picit több ecet kell, minden mosogatógép más.
Az árak: 1 l ecet kb. 150 Ft, 1kg mosószóda kb. 350 Ft, 1 kb. perkarbonát 900 Ft, 1kg só 40-100 Ft között, a patikai alkohol és a szódabikarbóna árát nem tudom, de az sem lehet sok. Nos, ezek a mennyiségek baromi sokáig elegendőek, többször kirpóbáltam már, teljesen jól működik.
Akit bővebben érdekel ez, és más tisztítás, nagyon ajánlom ezt a könyvet: http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=99546&type=22&_v=Haztartasunk_kemiaja

Az első mosogatógépem whirlpool volt, 15 évvel ezelőtt vettem, 5 éve neki adtam a haveromnak azóta is tökéletesen működik. A mostani már energiatakarékos aeg és a legfőbb igényem a vásárlásnál az volt, hogy halk legyen.
Ezt a temérdek badarságot a kézi mosogatásról rossz olvasni, gondolom 70 fokos vízben tudnak mosogatni kézzel. Utóbbi 50 év konyhai találmányaiból a mosogatógép és a mikrohullámú sütő a leghasznosabb. Lavórban is lehet mosogatni és azt ki is lehet önteni az ablakon, így nincs csatornadíj 🙂

A mosogatógép jó dolog. Időt és energiát spórol, kényelmes. Az edényeket max akkor nem mossa el rendesen, ha rosszul pakolom be őket. Előtte egyáltalán nem szoktam átöblíteni, a gép megcsinál mindent. Tényleg csak jó tabi kell és odafigyelés hogy jól rakd be a cuccokat.

Két emberre is érdemes, ha nem csak körülnézni járunk a konyhába. Én is főzök minden nap, dobozban visszük anyósnak, munkahelyre, van mosatlan bőven, de azért ha nem telik meg, akkor csak kétnaponta mosogatok.
Az enyém már 15. életévébe lépett (1998-as Bosch), még ötfős családban kezdte az ipart, és rendületlenül mosogat. MAnapság már fazekat, tepsit, jénait is beleteszek, szerintem spórolok vele, főleg az 1000 körüli víz és csatornadíj miatt. Majd ha megadja magát, veszek egy energiatakarékosabbat.
Az egyik legnagyobb találmány a háziasszonyok segítésére, áldom azt a rokont, aki annak idején rábeszélt.

Én egy barlangban is ellennék, ha van mosogatógép…
Az a 100e Ft (4-5 évente) egy nem minimálbérből élő többfős családban szvsz simán megéri a kényelemért.

Hogy behozza-e az árát? A családi autó behozza? A hifi, a tv, számítógép behozza? A rendszeresen kicserélt ágy(matrac) behozza?

Kit érdekel! Azok vannak értem, nem én azokért!

A fejtegetéssel csak az az egy baj van, hogy az idő nem tehető malacperselybe – így a mosogatáson nyert tízpercek gyakorlatilag halottak … a nyereségnek feltüntetett kirándulás szempontjából.

@Szumi: Nem egy konyhai és egyéb eszközünk van, mely már jócskán elmúlt 7 éves. Való igaz, a gépek várható élettartama – az elektronikai megoldások finomodásával párhuzamosan, meg jó eséllyel némi szándékos tervezésnek köszönhetően – csökken. De azért nem kell mindent folyton cserélni.

@Goose-T: “Más: mindig azok mondják, hogy nincs szükségük mosogatógépre, akiknek még nem is volt soha, és sajnálják azt a 100 rugót rákölteni.”

Szerintem is.
A nagy mosogatógép-ellenességről mindig egy régi magyar film jut eszembe, melyben az automata mosógép ellen ágált hasonló módon egy nagymama.

@MosoMasa: Ha az ember majdnem minden nap főz – a munkahelyre ebédet -, illetve háromnál több főre főz, süt több fogást akár csak hétvégén, a kézi mosogatás nem tíz perc.
Ritkán számszerűsíthető az így nyert időmennyiség olyan értelemben, hogy mosogatás helyett pénzt keresnék (mert korántsem végzek minden nap különmunkát), de görnyedeztem már épp eleget családi ebédek után a mosogató fölött, nekem megér annyit a gép, hogy ehelyett, teszemazt, beszélgetek vagy olvasok egy bögre tea mellett.

