
Ennyi duma után jöjjön a Flódni!
Gondolom mindenkinek meg van a saját „legjobbflódni” receptje, ez az én változatom. Ritkán sütöm, ugyanis brutálisan tömény, évente egyszer elég is. Igaz vannak, akik szerint flódniból soha nem elég, és köszönés helyett azzel rontanak be a konyhámba, hogy flódni van? És flódni van!
Gondolom mindenkinek meg van a saját „legjobbflódni” receptje, ez az én változatom. Ritkán sütöm, ugyanis brutálisan tömény, évente egyszer elég is. Igaz vannak, akik szerint flódniból soha nem elég, és köszönés helyett azzel rontanak be a konyhámba, hogy flódni van? És flódni van!
Én úgy szeretem, ha nagyon sok a töltelék, viszont nagyon kevés a tészta. Ez azt eredményezi, hogy egy kis kocka sütemény is legalább tíz deka, és több száz kalória. (Persze nem mintha a tészta diétás lenne, de itt még az a leglájtosabb)
Ahhoz, hogy a mi flódnink se legyen tréflibb Köves Slómóénál, használjunk vajat, azt ugyanis egyes ortodoxok elismerik kósernak, ugyanis vajat állítólag csak tehéntejből lehet köpülni, a margarin kósersága viszont erősen kétséges. Különben is tele van hidrogénezett növényi zsírral, és akkor már fulladjuk bele inkább a koleszterinbe 🙂
Hozzávalók a flódni tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
Annyi kóser fehérbor, hogy nyújtható tésztát kapjunk
A tésztának jót tesz, ha egy órát a hűtőben pihentetjük. Ezután öt részre osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
1. töltelék: mák
A darált mákot borral felfőztem, reszelt narancshéjjal, szegfűszeggel, cukorral fűszereztem. Beletettem 3 ek. mazsolát (figyelni kell a kóserságra!), és baracklekvárt. (30 dkg mák, 20 dkg sűrű baracklekvár az arány)
2. töltelék: alma
Az almát megpucoltam, kivágtam a magházát, nyolcadoltam, majd kevés cukorral, fahéjjal, és szegfűszeggel borban megpároltam. Ezután egy szűrőben teljesen lecsöpögtettem, hogy ne áztassa el a tésztát. A kifolyt lé a dióhoz keverhető. (6 nagy alma)
3. töltelék: dió
Darált diót cukorral, citromhéjjal, mazsolával borban felfőztem, mézzel és cukorral édesítettem. (35 dkg dió)
4. töltelék: szilvalekvár. Ha valaki hozzájut valódi, sűrű (esetleg több éves) szilvalekvárhoz, akkor abból lehet jó sokat rakni a sütibe, az ugyanis nem folyik szét hő hatására.
Fontos, hogy a töltelékeket teljesen kihűtve tegyük a tésztába. Az utolsó tészta tetejét megkentem tojássárgájával. 150 fokos előmelegített sütőben sütöttem készre. Kb. 1,5 óra alatt.
Egy kis kósersági továbbképző itt, és itt olvasható.
Ahhoz, hogy a mi flódnink se legyen tréflibb Köves Slómóénál, használjunk vajat, azt ugyanis egyes ortodoxok elismerik kósernak, ugyanis vajat állítólag csak tehéntejből lehet köpülni, a margarin kósersága viszont erősen kétséges. Különben is tele van hidrogénezett növényi zsírral, és akkor már fulladjuk bele inkább a koleszterinbe 🙂
Hozzávalók a flódni tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
Annyi kóser fehérbor, hogy nyújtható tésztát kapjunk
A tésztának jót tesz, ha egy órát a hűtőben pihentetjük. Ezután öt részre osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
1. töltelék: mák
A darált mákot borral felfőztem, reszelt narancshéjjal, szegfűszeggel, cukorral fűszereztem. Beletettem 3 ek. mazsolát (figyelni kell a kóserságra!), és baracklekvárt. (30 dkg mák, 20 dkg sűrű baracklekvár az arány)
2. töltelék: alma
Az almát megpucoltam, kivágtam a magházát, nyolcadoltam, majd kevés cukorral, fahéjjal, és szegfűszeggel borban megpároltam. Ezután egy szűrőben teljesen lecsöpögtettem, hogy ne áztassa el a tésztát. A kifolyt lé a dióhoz keverhető. (6 nagy alma)
3. töltelék: dió
Darált diót cukorral, citromhéjjal, mazsolával borban felfőztem, mézzel és cukorral édesítettem. (35 dkg dió)
4. töltelék: szilvalekvár. Ha valaki hozzájut valódi, sűrű (esetleg több éves) szilvalekvárhoz, akkor abból lehet jó sokat rakni a sütibe, az ugyanis nem folyik szét hő hatására.
