Kategóriák
Egyéb kategória

Észt lencse sólet

Íme a recept a szombati kóstolóról.
Sokan kérdeztétek, mitől észt. Az eredeti receptben hal volt belefőzve a lencsébe, de arra gondoltam, hogy azt kevesen ennék meg, így a halat kihagytam, de a tetejére főztem puliszkát. A puliszkát eredetileg tormalevélbe töltöttem volna, de nem sikerült a beszállítónak annyi tormalevelet venni, amennyire nekem szükségem lett volna, így csak felcsíkoztam, és belekevertem a puliszkába. Utólag gondolom, hogy Tibi bácsi vásárolta fel az egész magyar tormalevélkészletet, aki isteni töltött káposztát készített vele, és nehezen tudtam eldönteni, hogy a mentás töltött paprikája, vagy a kovászolt káposztás töltött káposztáját szeretem-e jobban. 
Ilyen visszatekintő posztban csak a szépről illik megemlékezni, így arról nem ejtek szót, amikor nem volt meg kaprigyümölcsöm…
Kaptunk viszont Dórával közösen délután is, és este is két segítséget szakácstanuló srácok személyében, akikkel annyira meg voltunk elégedve, hogy ha tehettük volna, egészen biztosan ösztöndíj emelést intéztünk volna nekik. 
Srácok, ti négyen! Fantasztikusak voltatok, nagyon köszönjük a munkátokat!
Délután Horkay András lepett meg minket egy üveg túlélő borral, ami szépen kisimította az idegeinket, este pedig Tibi bácsi szállított egy túlélő pakk Rosenstein kóstolót. Így, mire nyolc után elkezdtük kibontani a pezsgőket, igencsak jó kedvünk kerekedett, szinte már azt se éreztük, hogy leszakad a lábunk, de hát leülni nem akartunk.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók 10 főre
1 kg száraz lencse
3 friss babérlevél
2 kg hagyma
20+20 dkg vaj
15 dkg gyömbér
20 dkg kapribogyó
20 dkg kaprigyümölcs
3 dl tejszín
20 dkg magos dijoni mustár
só, bors
3 csomó újhagyma
2 csomó petrezselyem
20 dkg kukoricadara
1 liter víz
20 dkg reszelt parmezán
tormalevél
A lencsét a babérlevéllel annyi sós vízben, amennyi a végén is épp ellepi, megfőztem. Közben a vaj felén megdinszteltem a lereszelt gyömbért és a karikákra vágott hagymát. Belekevertem a lencsébe a mustárral és a kapribogyóval együtt. Tejszínnel lazítottam, sóztam, borsoztam. A petrezselymet és a vékony karikákra vágott újhagymát csak tálalás előtt, frissen kevertem a lencsébe.
A puliszkához felforraltam a sós vizet, és lassan, folyamatos kevergetés mellett beleöntöttem a kukoricadarát. Folyamatosan kevergettem amíg megfőtt, ekkor beleforgattam a maradék vaj kétharmadát és a sajtot. Ha lett volna, sokkal jobban illett volna hozzá valamilyen érett juh vagy kecskesajt. A langyos puliszkába kevertem a felaprított tormalevelet, majd vajjal megkent alufóliába csomagoltam, és behűtöttem. Ebből vágtam a karikákat a lencse tetejére, amit meglocsoltam pár csepp langyos vajjal, végül rátettem a kaprigyümölcsöt.
Csajpower

Vélemény, hozzászólás?