Akik ketten vannak, azoknak is megérheti ha mondjuk két készletet használnak, hetente másfél hetente kell csak elindítani.
Az is teljesen érhető hogy sokan nem engedhetik meg maguknak ezt a beruházást, rengeteg ember használ még hagyományos mosógépet, vagy pl sütővel melegíti az ételt, ami sokkal egészségesebb mint a mikró.
A legnagyobb problémát ezeknél a gépeknél a tiszta ivóvíz elhasználásában látom, ha nem is szennyvízzel de valamilyen tisztított vízzel lehetne használni őket, hiszen úgyis fel kell használni emellett rengeteg mosószert.
Ez olyan pl. mint hogy miért használunk hűtőszekrényt télen… Vagy nyáron sokszor a semmibe nyitott ablak mellett megy a légkondi.
Ha valaki környezetet akar kímélni használjon egy kicsit kevesebb mosószert, félig üresen nem indítsa el ha nem szükséges stb.

@gergel: “A legnagyobb problémát ezeknél a gépeknél a tiszta ivóvíz elhasználásában látom, ha nem is szennyvízzel de valamilyen tisztított vízzel lehetne használni őket, hiszen úgyis fel kell használni emellett rengeteg mosószert.”

Ez a probléma fennáll a kézi mosogatásnál is.
Vannak, akik az összegyűjtött esővizet folyatják a mosógépbe (leülepedik a tároló aljára, aminek le kell), nem kizárt, hogy mosogatáshoz is felhasználható.

Én egyedül lakok, heti egyszer megy csak! 🙂 Biztos, hogy sokkal-sokkal több vizet elpocsolnék a kézi mosogatással, mert azzal nem várnám meg nyilván, hogy egy hétig gyűljön! 🙂
Az mosógép és a mosogatókép a két legjobb cucc a háztartásban, amit valaha feltaláltak!!!

nana, hogy kell, amienk legalabb 10 eves
es nana’ hogy elotte kezel is kell mosogatni, de sokkal kenyelmesebb es tisztabb igy is
mi csak ketten vagyunk es nem sokat fozunk, qrwara nem erdekel , hogy 10 vagy 20 ev a megterulese, mert kell
ha elromlik akkor javitjak, vagy veszunk ujat
mosogepet, szaritot, meg tv-t sem ugy veszek, hogy mennyi ido alatt terul meg
hetkoznapi hasznalati eszkoz
ennyi

@MosoMasa: Az idő nem tehető a malacperselybe, de a megtakarított 2000 forint az igen. Mi is volt a másik? A 10 percek halottak a kirándulás szempontjából? Nos a napi 10 perceket nem lehet összeadni, majd 1 hónap múlva egyben kivenni, mint valami bankbetétet, ez igaz. Viszont azalatt a 10 perc alatt (illetve a sokszor 10 percek alatt) a gyerekeimmel játszom.
Egyébként értem, hogy mit írsz.

Nekünk 6 éve van mosogatógépünk, 3 gyerekes család vagyunk. Szüleimnek is van, ők ketten vannak, tesómnál is van ők 3 vannak.
Egyikőnk sem bánta meg, már hamarabb kellett volna.
Ez olyan mint, amikor megvettük az automata mosógépet, és ég és föld a keverőtárcsás és az automata, na ilyen a mosogatógép is, egy álom.
Igaz energiába és pénzbe kerül, mi nem. A kézi mosogatáshoz is kell víz, energia a víz melegítéséhez, mosogatószer és sok-sok idő. A gépi mosogatás nálunk (12l)víz kell, ez egy mosogató medencényi víz. Ennyivel nem mosogatok el kézzel,és 65 fokos vízben sem.
Tegnap is ebéd után bepakoltam a mosogatógépbe, a kicsi drága dolgozott. Mi pedig, (remek idő volt kint), és sétáltunk egyet a férjemmel, vagy a családdal vagyunk és nem a konyhában toporgok még vagy egy órát, a nagy családi, vagy baráti összejövetelekről már nem is beszélve, akkor pedig a vendégekkel lehetek és nem kell még utána 2 órát pakolással tölteni.
Mennyibe kerül a használata? Én is számolgattam, nem olcsó, de próbálok akciósan mindent beszerezni hozzá és törekszem a jobb minőségű tisztító szerekre (25ft/ tabletta). Gyönyörűen elmosogatja a fazekat is, ügyelni kell a jó bepakolásra.

Az előzőekben olvastam és igazat adok nekik, a mosógép, a tévé, a mikró, a kézi mixerek (lehet fél óráig is felverni a piskótához a hozzávalókat, vagy géppel 5 perc alatt)minden elektromos háztartási gép nem olcsó,az autó, a telefon (régen az sem volt és nem tudjuk elképzelni az életet nélküle) de a mi segítségünket szolgálja.
Én az ismerőseim között inkább irigységet vettem ki a szavukból, ó nekik nem kell mosogatógép, de lehet, hogy anyagilag jobban megengedhetnék maguknak.
Szerintem ez mindenkinek a maga döntése és tartsuk tiszteletben, lehet a folyóban és a patakban mosni és mosogatni.

