Kategóriák
Egyéb kategória

Feketeribizlis pite

Senki nem kérdezte, hogy szerintem melyik a 2011-es nyár legjobb süteménye, de ez annyira ütős, hogy bele kell hogy kiabáljam a világba! Dobszó, és harsona! A legillatosabb, legfinomabb süteményrecept idén a feketeribizlis pite.
Annyi receptverseny van, hogy aki akar, minden nap pályázhat valahova. Én nem akartam, de ha egyszer itt a nyertes, akkor azt muszáj megosztani. Sajnos a remekmű nem az én érdemem, egyszerűen a feketeribizlit kell körülrajongani. Amikor vettük a piacon, azt mondta a néni, hogy külön szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy ez nem a ribizli fekete változata, hanem egy másik gyümölcs. Aranyos volt, de ezzel szerintem mindenki tisztában van, ilyen íze és illata a másik ribizlinek ugyanis nincs. Még csak hasonló sem. 
Betettem a sütőbe, és tíz perc múlva, amikor a ribizli elkezdett levet ereszteni, már patakokban folyt a nyálunk. Nem akarom tovább hájpolni a saját sütimet, íme a recept. 
Kötelező!

Hozzávalók:
50 dkg feketribizli
2 dkg vaj
2,5 dl joghurt
1 tojás
1,5 dl olaj
2,5 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
1 citrom reszelt héja
1 zacskó sütőpor
A ribizlit mossuk meg, és szárát tépkedjük le. Egy piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd vajazzuk meg a papírt. Erre szórjuk a ribizlit.
Keverjük el a joghurtot a tojással, olajjal, majd cukorral. Reszeljük bele a citrom héját, végül szitáljuk bele a liszttel elkevert sütőport. Forgassuk össze. Nokedlitészta szerű masszát kapunk. Öntsük a ribizlire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Csináljunk tűpróbát. Fordítsuk ki a pitét a formából, és húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Langyosan is finom.

14 hozzászólás a(z) “Feketeribizlis pite” című bejegyzéshez

Remek recept! Sajnos feketeribizlit nem kaptam a városban egyik zöldségesnél sem, így ribizliből készítettem el, de azzal is nagyon fonom lett. A páromnak is nagyon izlett, pedig nincs oda a süteményeimért. Dícsérte a család is. Köszi Eszter!

Ez a tészta nagyon jó, ahogy hűlt, egyre jobb lett az egész süti. Nekem viszont nagyon agresszív ebbe a 1/2 kg feketer. Maradt még, úgyhogy a következőbe barackkal fogom keverni, mert jó a savanykás-kesernyéssége, csak így…hát sok, na. 🙂

Olyan markáns íze van ennek a gyümölcsnek, hogy másfél kiló kerti piros ribizli-köszméte-cseresznye-fekete ribizli keverékből főzött lekvárban kb. egy maréknyi volt csak a feketeribizli és a lekvár olyan ízű, mintha csak ebből készült volna.

Nagyon jól néz ki, és a leírásod nagyon beindította a fantáziámat (meg a nyálcsorgást :)), szerinted fagyasztott ribizliből is működne? Most olyanom van csak itthon ugyanis…

Előre is köszönöm a választ!

Eszter, igen, jó a szódabikarbóna, egyes sütikbe azt kell tenni. A sütőpornak érzem az ízét, és nem igazán szeretjük. Mekkora mennyiség lehet egy sütőpor megfeleltetése a szódabikarbónának, egy mokkáskanálni? Köszi 🙂

Vélemény, hozzászólás?