
Nekem ma nem volt kedvem ebédelni, úgyhogy Gábornak hagytam egy tál levest és sütöttem neki egy palacsintát, amit már hetek óta forgatok a fejemben.
A palacsinta tésztát tegnap este bekevertem, ma már csak öt kanálnyi darálatlan mákot tettem hozzá.
A palacsintákat whiskey-s Dulce de leche-el töltöttem (karamell krém), amibe egy kanálnyi nagyon jó minőségű vajat is tettem, majd megszórtam fagyasztott erdei gyümölcsökkel.
A krém:
1 l magas zsírtartalmú tej
30 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
0,5 dl whiskey
1 ek jéghideg vaj
A tejet elkevertem a cukorral és a szódabikarbónával, majd folyamatosan kevergetve felforraltam. Ekkor alacsonyra állítottam a lángot, és vigyázva, hogy le ne égjen, tovább főztem. Tíz percenként megkevertem, így főztem két órán át, amíg sűrű, karamell krémet kaptam.
Rögtön belekevertem a whiskey-t és a kockára vágott vajat.
Vajon kisütöttem a palacsintákat, megkentem a krémmel, és már szórtam is rá a gyümölcsöt, ami fél perc alatt kiolvadt, de jó hideg maradt.
2 hozzászólás a(z) “Forró és jéghideg: whiskey krémes palacsinta” című bejegyzéshez
Ez ilyen tejkaramell alapú valaminek tűnik. Félek az ilyen 2 órát fővő cukros dolgoktól. Elkezdek olvasni, aztán a füstre nézek fel.
Üdv: medvedr
Szia!
Miért kell szódabikarbóna a krémbe?
Köszönöm!