@SECI: No, pl az AEG-n az ú.n.”feketemosogatás -tehát a rothadó lábasok, serpenyők mosogatása- céljából van az Intensive Care c. gomb, mely élből 70C fokos vízzel -kicsi kezed fossá is égne,ha ilyen hőmérsékletű vízben kéne tapicskolnod- kb 1.5 órán át előmosogatja, lerobbantja, fő mosogatja, gőzöli,majd szépen áztatja a bödönöket! Igenis, vannak olyan qualitású gépek, melyekben minden olyan cucc elmosogatható, mely a konyhai használat során lett retkessé,csak tudni kell kezelni a gépet, pl erre a tudásra úgy lehet szert tenni, hogy az ember alaposan elolvassa a használati útmutatót, melyet okos emberek azért írtak, hogy az egyszeri felhasználó birtokában legyen a gépe összes képességének, illetve hogy rendeltetésszerűen tudja azt használni. Csak hát, Magyar abszurdisztánban nem szokás -tisztelet a kevéske kivételnek- elolvasni a sokszor vaskos irományt, mondván “na, nekem nehogymá osszák itten az észtetet…”

@biododírium:

mi is két főre használjuk, és sztem megéri… (az időt mindenképp)
Eleve a gépben gyűjtjük az edényeket, aztán ha megtelik, indulhat.
Ha csak kétnaponta, akkor úgy.
Ha dzsuvás cucc kerülne be, de még nincs tele, akkor van egy 15 perces öblítés.

@Szumi: udvozlunk a fogyasztoi tarsadalomban.

a kerdes az van-e egeszseges kompromisszum? aki varosban, lakasban lakik az nem tud elni futes es villanyaram nelkul. a mosogep peldaul nagyjabol megkerulhetetlennek tunik. (persze sok orszagban nincs mosogep a lakasban, hanem kozos mosogep van az alagsorban, szarito helyisegekkel. pl svedorszag, svajc …) noknek megkerulhetetlen a hajszarito, de azt hiszem pl. egy porszivoert is erdemes dolgozni.

hatareset a vasalo 🙂 es valoban a robotgep, szendvicssuto nelkul is egeszen biztosan van elet.

de ezek viszonylag kis tetelek szerintem. sokkal tobbe kerul az evente megvett uj iphone, meg szamitogepes kutyu, nem is szolva egy kozepkategorias autorol, ami az elso evben tobbet veszit az ertekebol mint az osszes otthoni konyhafelszerelesi targy.

Ketten vagyunk, remekül kihasználjuk a mosogatógépet. A titok nyitja, hogy kicsit kell venni. Nálunk csak a 45 centi széles fért be a konyhába (a normál méret 60 cm), ez nagyjából elég, bár akad olyan nap, amikor kétszer is elindítom. Lassan 4 éve megvan, eddig kizárólag környezetbarát cuccokat tettem bele, Ecover öblítőt és környezetbarát tablettát a DM-ből vagy a Müllerből. Sót a Metróban veszek, az 5 kilós kiszerelés elég gazdaságos.
Bár legtöbbször alacsony hőfokon (45 fokos öko program) használom, soha nem volt gond az edények tisztaságával, ritka a selejt. Kézi mosogatáskor én több selejtet termelek, mint amennyit a gép szokott, ez van, nem vagyok elég precíz. Egyszer használtam Finish tablettát, ajándékba kaptuk valahonnan, rémes volt. Több cucc koszos maradt és a végén vegyszer szaguk volt az edényeknek. Ennyi pénzért nem ezt várnám, ráadásul nem is környezetbarát.
A környezetbarát/nem eszünk vegyszert hozzáállásról sajnos az idén kénytelen vagyok lemondani, a DM durván megemelte a tabletta árát. Eddig kb. 30 forintra jött ki egy mosogatás, ennyit áldozok a környezetvédelem oltárán, többet nem. Most vettem sima DM-es tablettát, kíváncsi leszek, hogy válik be.
A gép egyébként a legolcsóbb Indesit. Eddig egyszer romlott el, garanciálisan megjavították. Egy dolgot nem szeretek benne, nagyon hosszúak a programok. A “gyors” program asszem egy óra, de az csúnyán mosogat. Az “időtakarékos” program másfél óra, az “alapos” 2 óra, a “környezetbarát” pedig 2,5 óra. Ha egyszer új gépet veszünk, erre oda fogok figyelni.

A 12 literes vízfogyasztás nagyon sok! Az igazán takarékos gépek csak 7-et használnak.