Fontos, hogy a töltelékeket teljesen kihűtve tegyük a tésztába. Az utolsó tészta tetejét megkentem tojássárgájával. 150 fokos előmelegített sütőben sütöttem készre. Kb. 1,5 óra alatt.
Egy kis kósersági továbbképző itt, és itt olvasható.

40 hozzászólás a(z) “FLÓDNI” című bejegyzéshez
Kedves Eszter, életem első flódnijára készülök 🙂 Egy kérdésem lenne, vajon meddig áll el? Szeretnék vinni belőle szülőknek, anyóséknak, de egy hét is el fog telni a sütéstől, mire mindenhova odaérek vele. Kibírja addig? Vagy inkább együk meg otthon az egészet? 😀 Köszi, Zsu
Nahat! Csak most figyeltem fel arra, hogy en nem ebben a sorrendben allitom ossze a flodnimat. A Regi zsido receptek konyveben nem ez all, hanem: szilvalekvar, dio, mak, alma. Tudod mit, Eszter? Iden kiprobalom a te verziodat!
Utólagosan is köszönöm ezt az isteni receptet, karácsonykor szegény beiglik teljesen háttérbe szorultak miatta.
Kedves Eszter!
Megsütöttem a barátnőm szülinapjára. Régen vágyott rá. Igazi meglepetés lett. Az íze is. Egyszerűen mennyei.Tényleg kicsit időigényes, de az íze mindenért kárpótol. Köszönöm, Enikő
Megsütöttem a flódnit, csak egy baj van, volt vele: elfogyott!
A reakciók a következők voltak:
Hmmmmmmmmmm……
Óóóóóóóóóóóó…….
ühümmmmmmmm……
Köszönöm ezt a receptet.
Most kezdem életem első, de remélem nem utolsó flódniját sütni.Kérdezem, hogy nagy baj-e, ha mákosba aszalt megget, a diósba aszalt sárgabarackot teszek, mert a gyerekeim nem nagyon szeretik a mazsolát.? Olvastam a tejszínhab -problémát.Ha kis fokozaton kezded el, és lassan emeled a fordulatszámot, akkor nem lesz vaj belőle!Gyönyörű Ünnepeket: Lugomam
Szia, nekem 25X35 cm a tepsim, szerintem ha mindenből egy kicsit többet teszel, akkor jó lesz. 🙂
Szia!
Sürgős kérdésem lenne: a hétvégén meg akarom csinálni életem első flódniját. Namost ez a recept mekkora tepsire való? Nekem 45 x 30-as tepsim van, a magassága 5-6 centi, az a klasszikus kék…abban meg tudom sütni? Még valami: a tepsit nem kell kilisztezni-vajazni, mielőtt belerakom az első tésztarészt?
Nagyon köszönöm a választ!!!
http://konyha.estiskola.hu/2007/12/27/flodni/
elkészült. van videó. 🙂 Eszter, közben puskázni akartam, de a mennyiségnél elakadtam, na, mondom, akkor maradok az enyimnél. 🙂
az jó karácsonyi ajándék:)
de vegyél mellé kosher szilvapálinkát is, mert unalmas egy játék:)
Kedves Eszter!
Nem éppen flódnikompatibilis, amit kérdezek, de ha valaki, akkor te biztos tudsz ötletet adni: hol lehet tenderlit venni? A páromnak szeretném karácsonyra, de nem tudom, hol keressem. Emellett még szeretnélek megkérni, hogy ha lesz annyi időd, írd le légyszíves hogy pontosan hogyan is kell ezt játszani. (márcsak a cukorkanyeremény elosztása végett…:)
Ha esetleg tudsz tippet adni olyan könyvre, ahol a zsidó ünnepek, hagyományok, szokások emészthető, emberközeli módon vannak leírva, azt is nagyon-nagyon megköszönöm!
Üdvözlettel és még 1000 nagyszerű bejegyzést kívánva:
Éva
Hát ez gyönyörű!! Főzni imádok és tudok is, de sütni még sosem merészkedtem…bátor dolog lesz elsőre flódnival próbálkozni, de muszáj lesz, mert az tuti, hogy készen sehol nem fogok annyira finomat készen kapni, mint ahogy ezt elképzelem!
Az alma és a mák közötti fehérség mitől van?
