Kategóriák
Egyéb kategória

Füstölt pulykacomb mustban sütve

Évente egyszer szoktuk ezt az ételt készíteni, ősszel, szüret után. Nem csak a must miatt őszi fogás ez, hanem az intenzív ízek miatt is, és a köretként mellé kínált dödölle miatt is. Nyáron valahogy nem szívesen eszik az ember ilyen ételeket, aztán ősszel elkezdi bepótolni, ami addig elmaradt. Ha valaki gyomrának a dödölle túlzottan nehéznek bizonyulna, illik még hozzá a puliszka is, de egy karamellizát hagymával dúsított krumplipürével is nagyon finom.
Füstölt pulykát minden nagyobb üzletben vásárolhatunk, de mi minden évben bepácolunk, és felfüstöltetünk egy libát, egy kacsát, és egy pulykát is. Megéri a fáradságot, mert így egész évben pont annyira füstös, és annyira sós húsúnk van, amilyet szeretnénk.
Hozzávalók:
1 kg körüli füstölt pulyka hús (esetünkben felsőcomb)
1 nagy fej hagyma apró kockákra vágva
4 szál sárgarépa lereszelve
5 dl must
2-3 babérlevél
6-7 szem boróka
Egészbors

Olaj
Aszalt szilva Egy nagyobb, fedeles öntöttvas lábosban a hagymát az olajon pici sóval üvegesre pároltam, rádobtam a sárgarépát, és addig kevergettem, amíg össze nem esett tejesen. Rászórtam a fűszereket, beletettem a pulykacombot, és felöntöttem a musttal, rádobtam az aszalt szilvát is. Lefedtem, és előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten addig sütöttem, amíg a répa teljesen szétfőtt, a hús pedig annyira puha lett, hogy leesett a csontról. Készíthetjük római tálban is, akkor a hagymát a répával előre dinszteljük meg egy külön lábosban.
Ennek az ételnek a téli változatában libacombot szoktunk használni, és must helyett édes szamorodnit. Ha túl töménynek találnánk, hígíthatjuk egy kevés 100%-os szőlőlével is.

6 hozzászólás a(z) “Füstölt pulykacomb mustban sütve” című bejegyzéshez

Füstöltetni rokonnál szoktam, de minden faluban van füstölési lehetőség. Üllőn, Pesttől 15 percre van egy fickó, akinek ez a foglalkozása. Holnapra tényleg elkérem az elérhetőségét. Utána hűvős kamrában lehet tárolni a húst, vagy fent a padláson.
Karramellizált hagymás krumplipüré: Vajon karikákra vágott hagymát megfonnyasztok, majd hozzáadok egy kevés cukrot.(1-2 tk) Ezt keverem a kész krumplipürébe. Extra változat, amikor a tej felét a pürében borral, vagy pezsgővel helyettesítem. Ez nem mindenkinek izlik, de akinek igen, az imádja. Középút nincs. 🙂

Szia, két dolog után érdeklődnék. Az egyik, hogy hol füstöltetsz és füstőlés után hol tárolod a húsokat, illetve hogyan készíted a karamellizált hagymás krumplipürét? Előre is köszönöm a válaszodat! Eper

A madarat feldarabolom, és vastagon besózom. Ez jó pár kiló sót jelent, a tetejére is öntve, hogy ne érje a levegő. Ebben két napot áll a hús, hűvős helyen, közben naponta forgatom. Sonka pácot szokatm venni (ez egy fűszerkeverék) a Tesco-ban, nagyobbacska papírdobozban árulják. Ezt az előírás szerint elkészítem: fel kell főzni, és annyi sót tenni bele a húsról, hogy egy nyers tojás se ne süllyedjen el benne, se ne jöjjön fel a tetejére. (középen kell, hogy lebegjen) Utána ebben a páclében pácolom 3-4 napig, ahogy érzem. (tudom, ez most nagy segítség volt)
A füstölőnél addig szokatm füstöltetni, mint egy kolbászt: egy napig. Ha a pulyka megközelíti egy strucc méretét, akkor a combját, vagy a vastag mellehúsát akár két napig is, de a füstölő ehhez mindig jobban ért, annak ellenére, hogy eleinte nagyon csodálkozott, hogy valaki nem disznót akar füstöltetni.
Sok sikert! (a szárnykat is megéri, jó leves főhet belőle, és ha van kedvetk, akkor marhanyelvet is érdemes!
Eszter

Mennyi ideig kell a jószágokat sóban tartani (és ez tul.képpen mit is jelentene-rászórjuk a kacsára a megfelelő meny-ű sót?)?És mennyi ideig kell füstölni?mert ugye falun csak a disznó füstöléséhez ért a “füstölő ember”?
Izgatottan várjuk a választ!alika

Miután sóban pácoltuk, elvisszük egy olyan emberhez, akinek van füstölője. (Ez nálunk rorkon)
De tudok valakit (majd megkérdezem az elérhetőségét) aki Üllőn ebből él. Egy nagyon profi 21. századi füstölője van. Üllő 15 perc Pesttől.

hű, ez is nagyon jó recept! imádom, ha egy étel tradícióvá válik… ez az egyik értelme a főzésnek, szerintem.:)
de hogy érted azt, hogy felfüstöltettek ilyen – olyan állatokat? hol, hogyan??? én is szeretnék ilyet…:)

Vélemény, hozzászólás?