A Finishnek rettenetes szaga van szerintem, én az Ecoverre szavazok (ha már környezetbarátság :-), de tudom, hogy az nem minden gépben mosogat szépen.

@Fuszeres Eszter: 🙂

valoszinu, hogy a rendszerhasznalati dij all egy alapdijbol es egy fogyasztassal aranyos dijbol, igy az elmu kalkulatort kicsit nagyobb gonddal kell kezelni :).

amugy en nem sok olyan emberrol tudok aki igy egyenkent elkezdi szamolgatni mi mennyibe kerul. az emberek altalaban a globalis kepet nezik. igaz nem art tudni, hogy pl. mivel erdemes melegvizet csinalni, gazon, mikroban, villanyforraloval?

egyszer az usa-ban lattam egy musort amiben egy csalad energiafogyasztasat neztek vegig. igen meglepo volt (nekik), hogy a hazuk energiafogyasztasanak a _fele_ abbol adodik, hogy a deck-en (ez altalaban egy labakon allo fa terasz, ami a hatso udvarra nez, ahol lehet bbq-zni, vendegeket leultetni, beszelgetni) levo jakuzzi vizmelegitoje ejjel-nappal, napi 24 oraban be volt kapcsolva, es a fedetlen jakuzzit azzal tartottak igen melegen. javasoltak nekik egy kapcsolot, amit eleg a hasznalat elott egy oraval bekapcsolni es hasznalat utan ki :). ez eves szonten sokszaz dollart jelentett volna 🙂 mondjuk nekem a hatamon felall a szor ha arra gondolok hogy a havonta 2-3 orat hasznalt jakuzzit folyamatosan melegen tartottak.

@polly graph: szerintem biztosan félreértettél. én arra gondoltam, hogy te pl szeretsz kézzel mosogatni, de ismerek olyat, aki gyűlöl ott pancsolni, nyilván ő, ha lehetősége adódik ,azonnal vesz egy mosogatógépet.
Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy ízlés kérdése a vásárlás.

Viszont ehhez semmilyen módon sem kötődik, a te hozzászólásod, hogy a cikk téged igazol és hogy miért nekem írod, hogy célszerű lett volna ellenőrizni írás után a poszt tartalmát.

Végig nem olvasom az összes kommentet, az biztos, de az talán már szerepelt, hogy a villanyos számítás biztosan hibás. Továbbá mi van a csatornadíjjal, hiszen az magasabb, mint a vízdíj! A kettő összegével kell számolni, legalábbis városban.

Ez a mondat garantáltan nem igaz: “Amin meglepődtem a számolás közben, hogy az áramdíj milyen aránytalanul nagy a vízdíjhoz képest.” Ha a 2000 wattos gép folyamatosan, maximumon fűtené a vizet 2 órán át, akkor is csak kb. 160 Ft lenne az áram…

Ki kéne javítani a hibákat, mert fontos téma lenne ez.

Azzal együtt, hogy a mosogatógépet nagyon hasznosnak találom, ha már közgazdasági számítás, pár dolgot bele lehetett volna venni. Pl. a gép beruházásának költségét, illetve az elmaradt befektetés kamatát, illetve, akár az így megnyert idő forintosított értékét. Így azért sokkal árnyaltabb lenne a kép. Összességében szerintem nem szükséges kiszámolni, mennyibe kerül egy mosogatás, aki úgy érzi, hogy szüksége van rá, így is vesz gépet, legfeljebb önigazolásként mellé teheti a racionalitást.

Eszter,
akkor bíz6unk az outletekben, akik karcos v horpadt háztartási gépeket árusítanak? merrt olyan jól hangzik, h sokkal olcsóbban megvehetem ugyanazt, ám mégis bujkál bennem a kisördög, h eltitkolnak valami mást is… nem találtam rá fórumot 1előre
köszi

@zsempi: nem tudom, nekünk az előző is onnan volt, és bejött, de volt olyan modell is, amiről nekem is az jutott eszembe, hogy ez bizony nem csak karcos, hanem használt is. Az tuti, hogy sokkal nagyobb kritikával kell fogadni, amit az eladó mond, nem árt előtte pár netes véleményt is megnézni az adott modellről. De én eddig nem csalódtam.

@KissGecihuszár:
Lehet, hogy van ilyen gep, de azert megkerdeznem, hogy ez mibe kerul. Valahogy senki sem szamolja ki a gep amortizaciojat hozza a mosogatas arahoz. Kb olyan, mintha az auto uzembentartasi koltsegebe csak a benzin meg az ado/biztositas jatszana, a megvetel es a szerviz meg nem.

Vélemény, hozzászólás?