Kategóriák
Egyéb kategória

Íróblokk

Esze Dóra írása:
azembert lefoglalja az élet, általában temérdek írói ötlet sok kispasztellszikrája pattog a fejében, sajnos mégis az az érzése, a világ mindenideje kevés volna papírra vetni őket. De semmi nem garantálja, hogy amikorvégre le tud ülni, ne ütközne teljes testtel abba a betontömbbe, amelyetegyszerűen csak íróblokk néven emleget a szakirodalom.
Ilyenkorérti meg az ember, mit nem bírtak a nagyszülei a kortárs képzőművészeten. Betontömb,basszus. Nézni is tereh. Ő sajnos nem sértődékeny, áll az ember újtábanbüszkén, tántorítatlanul. Gondoltam, összeszedek néhány praktikát. Némelyikmegtörtént eseten alapul!
Alegbarátibb íróblokk a külső akadály. Az úgynevezett hétköznapi valóságeze-aza, gócpontja, elintéznivalója. Az ilyesmi őszintén szólva még jól isesik. A nullkaraktert számláló Word dokumentum háttere vakít, mint a símező,ehhez képest pezsdül a vér, ha meg kell oldani egy feladatot. Sétát kér akutya, baráti krízis üt be, focizni hívnak a gyerekek, össze kell állítani egylegóhelikoptert, vagy egyszerűen az esti kihívásokhoz érkeztünk. Ilyenkor nelegyen lelkifurdalásunk. Kifejezetten jólesik időről-időre kiszakadni a monotonbillentyűrecegtetésből, ki hányhatna a szemünkre egy pici szünetet?
Ha azérzelmeinben, a lelkiállapotunkban van a blokk, például félünk attól, hogyrosszat írunk, az nagyon csúnya önbüntetés. És nem is fair. Ugyanis minden elsőváltozat vacak. Az a dolga. Nyuogdtan tegyük ki ezt egy post-iten a falra ésolvassuk el nyolcszor még az első bekezdés elkészülte előtt. Ha kilencedikresem jutunk túl az elakadáson, folyamodjunk egy másik tipphez.
Csak aduguláselhárító munkájához tartozik hozzá szervesen a blokk. Tegyük ki ezt egy másikpost-iten a falra és olvassuk el addig, amíg égnek nem áll a hajunk. Rémidegesítő gondolat, sántít is, ennél még az is jobb, ha capslockban írt rövidmondatokkal és felkiáltójelekkel töltjük meg az oldalt. Azt legalább holnapkihúzzuk.
Olvassukmagunkat. Határozottan tud nekünk menni ez a mesterség. Ott áll feketén-fehéren.
És néhamég egész formás szövegek is kirepültek a kezünk alól.
Írjunkszándékosan pocsékul. Hozzunk létre súlyosan, veretesen, maccra felcsavartansatuborzasztó szövegrészletet. Ez a módszer csodákra képes.
Írjuk mega szöveget úgy, ahogy tudjuk, és ne nézzünk rá 24 órán át.
Vigyükel a főszereplőnket nyaralni. Amikor visszatér, mintha ki lenne cserélve. Mi is.
Kapcsoljukki a zenét, zavarja az ötletek szabad folyását.
Kapcsoljukbe a zenét, hihetetlenül megkönnyíti a gondolatok áramlását.
Tornázzunk,végezzünk el egy comb- vagy popsiszekciót. Az is blokk. Legalább jóféle.
Nyomjunkle Minka Kelly killer body hasizomgyakorlatából húsz darabot. Ezen a linken kis görgetés után az ABS címszó alatt az áll, ereszkedjünk a földönkönyöktámaszra, nyújtsuk ki a lábunkat, forgassuk a törzsünket jobba-balra. Apulzusunk hálás érte, az biztos.
Egy óramúlva megint huszat.
Küldjükel otthonról a gyerekeket, csak láb alatt vannak. Mami dolgozik, ezt meg kellérteniük.
Hívjukbe a szobába a gyerekeket. A Homo Sapiens elsorvad érintés nélkül. Öleljük átés tartsuk őket a karunkban két percig. A szavakat most mellőzzük. Ha márvisítanak, forduljunk vissza a monitorhoz, és tegyünk egy próbát: a zajróláltalában eszünkbe jut valami.
Tartsunkfőződélelőttöt, két kavargatás között rohanjunk a szobába és toljunk belegalább öt sort. Ha tényleg sor az a sor, nem kell alkoholmentesnek lennie.
Mosogassunkel.
Tornáztassuka memóriánkat: dobjunk össze egy sárgabarackos linzert szigorúan fejből.
Ésírjunk, írjunk, írjunk.
25 dkgliszt – jó ötlet, ha a fele rizsliszt, fele low carb mix
15 dkgxilitol
20 dkgvaj
csipetsó
kéttojás
egycitrom héja reszelve
hat szemsárgabarack szeletelve
Axilitolt érzésre két részre osztjuk, a kisebbikkel megszórjuk a délutánra márlehetőleg tottyanósra szétcsúszott szelet barackokat. Hozzákeverjük acitromhéjat. A száraz összetevőkhöz az íróblokkban kimerült írók megolvasztjáka vajat, bár érett felnőttre valló csendben veszik tudomásul, ha egygasztroblogon ez lincshangulatot teremt. A liszthez keverjük a vajat és kéttojást, két kis cipót készítünk a tésztából és a hűtőbe helyezzük fél órára.Aztán az egyikkel kibéleljük a tepsit, ráhalmozzuk a gyümölcsöt, majd 1.sodrunk, 2. üres borosüveggel sodrunk, 3. tódozgatunk-fódozgatunk ráfedőréteget. Villával megszurkáljuk, szokás szerint kis lángon sütjük.
Kihagytamvalamit?

2 hozzászólás a(z) “Íróblokk” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?