Kiváncsi leszek a mester fotójára! Komolyan!!!
na, majd ha jön a karácsony és nekiállok – én kétszer szoktam egy évben flódnit csinálni, szülinapinak és karácsonyra – akkor majd lefotózom és leírom én is, hogy hogyan. de kísértetiesen hasonlít, csak lehet, a rétegrend nem ez, nekem mintha az alma fenn lenne, de mindig elfelejtem, és ezt a receptet mindig a kézi szakácskönyvemből csinálom.
egy biztos. be lehet csiccsenteni a kavargatásról is, elfogy vagy másfél üveg bor… 🙂 ja, és azt hittem, hogy én rontom el, hogy vékony a tésztám, de látom, a tiéd éppen olyan, mint az enyém, szóval megnyugodtam.
Köszönöm! 🙂
Nagyon szép. Kalória kalória, de hát ezek csupa egészséges dolgok 🙂
Asszem elkészítem életem első flódniját.
Na jó, Eszter, akkor én most jól letörölgetem a billentyűzetet, mert ez BRUTÁLISAN zseniálisan nyálcsorgatóan néz ki.
Én nem szoktam elősütni, és egy “kistepsi” lett belőle, de azt alufólával körbe kellett keríteni, hogy magasságban beleférjen.
Kedves László:
A kóser bor nagyon széles kategória, és aszú is létezik belőle 🙂 Egyébként valóban édes, mazsolaízű borral érdemes.
Már-már beleharapnék, olyan szép! Aztán belegondolok, hogy én ennek egyetlen falatjától napokig olyan beteg lennék, hogy csak na, már nem is kívánom annyira.
Hülye dióallergia 🙁
Az anyósom egyszer készített nekem flódnit dió helyett durvára tört mandulával, de az egész család egyetértett abban, hogy az egyáltalánnem ugyanolyan, úgyhogy én még soh nem ettem flódnit :-(((
A kóser bor helyett javaslom a tésztába a Tokaji Aszut vagy a Marsalait! Sokkal jobb!
ez a tésztamennyiség kb. mekkora tepsihez való? és a töltelékek közötti tésztalapokat nem kell elősütni?
alika
csudaszép!
látod:) a pasik így sütnek:) de tudod ebből a flódniból Ti esztek:)
koser mazsola mar van:)
Flódnit bármikor, bármennyit! Imádom, csak ritkán jutok hozzá. Már az is megfordult a fejemben, hogy magam sütök egyszer. 🙂
Hogy ez nem nekem jutott eszembe!
FANTASZTIKUS!!!
holnap de.:) utána egyenesen megyek vajat venni a lehelre meg aszalt szilvát, mert jól kigondoltam, hogy azt fogom megpárolni és rárakni a lekvár helyett. Ennyire okos gondolataim támadnak itt:)
Kiváncsi leszek nagyon. Igen, a tejszínnel vigyázni kell!
Mikor jössz haza?
megnyugodtan:) kicsit tér el a recipe:) viszont dögös:) hogyén ezt most reggeli felé de meg enném:) Várom szombatot.
A margarinnal meg egyet értek, de szerintem a lehelen a kimérős vaj alig drágább, mint a jó minőségű homogénezett szar.
Kérdés az, mennyire lehet hinni az őstermelőknek, mert ugye rafinált fajta és már ott is tudják a tutit:)
Én egyszer ott felejtettem a házi tejszint a habverő alatt és azóta tudom, hogy kell vajat készíteni:)
gyönyörű ez a flódni!
Probaltad mar egyutt a kettot?:)
Btw Lorien, irtam neked levelet, majd valaszolj pls ha raersz:)
H.
Vérszagra gyűl az éji vad …
Horasz, minek az a hideg tej, csak az nem teljesen világos? 🙂
Egy adag, valamint egy pohar hideg tej rendel!:D
H.
Hagyján, hogy rossz és büdös, de még drága is. A gépzsír sokkal olcsóbb 🙂 Különben tényleg, a minőségi (sic!) margarinok ára a vajéval vetexik. Monnyon le! A teszkó gazdaségos margarin az occsó, de ennyi erővel direkte mérget is lehetne fogyasztani, az legalább gyorsabban hat 🙂
De kindlit is szoktam néha, majd lesz az is.
Lorien: arról nem is beszélve, hogy a margarin szerintem büdös, és rossz ízű is. De legalább olcsó 🙂
Hát ha a zsidó konyha a flódnin kívül semmit sem adott volna a világnak, már akkor is aranykeretbe kéne foglalni a nevét 🙂
Top 3-as kedvencem, évente néhány négyzetmétert is simán képes vagyok eltüntetni belőle 🙂 Margarin helyett viszont tényleg inkább a vaj, én soha nem értettem, mit szeretnek benne egyesek. Szerecsére asszony pajtást is sikerült leszoktatnom róla, miután rávilágítottam a gyártási folyamatra, azóta vajat ken a kenyérre 🙂
Kindlit nem szoktál csinálni?
🙂
Imádom!
Ez durván jól néz ki!